Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Jak nainstalovat MPlayer? [vyřešeno]  (Přečteno 4426 krát)

david

• Aktivní člen
  • *
Jak nainstalovat MPlayer? [vyřešeno]
« kdy: 04 Března 2006, 00:27:26 »
Nazdar lidi,
pokud se pokusím v Ubuntu 5.10 přes Add Applications nainstalovat MPlayer, tak mi to hodí:
Application 'mplayer' not available

The application can not be found in your archive. This usually means that it is not available for your hardware plattform.

Nevíte co s tím?

Dík

Jakub Šťastný

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #1 kdy: 04 Března 2006, 08:51:37 »
No co se MPlayeru týče, vřele bych doporučil zkompilovat, bude to lepší, není to těžké a navíc na rootu je kompletní návod se vším všudy, něco vyšlo i na abclinuxu...J
Jabber: mistnost ubuntu na serveru chat.linjab.net Návod na připojení
Česká ubuwiki: wiki.ubuntu.cz/
Nejhorší IM  Nejlepší IM Vim rulez ;-) Návod

nikola

• Stálý člen
  • **
    • http://home.tiscali.cz/nikola
« Odpověď #2 kdy: 04 Března 2006, 09:16:08 »
Víme co s tím, nemáš povoleny další zdroje softwaru (repozitář multiverse). Kompilovat mplayer nemusíš, je v repozitářích pro různé architektury (386, 686, K6, K7, amd64, G4, powerpc, nebo bez GUI), takže kompilací již nic významného nezískáš ;) .

MiBo

• Stálý člen
  • **
  • hello world
« Odpověď #3 kdy: 04 Března 2006, 10:49:19 »
To teda ziskas, testovano.

Jakub Šťastný

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #4 kdy: 04 Března 2006, 10:57:21 »
Citace: nikola
Víme co s tím, nemáš povoleny další zdroje softwaru (repozitář multiverse). Kompilovat mplayer nemusíš, je v repozitářích pro různé architektury (386, 686, K6, K7, amd64, G4, powerpc, nebo bez GUI), takže kompilací již nic významného nezískáš ;) .
S tím nesouhlasím - zkoušel jste to? Ač by to tak teoreticky být nemělo, tak já jsem mezi zkompilovaný a nezkompilovaným 686kovým zaznamenal docela velký rozdíl. Kompilace není těžká a navíc si nejsem jist, jak to bylo myšleno, ale mám ten dojem, že snad povoleny multiverse a universe mít bude, ne? Tedy pokud si správně vykládám tu anglickou větu, ale třeba se pletu...
Pokud ano, tak o tom, jak povolit universe a multiverse toho najdete na fóru spoustu, já sám jsem to psal už mnohokrát a už se mi to nechce zase opakovat :-) J

nikola

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #5 kdy: 04 Března 2006, 14:55:05 »
Tu anglickou větu si vykládáš špatně. V překladu:"Aplikace nemohla být nalezena ve vašem archivu. To obyčejně znamená, že není k dispozici pro vaši harwarovou platformu."
No a kompilaci jsem samozřejmě zkoušel, ale jak už jsem psal, nic významného mi proti balíku z repozitáře nepřinesla. Jestli vám jo, nechám se poučit. Povyprávějte, co se zlepšilo.

Jakub Šťastný

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #6 kdy: 04 Března 2006, 15:19:58 »
Tu anglickou větu si vykládáš špatně. V překladu:"Aplikace nemohla být nalezena ve vašem archivu. To obyčejně znamená, že není k dispozici pro vaši harwarovou platformu."
No a kompilaci jsem samozřejmě zkoušel, ale jak už jsem psal, nic významného mi proti balíku z repozitáře nepřinesla. Jestli vám jo, nechám se poučit. Povyprávějte, co se zlepšilo.
Mě se velmi výrazně snížila náročnost na CPU, nezkompilovaná verze jela byla taková, že už se mi někdy docela sekala...Mibo též tvrdil, že je to mnohem lepší (neuvedl sice proč, ale stejně..), nicméně tím nechci tvrdit, že to má všeobecnou platnost. Prostě u mne to tak bylo :-) J

to David: No takže nikola měl pravdu, je nutno povolit multiverse, jak na to se tu řešilo mnohokrát, tak hledejte...:-)

