Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Problém s pamäťou HDD.[Vyřešeno]  (Přečteno 4762 krát)

Martin55

• Návštěvník
Problém s pamäťou HDD.[Vyřešeno]
« kdy: 05 Srpna 2014, 23:02:54 »
Na svojom počítači mám nainštalované Ubunutu 12.04 LTS. Ubuntu používam už cca 3 roky šlapalo bez nejakých vážnejších problémov.Poslednú aplikáciu, ktorú som si nahral samostatne je Cairo dock.Systém priebežne aktualizujem.V poslednej dobe mám však problém s pamäťou na HDD.Keď počítač zapnem a dám si prezrieť vlastnosti ukáže mi počítač voľné miesto cca 39 GB.V priebehu niekoľkých hodín práce sa však voľný priestor neustále zmenšuje naposledy to bolo cca 33 GB Podotýkam, že žiadne súbory nenahrávam.Keď počítač vypnem a po čase zapnem voľná pamäť sa obnoví.Prezeral som jednotlivé adresáre a v zložke USR a SRC počitač nevie určiť počet zaznamenaných súborov a veľkosť zabranej pamäte neustále nabiehajú nové zložky pri adresári a zvyšuje sa priestor zabranej pamäte.Keď som však adresár USR prehliadal po jednotlivých položkách tak sa to zastavilo a program určil počet položiek a veľkosť zabranej pamäte.Neviete mi niekto prosím poradiť, ako diagnostikovať chybu a odstrániť jej príčinu ?Akékoľvek doplňujúce informácie doplním.
« Poslední změna: 19 Srpna 2014, 23:08:50 od Martin55 »

sabraq

• Závislák
  • Bootloader-není téma k hovoru,ani zbytný prostor
Re:Problém s pamäťou HDD.
« Odpověď #1 kdy: 06 Srpna 2014, 00:24:28 »
Jak máš velkou paměť RAM a jak máš velký odkládací oddíl? Nemůže to být třeba sledováním klipů v HD?:) I když pokud jsou ve fleši, tak nezůstávají fyzicky na disku.
PP v kolečku - není licence,pouze upozornění na reklamu
"Dress code" - oblečení podle předpisu(ne kódované oblečení)
CC v kolečku - je licence,značí,že se někdo nesmírně snaží

Martin55

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 06 Srpna 2014, 00:48:29 »
Pamäť počítača je 999.3 MB. Veľkosť odkládacieho priestoru 3.4 GB.Klipy som v poslednej dobe nesledoval radšej počúvam muziku.

sabraq

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 08 Srpna 2014, 21:37:33 »
Opravdu máš tak velký swap? Té paměti je celkem málo a pokud by nestačil ani swap, systém by si začal odkládat normálně v rootu, v adresáři /tmp tuším.

Buď se můžeš naučit pracovat s df

Kód: [Vybrat]
man df
nebo si nainstalovat baobab <a href="http://www.youtube.com/watch?v=_TgfQbSCkNU" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=_TgfQbSCkNU</a>

sudo apt-get install baobab
v gafickém menu ho pak najdeš jako Analyzátor využití disku.

Martin55

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 10 Srpna 2014, 11:11:24 »
Dočasné súbory v tmp adresáry sa nezväčšujú.Baobab nainštalovaný mám. df to si ešte preštudujem. Ďakujem aspoň za snahu.

sabraq

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 11 Srpna 2014, 20:49:34 »
Pak bych pátral v domovským adrsáři, pokud máš baobab, měl bys vidět  velikost na začátku a velikost po zmenšení místa..

Martin55

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 11 Srpna 2014, 22:01:54 »
Skúsim to.

Martin55

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 12 Srpna 2014, 01:16:42 »
Tak som to skúsil,mali ste pravdu. Zväčšuje sa množstvo zabranej pamäte v adresráry home.Avšak po jednotlivých podadresároch je veľkosť zabranej pamäte ako aj ich počet zhodný.Urobil som aj snímku obrazovky, je  to v prílohe.Neviem či teraz budem hovoriť dobre, avšak zdá sa mi, že to má na rováši program helper service myslím, že to je z wine.Usudzujem tak podľa programu top v ktorom bol čo sa týka zaberania pamäte na prvom mieste.Robil som poriadky s programami vo wine a sem tam si zahrám mariáš.Neviem či to pomôže, respetíve čo s tým ďalej.

