Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Nelze nainstalovat ani odinstalovat programy  (Přečteno 4681 krát)

Ajpi

• Návštěvník
Nelze nainstalovat ani odinstalovat programy
« kdy: 04 Července 2014, 11:33:21 »
Ahoj,
dnes jsem si chtěl nainstalovat aktualizace na xubuntu 14.04 a najednou mi to hodilo hlášku:
Kód: [Vybrat]
Nastala neošetřená chyba
Zdá se, že při tvorbě aptdaemon - softwaru, který umožňuje instalaci/odstraňování softwaru a další úkoly související se správou softwaru - došlo k chybě.

Když rozbalím podronosti, píše to:
Traceback (most recent call last):
  File "/usr/lib/python3/dist-packages/aptdaemon/worker.py", line 306, in _process_transaction
    self._apply_changes(trans)
  File "/usr/lib/python3/dist-packages/aptdaemon/pkcompat.py", line 3155, in _apply_changes
    install_range)
  File "/usr/lib/python3/dist-packages/aptdaemon/worker.py", line 1132, in _apply_changes
    with self._frozen_status():
  File "/usr/lib/python3.4/contextlib.py", line 59, in __enter__
    return next(self.gen)
  File "/usr/lib/python3/dist-packages/aptdaemon/worker.py", line 1156, in _frozen_status
    frozen_dir = tempfile.mkdtemp(prefix="aptdaemon-frozen-status")
  File "/usr/lib/python3.4/tempfile.py", line 426, in mkdtemp
    dir = gettempdir()
  File "/usr/lib/python3.4/tempfile.py", line 370, in gettempdir
    tempdir = _get_default_tempdir()
  File "/usr/lib/python3.4/tempfile.py", line 312, in _get_default_tempdir
    dirlist)
FileNotFoundError: [Errno 2] No usable temporary directory found in ['/tmp', '/var/tmp', '/usr/tmp', '/']

To samé mi to hlásí, když chci odinstalovat jakýkoli program.

Nějaké vlákno na toto téma jsem zde už našel, ale protože jsem tomu nerozumněl, rozhodl jsem se založit nové.

Díky za pomoc.
« Poslední změna: 04 Července 2014, 11:37:48 od Ajpi »

janek-m

• Host
Re:Nelze nainstalovat ani odinstalovat programy
« Odpověď #1 kdy: 04 Července 2014, 12:17:12 »
Ak sa objaví nejaký problém s inštaláciou alebo odinštaláciou softvéru, je vždy dobré si spraviť výpisy z:
sudo apt-get update
sudo apt-get dist-upgrade
Tieto výpisy zvyčajne presnejšie ukážu príčiny problému.

Martin Šácha

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
« Odpověď #2 kdy: 04 Července 2014, 12:26:07 »

NE! dist-upgrade povýší systém na novou verzi (pokud existuje). To tě může napadnout když vidíš "dist"...

Správně je
sudo apt-get upgrade
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

janek-m

• Host
« Odpověď #3 kdy: 04 Července 2014, 12:33:43 »
NE! dist-upgrade povýší systém na novou verzi (pokud existuje). To tě může napadnout když vidíš "dist"...
Správně je
sudo apt-get upgrade
Budem oponovať, tento príkaz upgraduje balíky, ale určite nie systém. A ak sú problémy s balíčkami, tak príkaz apt-get dist-upgrade je vhodnejší ako apt-get upgrade Aby nejak povýšil systém, musel by upraviť zdroje softvéru, čo sa samozrejme neodporúča  ;)

Martin Šácha

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
« Odpověď #4 kdy: 04 Července 2014, 12:40:58 »
Správně je
sudo apt-get upgrade
Budem oponovať, tento príkaz upgraduje balíky, ale určite nie systém. A ak sú problémy s balíčkami, tak príkaz apt-get dist-upgrade je vhodnejší ako apt-get upgrade Aby nejak povýšil systém, musel by upraviť zdroje softvéru, čo sa samozrejme neodporúča  ;)

