Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: EXISTUJE FOTOREPOZITÁŘ?  (Přečteno 1503 krát)

cipok76

• Návštěvník
EXISTUJE FOTOREPOZITÁŘ?
« kdy: 05 Června 2014, 21:27:40 »
zdravím všechny... ;)

... víte prosím někdo o nějakém repozitáři pro grafiky, fotografy a jinou podobnou sortu lidí... teď ještě aby v tom byly jen stabilní verze grafických aplikací... ?????????:(

řeším tohle...
mám Kubuntu 12.04. LTS -64 bit... jsem nový uživatel Linuxu obecně, takže se trápím...  :-\

... fotím a hledám náhradu za Lightroom... v repozitářích po instalaci systému jsem našel GIMP, RAWTHERAPEE, DARKTABLE  a DIGIKAM všechny na mě udělaly dojem, ale nesedly mi....
...ale zjistil jsem, že používám zastaralé verze kupř. DIGIKAM dostupná ver. 2.5.0 (nejnovější stabilní ver. podle netu 4.0), DARKTABLE dostupná ver. 0.9.3 (nej. ver. 1.4.2), RAWTHERAPEE dostupná ver. 3 (nej. ver. 4.1) atd....
... tak a některé nové verze by mi mohly ve vzájemné kombinaci sednout
... no a teď po mě nechtějte ruční instalaci pustil jsem se do ní a nějak sem se ztratil.... navíc nejsem schopen uhlídat závislosti...
... bylo by jednodušší zadat další zdroj v balíčkovacím systému - repozitář....

Martin Šácha

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
Re:EXISTUJE FOTOREPOZITÁŘ?
« Odpověď #1 kdy: 05 Června 2014, 21:45:11 »
Drtivá většina aplikací se v repozitářích udržuje tak, aby byly vzájemně kompatibilní a neměnily se. Vyjímkou jsou třeba webové prohlížeče (firefox) u kterých 2 roky stará verze představuje bezpečnostní riziko.

Pokud daný program nemá na svách oficiálních stránkách verzi pro novější verzi ubuntu (typicky mají), tak jako začátečník budeš akorát bojovat. Je tedy lepší používat co je k dispozici v oficiálních repozitářích. Navíc nová verze automaticky neznamená lepší.
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

Rover623

« Odpověď #2 kdy: 05 Června 2014, 22:02:45 »
Případně si najdi PPA pro daný program kde bude nejnovější verze pro tvůj systém, ale ta taky nemusí být nejnovější

GdH

• Moderátor
  • Závislák
    • GdH-Notes
« Odpověď #3 kdy: 05 Června 2014, 23:00:46 »
No a v neposlední řadě zvaž přechod na aktuální verzi systému, kde budeš mít novější (netvrdím nutně nejnovější) verze rovnou.

cipok76

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 10 Června 2014, 21:08:22 »
... JUJU rozumím

... dal jsem nakonec Kubuntu 14.04 LTS, byl to trochu pro mě boj kvůli grafice, ale nakonec se to povedlo  a kromě DigiKamu mám všechny programy, které chci testovat v aktuální verzi, DigiKam mám 3.5 a vzhledem k tomu, že ho budu používat asi pouze na třídění fotografií tak mi to stačí...

... ještě napíšu krátkou poznámku jak to dopadlo až budu mít za sebou nějakou práci na fotkách... zatím se mějte a díky za odpovědi...   ;)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.