Zdravím. Jsem Linuxem nepolíbený, tak se omlouvám předem za možná pro někoho stupidní dotazy.
Stáhl jsem si Ubuntu 64b 14.04 a nainstaloval. Při instalaci jsem zvolil nainstalovat na celý disk + šifrovat + LVM + šifrovat /home (notebook).
Problém: systém mi nehibernuje, volba je vyšeděná. Z příkazového řádku jsem našel ruční hibernaci - zhasl monitor a pak se zase rožnul = nehibernoval. Po nějakém googlení jsem dospěl k názoru, že problém je, že nemám swap připojený a díky tomu není kam hibernovat. Když zadám příkaz free -m tak u swapu mám 0, rovněž přes prohlížení disku (taková utilitka v ubuntu) mám vytvořený 6G swapovací oddíl (mám 6G RAM), ale je tam u něj napsáno že není připojený.
Tak jsem všemožnými pokusy přes všelijaké formátování to asi kompletně dodrbal, takže nyní 6G swapový oddíl existuje, ale je nejspíše blbě naformátovaná na ext3, nejspíš už ani není šifrovaný. A jsem teda už v koncích. Není mi teda jasné jak to, že to ubuntu nepřipojuje od začátku a musel jsem se do toho vůbec pouštět. Ještě 1 zajímavá věc při startu hned po zadání hesla na šifrování mi to psalo nějakou hlášku ohledně vytváření swapu a jestli to chci přeskočit nebo něco takového, nevěděl jsem co to je tak jsem to nechal být. Teďka už to tu hlášku nepíše. Systém jako takový normálně běhá i celkem svižně i bez swapu, nicméně hibernace by bodla.
Potřebuju: nějaký rozumný postup jak to spravit - naformátovat na správný typ, zašifrovat a automaticky připojovat. Ideálně s nějakým popisem, abych tomu rozuměl a mohl to případně v bodoucnu používat.
Děkuji za pomoc