System se sklada z baliku.
Nemusel bys upravovat nic. Kdyz uz ti ve spravci aktualizaci vybehne oznameni o nove verzi s nabidkou instalace, dist-upgade je ekvivalentni tlacitku Budiz.
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

ntz_reloaded

• Lokaj
  • Závislák
  • skill :: ur home erly
« Odpověď #5 kdy: 04 Července 2014, 13:25:36 »
Ak sa objaví nejaký problém s inštaláciou alebo odinštaláciou softvéru, je vždy dobré si spraviť výpisy z:
sudo apt-get update
Tieto výpisy zvyčajne presnejšie ukážu príčiny problému.

nehadej se .. to co jsi napsal je trestuhodne, nic neresici a naprosto "retarded" pseudo-reseni ... nerad uz nikdy prosim nikomu zadnej generickej (dist-)upgrade ...
tikejte mi, taky Vam tikam ...
song of the day - openSUSE, openindiana, DuckDuckGo
The noise ain't noise anymore, who's to blame, WHO'S TO BLAME ??

janek-m

• Host
« Odpověď #6 kdy: 04 Července 2014, 13:48:14 »
nehadej se ..
nehádam sa... a ani som sa na tomto fóre nikdy s nikým nehádal
Citace
to co jsi napsal je trestuhodne, nic neresici a naprosto "retarded" pseudo-reseni ...
Je to tvoj názor a ja ho samozrejme rešpektujem aj keď s ním nesúhlasím. Na tomto fóre som pomohol viacerým užívateľom s problémami poškodených balíčkov a nikto sa zatiaľ neozval, že som mu ponúkol "retarded"  a "trestuhodné" riešenie.

Osobne si myslím, že aj nesúhlas s niečím tu na fóre sa dá napísať nejak kultivovane a od moderátora by sa to aj očakávalo.
Citace
... nerad uz nikdy prosim nikomu zadnej generickej (dist-)upgrade ...
nebudem...

donny

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 04 Července 2014, 14:03:00 »
Správně je
sudo apt-get upgrade

System se sklada z baliku.
Nemusel bys upravovat nic. Kdyz uz ti ve spravci aktualizaci vybehne oznameni o nove verzi s nabidkou instalace, dist-upgade je ekvivalentni tlacitku Budiz.

Rozdil mezi upgrade a dist-upgrade je jen a pouze ten, ze `upgrade` aktualizuje nainstalovane baliky, a `dist-upgrade` navic jeste instaluje dalsi potrebne, prip. odinstalovava nepotrebne baliky kvuli splneni zavislosti. Pokud menis verzi distribuce, tak urcite musis vymenit repozitare. Pak samozrejme je logickou volbou `dist-upgrade`, protoze se ocekava, ze zavislosti mezi balickama muzou byt v novych repozitarich jine, tj. obycejny `upgrade` by nestacil.

Osobne si myslím, že aj nesúhlas s niečím tu na fóre sa dá napísať nejak kultivovane a od moderátora by sa to aj očakávalo.

co bys cekal od cloveka, ktery s velkym halo opustil forum, ale pak se trapne vratil a dostal navic moderatorskou frcku, takze muze mazat a zamykat nepohodlne thready ;)
archlinux @ i7-6700/GTX1080 8G/32G DDR4/.5TB NVMe/WD RED 3TB | Raspbian 8 @ Raspberry Pi
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better!

jadd

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #8 kdy: 04 Července 2014, 22:25:23 »
Citace
Na tomto fóre som pomohol viacerým užívateľom s problémami poškodených balíčkov a nikto sa zatiaľ neozval, že som mu ponúkol "retarded"  a "trestuhodné" riešenie
už nenabootovali?