nikola

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #7 kdy: 04 Března 2006, 16:30:15 »
to botanicus: Dík za odpověď. Já mám lunux na 3 počítačích - Athlon XP 2700+ - tam skutečně nevidím rozdíl mezi zkompilovanou a nainstalovanou verzí, oboje jde naprosto stejně (musím ale přiznat, že při sledování filmů nesleduju vytížení procesoru). Notebook s 600MHz pentiem 3 - taky žádný rozdíl. Potom, historickou K6/2 500Mhz s Radeonem 9000 Pro a 256MB na ramu. Tam ať dělám co dělám, nepřehraju DVD. Přesto, že mplayer jde nejlépe (opět jedno, jestli zkompilovaný, nebo nainstalovaný) běží 2 minuty, pak vypadne zvuk - vyhodí to hlášku SIGILL. Jde bohužel o špatnou (a podle strejdy Googla známou) kombinaci procesoru, grafiky a via chipsetu na boardu. Opět je jedno, jestli používám zkompilovanou, nebo nezkompilovanou verzi mplayeru (a věř mi, že jsem se sakra snažil to rozchodit - kompiloval jsem s různými přepínači asi 11 verzí mplayeru). Od té doby vím, že velké rozdíly mezi zkompilovanou a nezkompilovanou verzí nejsou. Nikdy nejsou problémy s přehráváním čehokoliv, kromě DVD - jestliže se sekala, pak bylo vypnuté DMA na DVDromu. Jestliže mplayer zlobil, nepomohla ani kompilace. Zkrátka přínos není takový, jaký by člověk čekal. Navíc bych neradil kompilaci začátečníkovi, který má problém s obyčejnou instalací - už vidím, jak mu nejde naistalovat mplayer, ale bez problémů bude instalovat všechny devel balíčky, kompilátor, zdrojáky kernelu nebo kernel-headers správného jádra a event. při problémech další chybějící balíky - vím, že máš rád gentoo, ale tohle gentoo není, aby David jen napsal emerge mplayer.  Jistě se ke kompilaci jednou dopracuje, ale zatím mu poraďmě tu instalaci.

Jakub Šťastný

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #8 kdy: 04 Března 2006, 17:46:14 »
to botanicus: Dík za odpověď. Já mám lunux na 3 počítačích - Athlon XP 2700+ - tam skutečně nevidím rozdíl mezi zkompilovanou a nainstalovanou verzí, oboje jde naprosto stejně (musím ale přiznat, že při sledování filmů nesleduju vytížení procesoru). Notebook s 600MHz pentiem 3 - taky žádný rozdíl. Potom, historickou K6/2 500Mhz s Radeonem 9000 Pro a 256MB na ramu. Tam ať dělám co dělám, nepřehraju DVD. Přesto, že mplayer jde nejlépe (opět jedno, jestli zkompilovaný, nebo nainstalovaný) běží 2 minuty, pak vypadne zvuk - vyhodí to hlášku SIGILL. Jde bohužel o špatnou (a podle strejdy Googla známou) kombinaci procesoru, grafiky a via chipsetu na boardu. Opět je jedno, jestli používám zkompilovanou, nebo nezkompilovanou verzi mplayeru (a věř mi, že jsem se sakra snažil to rozchodit - kompiloval jsem s různými přepínači asi 11 verzí mplayeru). Od té doby vím, že velké rozdíly mezi zkompilovanou a nezkompilovanou verzí nejsou. Nikdy nejsou problémy s přehráváním čehokoliv, kromě DVD - jestliže se sekala, pak bylo vypnuté DMA na DVDromu. Jestliže mplayer zlobil, nepomohla ani kompilace. Zkrátka přínos není takový, jaký by člověk čekal. Navíc bych neradil kompilaci začátečníkovi, který má problém s obyčejnou instalací - už vidím, jak mu nejde naistalovat mplayer, ale bez problémů bude instalovat všechny devel balíčky, kompilátor, zdrojáky kernelu nebo kernel-headers správného jádra a event. při problémech další chybějící balíky - vím, že máš rád gentoo, ale tohle gentoo není, aby David jen napsal emerge mplayer.  Jistě se ke kompilaci jednou dopracuje, ale zatím mu poraďmě tu instalaci.
S tou kompilací máš úplnou pravdu - obvykle ten rozdíl není tak velký. Co se toho MPlayeru týče, třeba jsem stáhnul verzi, která nebyla tak úplně OK, nebo možná to bude tím, že to není CVS verze? Nevím, nepamatuji si, ale vím, že MPlayer dlouho nevyšel nový, takže když jsem to kompiloval, tak jsem použil právě tu CVS verzi (kvůli verzi gcc), která je pochopitelně lepší, a takže jestli je v balíčkách ten starý, tak to by mohlo být tím...?
No, uznávám, že asi tu kompilaci není tak úplně dobré radit, také jsem na to nejdřív koukal dost zděšeně...tady jsem vyšel z úvahy, že když už to na tom rootu popsané je, a když je to tak krásně logické (chybí gcc té a té verze, tak se to vypíše...stejně tak make). Prostě osobně preferuji co nejfunkčnější a čistě řešení, nehledě na obtížnost a občas mi trochu uchází, že ne každý se s tím chce mořit půl dne...:-) Příště se budu snažit to více zohledňovat. J

david

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #9 kdy: 04 Března 2006, 22:44:43 »
Ahoj, tak už jsem to rozběhl...
1. vygeneroval jsem source.list na http://www.ubuntulinux.nl/source-o-matic, dle radyz jednoho místního fora.
2. standardně jsem označil instalaci mplayer a ono to chodí.

Všem Vám dík za pomoc.

D

Daggoth

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 26 Listopadu 2006, 11:54:54 »
Stáhnul jsem si MPLayer a nejde mi nainstalovat.Tohle mi to vyhodí když to chci instalovat

sudo apt-get install mplayer
Čtu seznamy balíků... Hotovo
Vytvářím strom závislostí... Hotovo
Balík mplayer není dostupný, ale jiný balík se na něj odkazuje.
To může znamenat že balík chybí, byl zastarán, nebo je dostupný
pouze z jiného zdroje
E: Balík mplayer nemá kandidáta pro instalaci

Prosím pomoc

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.