Edit: ještě jsem pořád nepobral smysl tohoto vlákna, bylo to jen ze zájmu o skupiny, nebo je za tím i něco víc?
Jsi filozof? asi ne, protože ti se neptají druhých jen sebe.
Jsi humanista? opravdu, z toho není poznat, co jsem tím chtěl říct? nebo po bitvě, každý generál?
Tohle je lidská věc, upozornil jsem na ní, i když už jsem věděl, co můžu najít. Ale kdysi jsem to hledal, když jsem neměl ještě přístup na web, a nenašel. A teď když jsem to hledal a už jsem věděl, že vím, co tak asi můžu najít, stejně jsem se nic nedověděl, tj. dokumentaci leckde přeloženou s anglického originálu, nic nového co by se změnilo od dob kdy jsem to hledal, minimálně v originále.
Je to základní otázka, pro uživatele (administrátory), ne něco pro programátory.
Dobře, dokumentace je stará (leckde aktualizovaná), nikdo před dvaceti lety nemohl vědět, že přijde nějaký
programátor (
historie principu), třeba z firmy Redhat, nebo jakýkoliv jiný a vymyslí připojování disků na základě skupinového přístupu, tudíž takovou informaci (plugdev) nenajdu v man mount, chápu. Ale měl by být nějaký standard, kde to lze zjistit hned.
Myslím, že tyhle skupiny a dle man stránek asi opravdu pochází z balíku PAM, pak Policykit (teď polkit) a HAL (mrtvý).
A na samotných stránkách redhatu nebo freedesktop.org nic validního není, alespoň skrz gůgl.
Jinak balík pro gui se nazývá gnome-system-tools (uživatelé a skupiny), jeho omezená verze je ve vašem centru nastavení. Ale ani tady se nedovíte (v nápovědě), co je to utmp, staff, wheel (kolečko od myši to není) apod.!