donny

• Závislák
« Odpověď #9 kdy: 05 Července 2014, 00:43:00 »
Citace
Na tomto fóre som pomohol viacerým užívateľom s problémami poškodených balíčkov a nikto sa zatiaľ neozval, že som mu ponúkol "retarded"  a "trestuhodné" riešenie
už nenabootovali?
A k tematu bys neco nemel?
archlinux @ i7-6700/GTX1080 8G/32G DDR4/.5TB NVMe/WD RED 3TB | Raspbian 8 @ Raspberry Pi

jadd

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #10 kdy: 05 Července 2014, 02:40:07 »
Citace
už nenabootovali?
A k tematu bys neco nemel?
měl
Citace
Rozdil mezi upgrade a dist-upgrade je jen a pouze ten, ze `upgrade` aktualizuje nainstalovane baliky, a `dist-upgrade` navic jeste instaluje dalsi potrebne, prip. odinstalovava nepotrebne baliky kvuli splneni zavislosti
tohle jsou nesmysly, dist-upgrage hledá databázi s novějším vydáním a pokud nalezne, oznámí že je to možné, pokud souhlasíš s povýšením hledá záznam o novém repu a na základě toho nakonfiguruje potřené soubory na tvém lokálním disku pokud bude splněna podmínka kompletně aktualizovaného současného vydání distribučních repo zdrojů, povýšení provede, kvůli možným závislostním chybám mezi balíky třetích stran pokud jsou jejich zdroje aktivní v tvé konfikuraci nejdříve je před procesem deaktivuje a nehledí na jejich závislosti tzn. že se může stát, že pak nemusí jít spustit ale to se zpravidla nestává, pokud je třeba aktualizovat balíky třetích stran pokud jsou vůbec novější a hlavně kompatibilní s novou distribuční verzí.

jmp

• Host
« Odpověď #11 kdy: 05 Července 2014, 10:40:56 »
hmm, ale pokud dostane hlášku
Citace
FileNotFoundError: [Errno 2] No usable temporary directory found in ['/tmp', '/var/tmp', '/usr/tmp', '/']
tak je spíš otázka co, jak a kam je namountované...
takže by to chtělo projít logy ve /var/log, jestli není čeho se chytit
a dát sem výstupy z
mount
cat /etc/fstab
sudo blkid
sudo parted -l

Dano V

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #12 kdy: 05 Července 2014, 17:00:24 »
OT
to janek-m
Poznáme vyjadrovanie ntz a ty sa urazíš až tak, že zmažeš účet?  ??? (dúfam, že je to dočasné)

k téme
Patrilo by sa, aby aj zakladateľ napísal či mu niektorá z rád *podarilapomohla odstrániť problém.
Zaujímalo by ma čo má v zdrojoch za nepotrebnosti. Občas ich stačí prečistiť od neaktuálnych, nepotrebných zdrojov.
Hlášky po apt-get update a upgrade by vniesli viac svetla do problému  ;)

OT
Tiež si niekedy pripadám „retarded”, no a co ;D Horšie je, ak mi to nečakane niekto oznámi :D
 Vieš, občas nemáme svoj deň a niekto nám vletí do rány posledný :(
pod čiarou↓

*edit:korekcia
« Poslední změna: 05 Července 2014, 21:02:10 od Dano V »
U12.04 do 04.2017  K3.2.0-60
...Ne vždycky spolu budeme souhlasit, ale to není důvod k neslušnému chování. Každý se občas může cítit zklamaný, ale je vždy potřeba se chovat tak, aby se zklamání neproměnilo v osobní útok. Je nutné si uvědomit, že v komunitě, kde panuje napětí a stres, se toho moc neudělá... ;)
http://www.ubuntu.cz/komunita/pravidla

ntz_reloaded

• Lokaj
  • Závislák
« Odpověď #13 kdy: 05 Července 2014, 23:11:41 »

co bys cekal od cloveka, ktery s velkym halo opustil forum, ale pak se trapne vratil a dostal navic moderatorskou frcku, takze muze mazat a zamykat nepohodlne thready ;)

hmm.

