Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: gedit a nástroje  (Přečteno 1671 krát)

davyd

• Aktivní člen
  • *
gedit a nástroje
« kdy: 14 Října 2014, 19:56:52 »
V textovém editoru gedit mi chybí důležité nástroje, jako je znaková sada, zobrazení se zalamováním řádků a bez zalamováni, zobrazení čísel řádků a další.
Jsem zvyklý, na to, jak to vypadá v textovém editoru KWrite, protože jsem dlouho používal Mandrivalinux. Když něco píšu v textovém editoru, tak si potřebuji nastavit, v jaké znakové sadě píšu (jsem zvyklý na UTF-8) nebo se podívat na jakou znakovou sadu jsem přepnutý. V geditu nemám možnost si znakovou sadu ani nastavovat, ani se podívat, jestli jsem vůbec v požadované znakové sadě. Nebo převod textového souboru, který je v jiné znakové sadě do požadované. V Kwrite jsem to dělal tak, že jsem takový textový soubor otevřel, nastavil si kWrite na znakovou sadu, kterou ten soubor má, to znamená, aby to bylo čitelné a potom uložit a při ukládání navolit znakovou sadu, v jaké to chci já. Gedit to asi neumožní. Nebo jiný příklad. Když jsem otevřel textový soubor a když jsem potřeboval zjistit, v kterých místech jsou skutečné konce řádků, tak jsem si pohrál s nastavením, jestli se mi budou zobrazovat zalamování řádků nebo ne nebo si nechat zobrazit čísla řádků. V gedit mi takové věci chybí.
Nedají se schopnosti geditu rozšířit? Nebo tam už jsou, a hledám špatně (žádné položky, jako jsou nástroje, nastavení, ..., ale nevidím)? Nebo textový editor kWrite nešel se použít taky pro Gnome, Unity, a jiné prostředí, nebo je jenom pro KDE? Vyzkoušet to zatím nemůžu, protože mám asi rozbitý balíčkovací systém.

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
Re:gedit a nástroje
« Odpověď #1 kdy: 14 Října 2014, 21:10:12 »
Ked das ulozit ako tak si mozes zvolit kodovanie a v akom systeme chces mat ukoncovanie riadkov.
V upravit-nastavenia-zobrazit je hned prve "zobrazit cisla riadkov". Tiez ako posledna karta su zasuvne moduly, pozri ci tam nieje nieco co potrebujes.
« Poslední změna: 14 Října 2014, 21:11:49 od TIBOR »
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.