Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Windows se nenabootuje  (Přečteno 1219 krát)

Sheppard

• Návštěvník
Windows se nenabootuje
« kdy: 03 Července 2014, 17:00:33 »
Zdravím, linuxáci!

Obracím se na vás paradoxně s problémem, který se týká spíš Windowsů, ale věřím, že mi poradíte.

Už pár měsíců používám jako primární OS Xubuntu, většinu základních operací už zvládám (dokonce hojně využívám terminál), stále se však považuji za začátečníka, takže prosím, abyste mi vše vysvětlovali co nejvíc polopatě.

Před pár dny jsem na nový počítač nainstaloval Windows 7 a Xubuntu 14. Vše proběhlo bez obtíží a během chvíle jsem si Xubuntu customizoval dle svých potřeb. Včera jsem ale potřeboval víc místa na data v Xubuntu, tak jsem rozšířil z Live CD pomocí GParted linuxový oddíl podle tohoto návodu: http://www.howtogeek.com/114503/how-to-resize-your-ubuntu-partitions/. Zmenšil jsem oddíl Woken a následně zvětšil oddíl Xubuntu. Každá z operací sice trvala cca hodinu, ale vše proběhlo hladce a GParted nehlásil žádný problém.

Xubuntu se bootovalo i fungovalo v pohodě. Dneska jsem se ale potřeboval přihlásit do Windowsu, ten se ale nenačetl. Už v Grub2 mě zarazilo, že u spouštěče Windows je "Windows 7 (loader) (on /dev/sda1)". Místo spouštěcí nebo přihlašovací obrazovky blikalo vlevo nahoře jen podtržítko. Počítač jsem musel vypnout natvrdo. Z Xubuntu se k windowsáckým datům dostanu, takže data na disku podle mě poškozená nejsou. Googlil jsem a našel tenhle návod: https://www.youtube.com/watch?v=KV84OabGB08. Přes instalační CD Windowsů jsem zadal příkazy "bootrec.exe /FixMbr" a "bootrec.exe /FixBoot" Výsledek byl poměrně katastrofální - Grub2 se vůbec nezobrazoval a nenabootoval se žádný OS. Díky Live CD Xubuntu jsem našel návod, jak Grub2 obnovit, což se mi povedlo (díky tomuto návodu: http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=42267.0). Takže do Xubuntu se dostanu v pohodě, ale Windows stále nejde nabootovat. Jak ten spouštěč opravím, aby se Windows nabootoval?

Nejde o život a nemám na Windowsech skoro žádná data (používám tam jen některé programy), takže nejjednodušší by bylo asi Wokna úplně přeinstalovat, ale to trvá poměrně dlouho a navíc rád poznávám nová řešení problémů, takže bych to rád opravil nějak "kultivovaně".  :)

Shrnutí: Po přerozdělení oddílů na disku nejde nabootovat přes Grub2 Windows 7. Z Xubuntu 14 se ale k windowsáckým datům dostanu, takže by měl být OS v pořádku, jen se nechce nabootovat. Oprava bootování z windowskáckého CD zprasí celý Grub2. Prosím o radu!
« Poslední změna: 03 Července 2014, 17:21:54 od Sheppard »

janek-m

• Host
Re:Windows se nenabootuje
« Odpověď #1 kdy: 03 Července 2014, 20:15:22 »
Citace
Včera jsem ale potřeboval víc místa na data v Xubuntu, tak jsem rozšířil z Live CD pomocí GParted linuxový oddíl podle tohoto návodu....
Hlavne pri narábaní so systémovou časťou sa môže poškodiť zavádzač systému.
Citace
Přes instalační CD Windowsů jsem zadal příkazy "bootrec.exe /FixMbr" a "bootrec.exe /FixBoot" Výsledek byl poměrně katastrofální - Grub2 se vůbec nezobrazoval a nenabootoval se žádný OS
Nebude to tým, že tie prípkazy boli nesprávne zadané? Ten odkaz na video opisuje opravu Win8, ale pre Win 7 platia príkazy: bootrec.exe  /fixmbr, bootrec.exe  /fixboot (všetko s malými písmenami). Ak by sa to ani v tomto prípade nepodarilo, tak bude zrejme na oddiele Win vážnejšia chyba a preinštalovanie Win bude zrejme nutné.
Citace
Jak ten spouštěč opravím, aby se Windows nabootoval?
Navrhol by som vyskúšať ešte raz opravu Win cez inštalačné médium - podrobnejšie je to opísané napr. tu: http://www.sezob.cz/navody/win7_oprava_mbr.html (oprava cez terminál)
Citace
Oprava bootování z windowskáckého CD zprasí celý Grub2
To je síce pravda, ale oprava je našťastie veľmi jednoduchá  ;)

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #2 kdy: 03 Července 2014, 20:44:05 »
Toto pravdepodobne nebude problem zavadzaca. Skor by som to videl na problem ze sa pred zmenou particii nedefragmentoval oddiel s win.7 a tym mohli ostat dajake sys data v casti particie ktora sa rusila cim sa poskodila instalacia win.
Ak tam naozaj nic nemas najrychlejsie asi bude naozaj ten win preinstalovat.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Sheppard

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 05 Července 2014, 16:07:16 »
Díky za obě odpovědi a rady!

Windows byly opravdu zničený - zkoušel jsem ty příkazy v opravném módu a vyhodilo to něco ve smyslu, že "Windows installations found: 0". Takže jsem ještě trochu rozšířil linuxový oddíl naformátoval ten zbytek, aby byl "unlocated", znova nainstaloval Wokna a obnovil Grub2.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.