to botanicus: Dík za odpověď. Já mám lunux na 3 počítačích - Athlon XP 2700+ - tam skutečně nevidím rozdíl mezi zkompilovanou a nainstalovanou verzí, oboje jde naprosto stejně (musím ale přiznat, že při sledování filmů nesleduju vytížení procesoru). Notebook s 600MHz pentiem 3 - taky žádný rozdíl. Potom, historickou K6/2 500Mhz s Radeonem 9000 Pro a 256MB na ramu. Tam ať dělám co dělám, nepřehraju DVD. Přesto, že mplayer jde nejlépe (opět jedno, jestli zkompilovaný, nebo nainstalovaný) běží 2 minuty, pak vypadne zvuk - vyhodí to hlášku SIGILL. Jde bohužel o špatnou (a podle strejdy Googla známou) kombinaci procesoru, grafiky a via chipsetu na boardu. Opět je jedno, jestli používám zkompilovanou, nebo nezkompilovanou verzi mplayeru (a věř mi, že jsem se sakra snažil to rozchodit - kompiloval jsem s různými přepínači asi 11 verzí mplayeru). Od té doby vím, že velké rozdíly mezi zkompilovanou a nezkompilovanou verzí nejsou. Nikdy nejsou problémy s přehráváním čehokoliv, kromě DVD - jestliže se sekala, pak bylo vypnuté DMA na DVDromu. Jestliže mplayer zlobil, nepomohla ani kompilace. Zkrátka přínos není takový, jaký by člověk čekal. Navíc bych neradil kompilaci začátečníkovi, který má problém s obyčejnou instalací - už vidím, jak mu nejde naistalovat mplayer, ale bez problémů bude instalovat všechny devel balíčky, kompilátor, zdrojáky kernelu nebo kernel-headers správného jádra a event. při problémech další chybějící balíky - vím, že máš rád gentoo, ale tohle gentoo není, aby David jen napsal emerge mplayer. Jistě se ke kompilaci jednou dopracuje, ale zatím mu poraďmě tu instalaci.