Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Jak pripojit dva monitory aby meli stejny obraz.  (Přečteno 5940 krát)

PitUK

• Návštěvník
Jak pripojit dva monitory aby meli stejny obraz.
« kdy: 05 Července 2014, 01:24:23 »
Dobry den. Vcera jsem si nainstaloval na muj laptop Ubundu 14.04 LTS 64Bit ( anglickou verzi ). Nikdy predtim jsem Linux nepouzival. Na laptopu mam grafickou kartu Nvidia a k monitoru  je to pripojene pres HDMI. Jak to udelat, abych mnel stejny obraz na obou obrazovkach? Zatim mi to pripada ze ten druhy monitor ma jiny obraz a ani mys tam neni videt a navic ve spodni casti te druhe obrazovky jsou svisle pruhy.

Jestli muzu pozadat o podrobny navod jak na to. Je to poprve co mam Linux.
Diky moc za odpovedi.

jadd

• Stálý člen
  • **
Re:Jak pripojit dva monitory aby meli stejny obraz.
« Odpověď #1 kdy: 05 Července 2014, 02:54:41 »
dobře, že umíš anglicky. Bude stačit google?
dej si pozor na stáří zdrojů, dnes se používá trochu odlišná konfigurace než před více než dvěma roky, a také záleží na použitém ovladači pro gpu nvidie
až budeš vědět který používáš pro grafiku, hledej přesné použití konfigurace v terminálu příkazem
Kód: [Vybrat]
man -k keywordkeyword změň třeba na twinview (původní označení funkce) apod.

viz. pěkně sepsáno pro distribuci Arch ale v současném Ubuntu to bude dost podobné
https://wiki.archlinux.org/index.php/multihead
« Poslední změna: 05 Července 2014, 03:31:40 od jadd »

Myrmica

• Závislák
    • MYRMICA
« Odpověď #2 kdy: 05 Července 2014, 08:15:47 »
Display setting (to zubaté kolo s klíčem na liště vlevo), Dysplays, zaškrtnout Mirror displays nepomůže?
Pozor upraví se rozlišení na jednom nebo i obou monitorech podle toho nejhoršího.
Stolní strojek: OS– UBUNTU 16.04 x86_64, MB ASUS P8 Z68-V/GEN3, Intel® Core™ i5-3470 CPU @ 3.20GHz × 4 , 16GiB DDR3, GeForce GTX 670...
Notebook: ASUS U53Jc OS– UBUNTU 16.04 x86_64, Windows 7, Processor – Intel Core i5-460M (2,53 GHz), Graphics – switchable NVIDIA GeForce 310M and Intel GMA HD

PitUK

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 05 Července 2014, 17:48:46 »
Popravde ani nevim jaky ovladac pouzivam.
V laptopu mam NVIDIA GeForce GT 630M a Intel HD Graphic 4000. Zkousel jsem do terminalu zadat sudo nvidia -settings ale tam se mi ukazalo jen par udaju, ale zaden obrazek monitoru. V System Settings-->Screen Display mam sice moznost mirror displays ale at delam co delam dosahl jsem toho ze kdyz maji oba stejny obraz tak je docela zuzeny a jedina moznost jak dostat obraz pres celou obrazovku je ze vyberu ten vetsi ktery potrebuji a ten zabudovany vypnu. To ale pro mne neni reseni.  Navic mi trosku ztmavl a ja nevim kde to upravit.  Ten zabudovany ma rozliseni 1366x768 a ten druhu(Tv) ma rozliseni 1920x1080.

ntz_reloaded

• Lokaj
  • Závislák
  • skill :: ur home erly
« Odpověď #4 kdy: 05 Července 2014, 23:18:43 »
na nvidia settings podle me nepotrebujes sudo .. zkus to prosim pomoci xrandr .. nepamatuju si to z hlavy jak se to dela .. zadej do googlu `xrandr clone mode'
tikejte mi, taky Vam tikam ...
song of the day - openSUSE, openindiana, DuckDuckGo
The noise ain't noise anymore, who's to blame, WHO'S TO BLAME ??

Myrmica

• Závislák
    • MYRMICA
« Odpověď #5 kdy: 06 Července 2014, 08:06:10 »
Obávám se, že na monitorech s různým rozlišením nelze nastavit shodný obraz, aniž by se změnilo rozlišení monitoru s vyšším rozlišením podle monitoru s nižším rozlišením. Černé pruhy vznikají při nevhodném poměru stran.
Pohraj si z rozlišením, to by mohlo odstranit nebo alespoň zmenšit černé pruhy po stranách.

Jaký máš důvod pro to, aby jsi měl shodný obraz na obou monitorech?