dist-upgrade zvyčajne presnejšie ukáže príčiny problému NEUKAZE nybrz se pokusi upgradovat system a je to naprosto **retarded rada, ne pseudo .. to jsem se jen snazil ukazat lidskou tvar .. to je asi rada stejne urovne, jako abys smazal ~/.kde4 kdyz sis blbe nastavil nejakou klavesovou zkratku
« Poslední změna: 05 Července 2014, 23:14:11 od ntz_reloaded »

GdH

• Moderátor
  • Závislák
    • GdH-Notes
« Odpověď #14 kdy: 06 Července 2014, 00:33:10 »
Chyba toho pythonního programu tkví v tom, že nemůže zapisovat do tmp adresáře, což pravděpodobně bude způsobeno tím, že na disku prostě nezbývá místo, nepředpokládám, že by to bylo právy. Ten program je hovadsky napsaný, takže testuje zápis do tmp a když to hodí chybu, tak zahlásí, že nemohl žádný tmp najít, což je zavádějící.

Aby bylo jasno:
apt-get dist-upgrade funguje tak, jak psal janek-m a donny - tedy nedělá povýšení systému na novou verzi, ale řeší nové závislosti povyšovaných balíků, což upgrade nedělá a pokud balík závislosti změní, prostě ho nepovýší.

jadd

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #15 kdy: 06 Července 2014, 04:21:08 »
Chyba toho pythonního programu tkví v tom, že nemůže zapisovat do tmp adresáře, což pravděpodobně bude způsobeno tím, že na disku prostě nezbývá místo, nepředpokládám, že by to bylo právy. Ten program je hovadsky napsaný, takže testuje zápis do tmp a když to hodí chybu, tak zahlásí, že nemohl žádný tmp najít, což je zavádějící.

Aby bylo jasno:
nedělá povýšení systému na novou verzi, ale řeší nové závislosti povyšovaných balíků
Co je to ten povyšovaný balík, to není balík v nové verzi, tedy nové major verze?
Co jiného je nová verze distribuce než jen aktualizace software s novou major (tedy upgrade) a která může mít jiné závislosti a proto může ty staré odinstalovat? Píše se tam o důležitých, to jsou balíky ze zdroje main, tedy ty co jsou důležité k instalaci minimálního funkčního systému.
Třeba Gentoo běžně provádí aktualizace/upgrade a přitom si žádné verzování distribuce nevymýšlí.
Citace
ale řeší nové závislosti povyšovaných balíků, což upgrade nedělá
Dělá jinak by mohl nastat konfikt, ten kdo balík udělal, ví přesně co je třeba odinstalovat aby ke konfliktu nedocházelo, když se snaží původní funkci zachovat v nové verzi se stejným označením.
Citace
a pokud balík závislosti změní, prostě ho nepovýší.
Balík je nezmění, změní je ten kdo balík zabalil. Jsou závislosti pevně dané a volitelné. Pak jsou taky meta balíky, které jsou jako skupina více balíků a tam už je to složitější...

GdH

• Moderátor
  • Závislák
    • GdH-Notes
« Odpověď #16 kdy: 06 Července 2014, 06:47:28 »
....

Tak ještě jednou - apt přes dist-upgrade řeší jen nové závislosti balíků pro stejnou verzi systému. Aby mohl začít používat balíky pro novější verzi systému, musel by mu někdo přepsat zdroje. Každý zdroj obsahuje kódové jméno příslušné verze systému a i když je repozitář na stejné adrese, musí obsahovat pro každou verzi systému zvláštní balík, i kdyby se nijak nelišily. Na povýšení systému tu máme příkaz do-release-upgrade.

Já ty příkazy používám už sedm let pomalu denně, navíc balím i vlastní balíky s vlastními aplikacemi, které mám ve vlastním repozitáři, takže mě opravdu nemusíš poučovat o tom, jak to funguje. Vážně mě štve, když někdo začne šířit bludy a nemá nejmenší snahu si své domněnky ověřit, když ho někdo upozorní na chybu. Vykecávat se můžete v obecné diskuzi.