[příloha smazaná administrátorem]

marun

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #8 kdy: 12 Srpna 2014, 08:50:07 »
možná by pomohlo nainstalovat iotop
pak ho spusť (musíš s právy roota) šipkou přejdi na seřazení podle disk write a sleduj které procesy zapisují na disk, ten co tam pořád něco zapisuje bude ten hledaný

Martin Šácha

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
« Odpověď #9 kdy: 12 Srpna 2014, 08:56:42 »
Té paměti je celkem málo a pokud by nestačil ani swap, systém by si začal odkládat normálně v rootu, v adresáři /tmp tuším.

V /tmp se tvori docasne soubory naprosto nezavisle na dostupnosti RAM/SWAP.
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

sabraq

• Závislák
« Odpověď #10 kdy: 12 Srpna 2014, 17:46:23 »
Tak som to skúsil,mali ste pravdu. Zväčšuje sa množstvo zabranej pamäte v adresráry home.Avšak po jednotlivých podadresároch je veľkosť zabranej pamäte ako aj ich počet zhodný.Urobil som aj snímku obrazovky, je  to v prílohe.Neviem či teraz budem hovoriť dobre, avšak zdá sa mi, že to má na rováši program helper service myslím, že to je z wine.Usudzujem tak podľa programu top v ktorom bol čo sa týka zaberania pamäte na prvom mieste.Robil som poriadky s programami vo wine a sem tam si zahrám mariáš.Neviem či to pomôže, respetíve čo s tým ďalej.
Vzhledem k tomu, že souboruů ve složce je stejně, asi se tam něco "nafukuje".

sabraq

• Závislák
« Odpověď #11 kdy: 12 Srpna 2014, 17:48:01 »
Té paměti je celkem málo a pokud by nestačil ani swap, systém by si začal odkládat normálně v rootu, v adresáři /tmp tuším.

V /tmp se tvori docasne soubory naprosto nezavisle na dostupnosti RAM/SWAP.
To ano, myslel jsem to tak, pokud by třeba nebyl vytvořen swap, systém by si odkládal i bez něj.

Martin55

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 12 Srpna 2014, 23:02:29 »
Tak som si iotop stiahol.Preštudujem si ho a keď budem niečo viac vedieť tak sa ozvem.Zatiaľ som stále na tom istom.Nejaký proces oberá moju pamäť o GB aj keď len dočasne a ja stále neviem prečo.

Myrmica

• Závislák
    • MYRMICA
« Odpověď #13 kdy: 13 Srpna 2014, 04:46:25 »
Nainstaluj si třeba z centra software htop, pak ho v terminalu spusť příkazem:
htopPotom myškou ťukni na MEM% a zobrazí ti to procesy podle zabrané paměti, třeba ti to napoví.
Stolní strojek: OS– UBUNTU 16.04 x86_64, MB ASUS P8 Z68-V/GEN3, Intel® Core™ i5-3470 CPU @ 3.20GHz × 4 , 16GiB DDR3, GeForce GTX 670...
Notebook: ASUS U53Jc OS– UBUNTU 16.04 x86_64, Windows 7, Processor – Intel Core i5-460M (2,53 GHz), Graphics – switchable NVIDIA GeForce 310M and Intel GMA HD

marun

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #14 kdy: 13 Srpna 2014, 08:13:23 »
Nainstaluj si třeba z centra software htop, pak ho v terminalu spusť příkazem:
htopPotom myškou ťukni na MEM% a zobrazí ti to procesy podle zabrané paměti, třeba ti to napoví.

on se špatně vyjadřuje nemyslí paměť ram ale prostor na disku takže toto mu moc nepomůže

Martin55

• Návštěvník
« Odpověď #15 kdy: 13 Srpna 2014, 20:44:34 »
Tak som iotop spustil a zistil som,že pri spúšťaní programov všeobecne pod Wine mi zapisuje na disk tento program.Prikladám obrázok.Čo mám s tým robiť ďalej ? Vie mi niekto prosím poradiť ?

[příloha smazaná administrátorem]

sabraq

• Závislák
« Odpověď #16 kdy: 14 Srpna 2014, 22:25:27 »
Tak som iotop spustil a zistil som,že pri spúšťaní programov všeobecne pod Wine mi zapisuje na disk tento program.Prikladám obrázok.Čo mám s tým robiť ďalej ? Vie mi niekto prosím poradiť ?
A co spouštíš pod wine? Pokud používáš nějaký aplikace a dělá to za jejich běhu, tak asi nic moc, leda zkusit vyšší/nižší verzi wine, nebo použít Play on Linux. No a pokud třeba hraješ hru a ten proces tam zůstane "sedět" i po vypnutí, no tak ho prostě zabiješ. Buď přes nějaký *top, nebo grafický správce úloh. Já to tak dělal pravidelně - např. blbej winbox, to je windowsovská aplikace pro konfiguraci routerboardů - pokud jsem ho zapomněl vypnout, vypadávali mi snímky při přehrávání videa ve flashi na webu. A i když jsem ho ukončil, v paměti zůstali pozůstatky, třeba wineserver, service.exe, apod. Takže jsem to vždycky ručně vyzabíjel a hotovo.