Pokud máš problémy s ovladači, protože máš Nvidii zkus použít postup který doporučuje RRRadek Neužil v tomto příspěvku: http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=71459.msg514782#msg514782 Funguje pro více grafik nejen v příspěvku uvedenou.
Stolní strojek: OS– UBUNTU 16.04 x86_64, MB ASUS P8 Z68-V/GEN3, Intel® Core™ i5-3470 CPU @ 3.20GHz × 4 , 16GiB DDR3, GeForce GTX 670...
Notebook: ASUS U53Jc OS– UBUNTU 16.04 x86_64, Windows 7, Processor – Intel Core i5-460M (2,53 GHz), Graphics – switchable NVIDIA GeForce 310M and Intel GMA HD

jmp

• Host
« Odpověď #6 kdy: 06 Července 2014, 09:34:58 »
pokud to je třeba za účelem přednášek, tak je vhodné mít dva displeje se shodnejma schopnostma zobrazování a použít hdmi splitter

pokud ty monitory nemají ani shodné rozlišení, tak to na jednom z nich bude vypadat tak jako tak blbě...

jadd

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #7 kdy: 06 Července 2014, 16:04:00 »
Jaký máš důvod pro to, aby jsi měl shodný obraz na obou monitorech?není to jeho věc? prostě to chce ale když k tomu přidáš, že by tě to velmi zajímalo, a ještě ho o to poprosíš, třeba ti to i řekne.
Proč by nemělo jít klonovat stejný obraz s rozdílným rozlišením a s jiným poměrem stran? Ovladače to neumí (linuxové)?

Myrmica

• Závislák
    • MYRMICA
« Odpověď #8 kdy: 06 Července 2014, 17:26:22 »
Jaký máš důvod pro to, aby jsi měl shodný obraz na obou monitorech?není to jeho věc? prostě to chce ale když k tomu přidáš, že by tě to velmi zajímalo, a ještě ho o to poprosíš, třeba ti to i řekne.?
Proč se ho ptám na důvod? Protože si myslím, že to pomůže k nalezení optimálního řešení jeho problému. Pokud ho nebude chtít povědět tak mi ho nenapíše.
Citace
Proč by nemělo jít klonovat stejný obraz s rozdílným rozlišením a s jiným poměrem stran? Ovladače to neumí (linuxové)?
Pokud víš jak nastavit stejný obraz na různých rozlišeních pak mu poraď jak na to. (i mě by to zajímalo)
Zatím umím variantu, že se nastaví na lepším monitoru rozlišení podle horšího monitoru. Také existuje možnost, že na monitoru s horším rozlišením je vidět jen vybraný výřez z monitoru s lepším rozlišením, ale to jsem ještě nepoužil, tak bych nejdříve musel zjistit jak na to.

jadd

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #9 kdy: 06 Července 2014, 18:34:42 »
Citace
Proč se ho ptám na důvod? Protože si myslím, že to pomůže k nalezení optimálního řešení jeho problému.
vždyť píše že chce klonovat obraz, to je pro něj pravděpodobně to nejoptimálnější řešení.
Citace
Pokud víš jak nastavit stejný obraz na různých rozlišeních pak mu poraď jak na to. (i mě by to zajímalo)
Nevím, nikdy jsem to nedělal. Dělal jsem to na Windows s kartou NVidia a funkcí TwinView z GUI. Monitor měl 1024x768 a TV 720x576 obraz byl totožný ale na té telce hrozně rozmazaný bez černých pruhů (řešeno s S-Video). Tzn. že se klonoval obraz (to on chce), ne poměry stran. Ale i to bylo možné měnit a sám jsem si s tím hrál, někdy tak, že mi zmizel obraz ze samotného monitoru, a pak jsem se z toho musel dostávat z toho dost rozmazaného obrazu v telce.
Vím jen třeba o těchto odkazech
http://www.thinkwiki.org/wiki/Xorg_RandR_1.2
http://nouveau.freedesktop.org/wiki/MultiMonitorDesktop/ (zde se mluví o omezeních současného xserveru, tzn. že ne vše lze provést tak jako ve Windows)

Pokud má ovladač NVidia proprietary ať to dělá příkazy z dokumentace, ne že to bude mastit nejdříve sám v configu.
http://us.download.nvidia.com/XFree86/Linux-x86_64/331.89/README/index.html
Přesná dokumentace bude v /usr/share/doc/nvidia (tak nějak). 
« Poslední změna: 06 Července 2014, 19:05:05 od jadd »

Myrmica

• Závislák
    • MYRMICA
« Odpověď #10 kdy: 06 Července 2014, 21:07:20 »
Takže v podstatě nic nového jsi nepřinesl....
Má nejméně tři možnosti
  • Neklonovat, jde to vyřešit jinak
  • Klonovat s tím že na monitoru s lepším rozlišením je obraz vykreslen v rozlišení horšího monitoru => rozmazané a černé okraje, nemají-li monitory stejný poměr stran
  • Výřez - na monitoru s horším rozlišením bude jen výřez obrazu z monitoru s větším rozlišením (jde to, zatím ale nevím jak)
  • teoreticky by padala v úvahu i další možnost téměř shodná s 1., ale se záměrným nedodržením poměrů stran, čímž by zmizeli černé okraje za cenu zdeformovaného obrazu
Jinak jak tak sleduji, tazatel neodpovídá, tak to možná již vyřešil po svém...

jadd

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #11 kdy: 06 Července 2014, 23:05:42 »
Mě napadají jen dvě, ale mám ATI a navíc tu nemůžu tento případ zkusit i kdybych chtěl.
1.možnost - je to možné
2.možnost - nejde to
Snažím se aspoň naznačit, vše nevím. Snad nepíšu totální hovadiny, aby je musel někdo vyvracet, než mě doplní něčím užitečnějším. Až se to vyřeší, klidně ať jsou mé náznaky bez pravého řešení smazány.
« Poslední změna: 06 Července 2014, 23:10:10 od jadd »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.