Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Boot flag a MBR table [vyřešeno]  (Přečteno 2959 krát)

lubu

• Návštěvník
Boot flag a MBR table [vyřešeno]
« kdy: 22 Června 2014, 19:45:02 »
Ahojte, v rýpání s různými distry linuxů, jsem se nakonec rozhodl předělat HDD, abych si ho znovu nainstaloval. Při před-přípravě hdd 500 GB ve starším  notebooku HP na instalaci Lubuntu, jsem si ve stávajícím-jediném systému v ntb ve w7 x64, pomocí programu Partition Manager v.4.2.2. navolil rozdělení oddílu C: který je na /dev/sda2 - na nové dva - 60GB a zbytek. (první oddíl disku /dev/sda1 je 100MB prostor "Rezervováno systémem"). Program si klasicky řekl o restart, že provede během bootu 2 operace (zmenší oddíl C, a ze zbytku vytvoří oddíl D). Tento program a rozdělování jsem v minulosti použil několikanásobně, vždy vše proběhlo OK.

Tentokrát, v boot modu  (ntb zapojen do el.sítě), proběhla pouze operace 1 ze 2 (zmenšit stávající oddíl), ... a pak to cca 10-15 min. stálo ... a vyskočila modrá smrt (Driver_power_state_failure). Po restartu samozřejmě ntb nyní s win7 ani s hdd nespolupracuje, protože vypíše "Stav:  0xc0000225, Výběr svazku se nezdařil, protože k požadovanému zařízení nelze získat přístup."

Mně to připadá, že předčasně ukončený Partition Manager nestihnul zapsat provedené změny do MBR table. protože pokud nastartuji z LiveCD's Lubuntu (či Live PCLunuxOS, či Makulu), tak ve všech oddíly i soubory na nich vidím, můžu si je překopírovat jinam, nový /dev/sda2 je zmenšen na 60GB (má žlutý vykřičník), a zbytek hdd je "neobsazeno".

Není tam nikde "boot flag".
V oddílu /dev/sda1 (100MB prostor "Rezervováno systémem") vidím i soubory Bootsect.bak (8 KB) a mbr_backup.log (521 b).

Hledám to dnes celý den na googlu, různá obnovení, chyba win repair cd (které ale nemám - win je předinstalovaný z továrny), a protože mi jde samozřejmě i o nevymazání nainstalovaného win7 na dev/sda2, tak mě napadlo:

1.
Nestačilo by mi v LiveCD Lubuntu - v GParted, nastavit příznak "boot flag"?
Akorát jsem nikde nenašel, zda to mám nastavit na /dev/sda1 "Rezervováno systémem", nebo na /sda2 "win"?
(protože "loader" by přece měl být v /dev/sda - bez písmenka).

2.
Pomohlo by opravit v MBR table, kdybych do, jak to teď je nefunkční, prostě nainstaloval Lubuntu z LiveCD, a přidal další oddíly?
Instalátor Lubuntu, navolím-li > Typ instalace - Něco jiného, píše, že win7 loader je ve dev/sda1, a u win partition /sda2 píše ntfs, 64420MB, ale ve sloupci kolik je obsazeno  "Použito" píše "Neznámé".

3.
Poradili byste mi prosím, jestli např ten "mbr_backup.log" není vlastně záloha staré MBR, když má  velikost 512 b?. Ale v text editoru v nich je vidět jen nějaké znaky na začátku: - viz přílohy ...

Zde je výpis fdisk + parted + blkid:
Kód: [Vybrat]
# fdisk -l
Disk /dev/sda: 500.1 GB, 500107862016 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 60801 cylinders, total 976773168 sectors
Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk identifier: 0x9f507272

Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sda1            2048      206847      102400    7  HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda2          208845   126029924    62910540    7  HPFS/NTFS/exFAT

# parted -l
Model: ATA ST9500420AS (scsi)
Disk /dev/sda: 500GB
Sector size (logical/physical): 512B/512B
Partition Table: msdos

Number  Start   End     Size    Type     File system  Flags
 1      1049kB  106MB   105MB   primary  ntfs
 2      107MB   64.5GB  64.4GB  primary  ntfs

# blkid
/dev/sda1: LABEL="RezervovM-CM-!no systM-CM-)mem" UUID="4A4E709F4E70860B" TYPE="ntfs"
/dev/sda2: LABEL="w7" UUID="01CF8E1E2EF11BB0" TYPE="ntfs"

« Poslední změna: 23 Června 2014, 12:28:31 od lubu »

lubu

• Návštěvník
Re:Boot flag a MBR table (Partition Manager nedokončil dělící operaci)
« Odpověď #1 kdy: 22 Června 2014, 19:45:31 »
+ příloha ...

[příloha smazaná administrátorem]

lubu

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 22 Června 2014, 19:46:21 »
+ příloha 2

[příloha smazaná administrátorem]

lubu

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 22 Června 2014, 21:12:08 »
Tak už jsem vyzkoušel z LiveCD Lubuntu v GParted nastavit boot flag na /sda1 > po restartu je to stale ta samá chyba, tzn. nefunguje. Takže znovu pomocí LiveCD > a nastavil jsem boot flag na /sda2 > po restartu je nyní jiný error: "File: \Boot\BCD, Status: 0xc000000f, An error ocured while attempting to read the boot configuration data".

... OK, pátrám dále. M.j. jsem na foru Acronicsu, našel, že zkusit tu partition trošku zmenšit, a pak zase trošku zvětšit. V nějakém jiném Part.Manageru. A tak přemýšlím, jestli vlastně ta instalace Lubuntu neudělá to samé, pokud jí dám v "Něco jiné" použít a rozdělit ten oddíl "neobsazeno" ... a uvede celou MBR table do pořádku s tím, že widle na /sda1 nechá.

Ano, rozumím tomu, že vlastně by to měl být problém widlí (našel jsem na Eng.Ask.Ubuntu http://askubuntu.com/questions/409829/partition-problems-after-resizing ), ale zjišťuji, jestli mi to opraví instalace Lubuntu (kterou se stejně potom chystám provést).
Nebo je napřed potřeba opravit tu MBR table, a pak teprve instalovat Lubuntu?

lubu

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 23 Června 2014, 12:25:26 »
Vyřešeno - opraveno, i když se mi to nepodařilo pomocí linuxu. Návody většinou odkazovaly na recovery disk, a nakonec jsem doma našel, že ho mám - zahrabaný starý a nepoužitý "win7_x64_recovery disk", který jsem asi udělal s novým ntb. Po použití a 2x restartu už MBR tabulka funguje i se zavaděčem ... tak teď už nastal čas na instalaci Lubuntu :-).

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.