Martin55

• Návštěvník
« Odpověď #17 kdy: 14 Srpna 2014, 22:37:52 »
Tak som na to asi prišiel.Po zistení, že je to asi v programe Wine som ho chcel cez centrum softwéru odinštalovať a opätovne nainštalovať a zistil som, že nemám nainštalovanú aplikáciu  MicrosoftWindowsCompatibilityLayer.Keď som to nainštaloval problém (aspoň zatiaľ) sa neobjavil.Chcel by som sa všetkým, ktorí sa mi svojimi odpoveďami venovali poďakovať osobitne Vám p.Sabraq.

PS
Asi sa vymazala po spustení aplikácie upratovanie počítača.Už to spúšťať nebudem.Teraz však neviem ako označiť, že je problém vyriešený.Poradíte mi prosím.

sabraq

• Závislák
« Odpověď #18 kdy: 14 Srpna 2014, 23:45:34 »
Tak som na to asi prišiel.Po zistení, že je to asi v programe Wine som ho chcel cez centrum softwéru odinštalovať a opätovne nainštalovať a zistil som, že nemám nainštalovanú aplikáciu  MicrosoftWindowsCompatibilityLayer.Keď som to nainštaloval problém (aspoň zatiaľ) sa neobjavil.Chcel by som sa všetkým, ktorí sa mi svojimi odpoveďami venovali poďakovať osobitne Vám p.Sabraq.

PS
Asi sa vymazala po spustení aplikácie upratovanie počítača.Už to spúšťať nebudem.Teraz však neviem ako označiť, že je problém vyriešený.Poradíte mi prosím.
Já děkuju, i když jsem moc nepomohl, ale není potřeba mi vykat, taky jsem nevykal:). K označení jako vyřešené - jednoduše se edituje první příspěvek v tématu a do pole ""předmět" se do hranatých závorek napíše vyřešeno.

Martin55

• Návštěvník
« Odpověď #19 kdy: 15 Srpna 2014, 00:44:34 »
Tak som si myslel, že je to OK.No spustil som si Mariáš na skúšku a objavilo sa to znova. :(

sabraq

• Závislák
« Odpověď #20 kdy: 15 Srpna 2014, 00:52:49 »
Mariáš přes wine? Tak pokud se mariáš ukončí, mělo by to zmizet. Pokud nezmizí, zabít (kill) ty pozůstatky wine.

Martin55

• Návštěvník
« Odpověď #21 kdy: 15 Srpna 2014, 01:15:45 »
V podstate mám len dve aplikácie cez Wine mariáš a anglicko-slovenský slovník.Obe ten proces spustia.Skôr mi to nerobilo.Po ukončení wine aplikácie to skončí.Asi sa s tým budem musieť zmieriť a keď skončím, budem musieť vypnúť počítač a počkať (reštart nepomáha), aby sa to vyčistilo.

sabraq

• Závislák
« Odpověď #22 kdy: 15 Srpna 2014, 22:49:03 »
V podstate mám len dve aplikácie cez Wine mariáš a anglicko-slovenský slovník.Obe ten proces spustia.Skôr mi to nerobilo.Po ukončení wine aplikácie to skončí.Asi sa s tým budem musieť zmieriť a keď skončím, budem musieť vypnúť počítač a počkať (reštart nepomáha), aby sa to vyčistilo.
Restart nepomáhá? To není možný.

Martin55

• Návštěvník
« Odpověď #23 kdy: 17 Srpna 2014, 11:22:39 »
Reštart nepomáha,zrejme má málo času na uvolnenie takého veľkého pamäťového priestoru.Len ešte dodám, že ten proces sa spustí aj bez toho aby som spúšťal program pod wine.Stačí mi spustiť wine nastavení a wine to spustí bez toho, aby spúšťal nejakú inú aplikáciu napr.mariáš.

sabraq

• Závislák
« Odpověď #24 kdy: 17 Srpna 2014, 22:28:00 »
Tak jak jsem říkal - zkusit wine aktualizovat, nebo přejít na playon linux. Je to aplikace, která může obsahovat různé verze wine a wine jako takový pak není nainstalováno přímo. Možná by se to vyřešilo.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.