Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: nm-applet nevidí aktivní spojení  (Přečteno 2238 krát)

Samms

• Aktivní člen
  • *
nm-applet nevidí aktivní spojení
« kdy: 06 Července 2014, 19:03:47 »
Dobrý den,
v čerstvé instalaci minimální verze 13.04 mi vše šlapalo dokonale. Přidal jsem další součásti včetně Gnome nadstavby pro network-managera. Problém tkví v tom, že se s routerem spojuji přes TP-Link USB a ten vyžaduje neustálé restartování. Zkrátka mi spojení ustavičně padá, kolabuje atp. Načež jsem vždy používal nm-applet, ve kterém se dá snadno restartovat spojení, popř. díky němuž lze přímo vytáhnout USB a znovu zandat. To nyní udělat nemohu, neboť se spojení automaticky nenaváže a nm-applet navíc nevidí současné spojení. Jak tedy mohu opět navodit možnost aktivního restartování spojení? (ideálně takto graficky)
Děkuji.
« Poslední změna: 06 Července 2014, 20:02:10 od Samms »

jadd

• Stálý člen
  • **
Re:nm-applet nevidí aktivní spojení
« Odpověď #1 kdy: 06 Července 2014, 19:54:55 »
Citace
spojení automaticky nenaváže a nm-applet navíc nevidí současné spojení
Buď je to nelogicky napsané, a pleteš spojení za navázání a za zastrčení zařízení? Nebo je to nelogicky napsané, a připojuješ to nějakým jiným sw a doufáš, že to bude vidět i v nm? jestli jo, neuvidíš pokud to spojení nenavázal samotný nm a navíc zařízení bude sowtwérově uzamčeno.

Přejmenuj (nebo rovnou smaž, pokud tam nemáš nějaké hesla ke kterým se už jinak nedostaneš) konfigurační soubory v domovském adresáři, jako třeba v adresáří .config pokud tam něco je (sedím teď u Vist), důvod je, že NetworkManager se nedávno dost měnil, a může to pomoct.
Pokud ne, rastartuj službu. Pokud používáš Sytemd bude to
Kód: [Vybrat]
sudo systemctl NetworkManager.servicepokud se s tím nechceš sxát, můžeš restartovat, a nm by měl naskočit sám, je to součást základu dnešních distribucí a zapnuto při spouštění OS.
co přesně nastavit k automatizaci spojení nevím, třeba to bude v manuálu
« Poslední změna: 06 Července 2014, 20:16:26 od jadd »

Samms

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 06 Července 2014, 20:08:37 »
Nic takového nemám - jak už jsem se snažil naznačit - jsem minimalista a mám vyloženě holý OS. Ani XORG atp. Jen co bylo třeba k minimálnímu Desktopu s pouze těmi aplikacemi, které potřebuji. Za normálních okolností by mi stačilo implicitní spojení zavedené již za instalace z MinimalCD. Bohužel ale jen napsat tento příspěvek vyžaduje pevné nervy a tisíceré refreshování. Dříve jsem právě jen vyrval USB a zandal. Nyní bych pro navázání spojení musel složitě sepsat wpa_supplicant script, anebo rebootovat OS. Ani jedna možnost mne neláká - rád bych zpět nm-applet... (Běží a mám ho v tray oblasti, jenže je k ničemu - má jen ethernetové připojení - v možnostech, nemohu ani ručně zadat jiné a nemohu vyrvat USB bez obav zda vůbec poběží wpa_supplicant)

jadd

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 06 Července 2014, 20:22:43 »
Já jsem si už vzpomněl, komu to píšu, člověku co chce být viděn jako hardcore uživatel, a přitom má minimální desktop a tvrdí, že nepoužívá xfree86/xorg a navíc má nm-applet v konzoli.:-):-(
A já myslel, že už se za tu dobu co jsem si s ním psal, vyléčil.

Samms

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 06 Července 2014, 21:17:14 »
V jaké konzoli? Jen nemám XORG - mám ti poslat scrot z Aptitude? Žádný balík jej nevyžadoval - nač ho mít? (mám xinit, xserver-xorg atp.) Nicméně netuším jak přidat WiFi spojení do nm-applet, či jak do něj dostat to aktuální...

jadd

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #5 kdy: 06 Července 2014, 22:53:10 »
Citace
spojení automaticky nenaváže a nm-applet navíc nevidí současné spojení
Znamená to, že se aspoň připojíš?

Samms

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 07 Července 2014, 06:03:23 »
Mám základní spojení vzniklé při instalaci. Jinak bych ani nenainstaloval MinimalCD... Nad toto spojení vždy nainstaluji Gnome nadstavbu a už vesele vyrvávám USB, vypínám, zapínám dle libosti. (Respektive dle toho jak zrovna spojení blbne.) Nyní mám smůlu - nm-applet nemá žádnou ikonu (takže ho v tray ještě musím hledat) a nemá nic než záznam o ethernetovém spojení (a jinou volbu, než-li přidat další ethernet také ne), které nechápu jak bylo prý použito před hodinou. Implicitní spojení zde:

Kód: [Vybrat]
/sbin/wpa_supplicant -s -B -P /var/run/wpa_supplicant.wlan0.pid -i wlan0 -D nl80211,wext -C /var/run/wpa_supplicant
Zvláštní je, že mi to po přesném zkopírování nikdy nešlo. Vždy jsem si musel napsat nový konfigurák atp. Ostatně docela nechápu nač mít celého network-managera, když to stejně ani nemohu restartovat. Alternativou bude to celé smazat a sepsat si vlastní scripty pro ovládání wpa_supplicantu. Ale ještě sečkám, zda se toto vyřeší...

Edit:

A při kliknutí pravým tlačítkem a vyžádání si informací o aktuálním spojení to hodí zmíněnou hlášku: "Nenalezena žádná platná aktivní připojení!"
« Poslední změna: 07 Července 2014, 06:24:32 od Samms »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.