Ještě citace z manuálu:
       upgrade
           upgrade is used to install the newest versions of all packages currently installed on the system from the sources enumerated
           in /etc/apt/sources.list. Packages currently installed with new versions available are retrieved and upgraded; under no
           circumstances are currently installed packages removed, or packages not already installed retrieved and installed. New
           versions of currently installed packages that cannot be upgraded without changing the install status of another package will
           be left at their current version. An update must be performed first so that apt-get knows that new versions of packages are
           available.

dist-upgrade
           dist-upgrade in addition to performing the function of upgrade, also intelligently handles changing dependencies with new
           versions of packages; apt-get has a "smart" conflict resolution system, and it will attempt to upgrade the most important
           packages at the expense of less important ones if necessary. The dist-upgrade command may therefore remove some packages. The
           /etc/apt/sources.list file contains a list of locations from which to retrieve desired package files.
« Poslední změna: 06 Července 2014, 09:54:46 od GdH »

jadd

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #17 kdy: 06 Července 2014, 16:16:56 »
Citace
do-release-upgrade
Máš pravdu, omlouvám se ti, ten název dist-upgrade a popis je matoucí. Já pak psal o do-release-upgrade.

Ajpi

• Návštěvník
« Odpověď #18 kdy: 08 Července 2014, 11:33:50 »
Díky moc za vaši pomoc, ale....
Než jsem se do toho pustil, vypl jsem PC a po zapnutí mi naběhne obrazovka, ve které mám na výběr mezi *Ubuntu, Advanced option for Ubuntu, anebo memory testy.
Zvolím ubunutu a na černé obrazovce bílým písmem na mě vyběhne:

/sbin/init: eror while loading shared libraries: /lib/i386-linux-gnu/libjson-c . so . 2 : cannot read file data : Eror 21
[     2.776457] Kernel panic - not syncing : Attempted to kill init! exitcode=0x00007f00
[     2.776504] CPU: 1 PID: 1 Comm: init not tained 3.13.0-30-generic #54-Ubuntu
[     2. 776544] Hardware name: MICRO-STAR INTERNATIONAL CO. ,LTD MS-7368/MS-7368, BIOS V1.5 10/15/2007
[     2.776585] 00000000 00000000 f705df1c c164f6f3 c1933e00 f705df3c c164a82c c182ba58
[     2.761419] c1aa9c80 f705df28 c1933e00 f681780 f 7090000 f705df8c c105911f c182bd7c
[     2.761752] 00007f00 00000004 b76e0f08 00000001 00000020 00000000 00000000 f6861c08
[     2.762085] call Trace:
[     2.762130]  [<c164f6f3>] dump_stack+0x41/0x52
[     2.762172]  [<c164a82c>] panic+0x87/0x181
[     2.762214]  [<c105911f>] do_exit+0x8ef/0x8f0
[     2.829247]  [<c1059194>] do_group_exit+0x34/0xa0
[     2.828287]  [<c1059216>]  Sys_exit_group+0x16/0x20
[     2.829329]  [<c16567c7>]  syscall_call+0x7/0xb

ntz_reloaded

• Lokaj
  • Závislák
« Odpověď #19 kdy: 08 Července 2014, 11:39:40 »
zaloz si prosim jine vlakno .. tvuj problem s timto nesouvisi ..

wik

• Návštěvník
« Odpověď #20 kdy: 12 Července 2014, 13:58:14 »
dobrý den
prosím o radu ohledně instalace a odinstalace programů. Počítač nebere moje heslo takže nic nejde instalovat. Začal se mi také po startu objevovat ten přihlašovací proužek, dříve se rozjel sám. Také mě začal otravovat s jakýmsi heslem ke klíčence, nevím co to je.
Občas si s kompem hraje můj 5letý chlapeček ale heslo zadat neumí takže nevím jak je vůbec možné že s tím tohle provedl. ubuntu 12.04 LTS Díky všem.

donny

• Závislák
« Odpověď #21 kdy: 12 Července 2014, 17:06:07 »
Stejne jako vyse, zaloz si nove vlakno, tady se resil jiny problem

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.