Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: instalace jinak než z CD  (Přečteno 1530 krát)

Landy

• Návštěvník
instalace jinak než z CD
« kdy: 16 Července 2014, 12:13:53 »
Ahoj, mám dotaz, měla jsem ntb na reklamaci, ten mi vrátili perfektně opravený , ovšem místo win7 na které sem zvyklá je v ntb UBUNTU ale bohužel jen v anglickém jazyce, docela se mi Ubuntu i líbí a chtěla bych si ho  nechat ale protože ntb používá i má maminka, která je uplný začátečník tak je ta angličtina docela průser :D . V nastavení jsem si našla a stahla ČJ ale i po nainstalování to je pořád v AJ. někde jsem se dočetla že to muže být tím že není nainstalovaná česká verze ubuntu a tudiž je problém ČJ doinstalovat, proto je prý lepší si to přeinstalovat na ubuntu už v češtině. Chci se teda zeptat jestli lze nainstalovat ubuntu do pc i jinak než z CD? nejlépe z USB Flash , mám netbook který nemá cd-romku a nemám možnost externí cd-rom.  Nebo nějaký podrobnější návod jak doinstalovat češtinu, jsem absolutní laik co se týče ubuntu. Moc děkuji za odpověď případně i pomoc.

Samms

• Aktivní člen
  • *
Re:instalace jinak než z CD
« Odpověď #1 kdy: 16 Července 2014, 12:17:21 »
Stačí GNOME language-selector... (Ovšem "stačí" - vždy je výhodnější postavit si Linux dle svých představ - jenže to by zase chtělo vyšší znalosti systému - zatím asi jen nainstalujte zmíněný balík.) Nevíte-li jak systém funguje, pročtěte zdejší Wiki a naučte se instalovat balíky. Pak jen vyhledejte ten zmíněný a spusťte příkazem, či vyhledejte v menu aplikací...

Landy

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 16 Července 2014, 12:41:03 »
jak něco nainstalovat tak na to už jsem asi přišla:), každopádně když jsem ted klikla na Ubuntu Software Center a do vyhledávače zadala GNOME language-selector tak mi vyskočila jediná instalačka (language support) a tu až v ntb mám nainstalovanouv té sem právě stáhla už i tu češtinu a dala instalovat , ovšem i tak je vše v angličtině. Restart ntb jsem taky udělala

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #4 kdy: 16 Července 2014, 12:49:08 »
Skus spustit system-settings alebo nieco s podobnym nazvom(nemam unity tak presne neviem ako to tam je) a v tom budes mat polozku users. Spusti ju. Hore v pravo je unlock klikni na to a zadaj svoje heslo. Tymto sa ti odomknu nastavenia v tom okne. V polozke language si nastav cestinu a odhlas sa(alebo restartuj.

P.s To co je na obrazku oznacene si nevsimaj. Nemam obrazok v anglictine tak som potiahol z netu prvy kde bolo okno s nastavenim users.

[příloha smazaná administrátorem]
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Samms

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 16 Července 2014, 12:54:46 »
Musíte použít Aptitude/Synaptic - balíček, ne aplikaci jako takovou... (GNOME je prostředí - balíček se jmenuje jen "language-selector" -> je v GUI GNOME, avšak nainstalovat to lze kamkoliv) Až spustíte ten balíček, tak stačí vybrat Češtinu a on už vše stáhne z českých zrcadel... Ale tuším, že i spuštěním lagnuage-support můžete dosáhnout kýženého výsledku... (po paměti to nenapíši jistě - a u sebe tuto možnost nyní nemám) Zkrátka to spusťte a uvidíte... (s language-selector jsem nikdy problém neměl) Pokud umíte s terminálem:

Kód: [Vybrat]
apt-get install language-selector
language-selector

TIBOR:
To přeci nezmění, že v systému chybí česká podpora... :)
« Poslední změna: 16 Července 2014, 13:01:58 od Samms »

GdH

• Moderátor
  • Závislák
    • GdH-Notes
« Odpověď #6 kdy: 16 Července 2014, 13:29:24 »
V Nastavení systému > Jazyková podpora je třeba nejen češtinu přidat, ale také myší v tom seznamu přetáhnout na první místo.

Landy

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 17 Července 2014, 00:19:47 »
Pánové, děkuji mockrát, už mi to jede česky, nakonec stačilo jen to co poradil Tibor.
Ještě jednou děkuji, hezký večer.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.