Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Poloviční RAID 1  (Přečteno 1354 krát)

vojak

• Návštěvník
Poloviční RAID 1
« kdy: 19 Září 2014, 21:19:52 »
Zdravím, potřebuji přeinstalovat serverové disto. Momentálně používám SW RAID1. Má myšlenka je taková, že jeden disk vyndám a na druhém přeinstaluji systém. Poté překopíruji data a přidám první disk do raidu. Chci mít ale takový raid, aby i zavaděče systému byli na obou diskach. Používam jeden oddíl. Původní raid jsem vytvořil v instalátoru. Předpokládam, že teď to jen s jedním diskem nepujde. Jinak deska má řadič s podporou SW RAIDu což se mi ale moc využívat nechce. Disky mám WD RED 2x1TB

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
Re:Poloviční RAID 1
« Odpověď #1 kdy: 20 Září 2014, 11:12:55 »
Myšlenka je správná, co je za problém? S jedním diskem to jde, jen místo /dev/sdb1 (např.) zadáš kouzelné slůvko "missing"
Zavaděč nainstaluješ pak pomocí "grub-install /dev/sda /dev/sbd"
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

vojak

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 20 Září 2014, 13:40:58 »
Problém je v tom instalátoru. Je tam grafický klikátko pro nastavení disků do raidu. Ale nevím jestli mi to pustí dál, když budu mít jen jeden disk. Nebo je tam možnost přepnout se konzole?

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #3 kdy: 20 Září 2014, 14:11:20 »
Tak jinak :)

0 ) Ověř, že aktuální RAID je zdravý a data jsou na obou discích - poslouží /usr/share/mdadm/checkarray -a /dev/mdX
1 ) Rozbij stávající RAID (prostě jeden disk odpoj), a na první disk nainstaluj nový OS klasickým způsobem (ne do RAID)
2 ) Připoj druhý HDD - kde bude sice rozbitý, ale čitelný RAID, vykopíruj data na první HDD
3 ) Smaž druhý HDD a vytvoř na něm požadovanou tabulku (nezapomeň na swap!) a RAID1 s druhým HDD missing
4 ) Pomocí cp -a klonuj prvý HDD do RAIDu na druhém HDD
5 ) Uprav fstab na druhém (RAID) hdd tak, aby odpovídal mapperu, resp /dev/md struktuře
6 ) Připoj /dev /dev/pts /syc /proc z prvního hdd na druhý pomocí bindu, udělej chroot na druhý hdd
7 ) Udělej update-grub && grub-install /dev/sdb (druhý hdd)
8 ) Udělej update-initramfs -u - připravý initramfs tak, aby vůbec natáhl modul raidu před bootem
9 ) Nabootuj z druhého HDD
10 ) 3x si ověř, že jsi skutečně nabootoval z RAIDu (i když rozbitého)
11 ) Smaž první hdd, udělej na něm tabulku identickou k druhému hdd
12 ) mdadm --manage /dev/md0 --add /dev/sda1, ...
13 ) grub-install /dev/sda /dev/sdb

Hotovo.

Nicméně být Tebou, skoro bych si raději půjčil někde nějaký externí HDD, zazálohoval data, provedl čistou instalaci do RAIDu a tradá.
Pokud jsou Ti data milá, 4x ověřuj, že každý krok děláš na tom HDD (resp. RAIDu), na kterém chceš a že je máš (až na dva kroky postupu) na obou HDD.
« Poslední změna: 20 Září 2014, 14:17:51 od Petr Merlin Vaněček »
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.