Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Synchronizace Plochy a Dokumentů přes Dropbox na více PC  (Přečteno 3819 krát)

Karlik

• Návštěvník
Dobrý den,

potřeboval bych poradit, jak zesynchronizovat na více PC adresáře Plocha a Dokumenty (desktop a notebook apd.). Dříve jsme to měli přes Ubuntu One. Zkoušel jsem náhrady za Ubuntu One, nenašel jsem žádnou funkční.

Napadlo mě, zda by to nešlo třeba přes dropbox a v něm by byla adresářová struktura synchronizována se složkami Plocha a Dokumenty na oněch dvou, či třech počítačích. Navíc by v nouzi data byla přistupná dobře i na přístrojích s androidem díky dropboxu (telefon, tablet).

Samozřejmostí je nutná automatizace bez zásahu uživatele (ručně to dělat = chyby) (freefilesync apd. tedy ne).

Nešlo by to nějak pomocí cronu a nějaké obdoby rsync apd.? rsync samotný vidím jako problém, ten to neumí, na různých forech jsem se dočetl o unison a svn, ale funkčně to složit nedám, jsem totální laik.

Nepomohl by mi někdo dát dohromady script/příkaz do cronu na tuto synchronizaci?

Používáme v práci různé verze Ubuntu (12.04, 13.10, 14.04)

Děkuji.

Mariocz

• Aktivní člen
  • *
Re:Synchronizace Plochy a Dokumentů přes Dropbox na více PC
« Odpověď #1 kdy: 16 Října 2014, 12:03:51 »
Stačí vytvořit symlinky z dropbox folderu do home folderu.

například takhle, cesty si dolaď podle sebe
Kód: [Vybrat]
ln -s ~/Dropbox/synchronizace_home/Hudba ~/Hudba

Karlik

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 16 Října 2014, 12:38:52 »
Děkuji za odpověď,

toto řešení není možné použít pro složku Plocha - alespoň při mém vyzkoušení to nefungovalo.

Mariocz

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 16 Října 2014, 13:36:03 »
Podle mě by mělo vše fungovat. Jak se nefungování projevuje?

aby šel symlink vytvořit, nesmí stejný název existovat. když existuje vytvoří symlink do něho.

přesunem Plochu aby nekolidovala se symlinkem
mv Plocha Plocha_backup
vytvoříme symlink
ln -s ~/Dropbox/synchronizace_home/Plocha ~/Plocha
jestli to stále nefunguje, pošli příkazy tak jak jsi je zadal a výpis příkazu
ls -l ~

Karlik

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 16 Října 2014, 16:04:57 »
Pro jistotu jsem si na dvou pracovních noťasích nainstaloval nový systém na pokusy.

Provedl jsem tedy v terminálu toto:

rooot@TT-NTB:~$ mv Plocha Plocha_backup
rooot@TT-NTB:~$ ln -s ~/Dropbox/SYNC/Plocha ~/Plocha

a výpis byl toto:
rooot@TT-NTB:~$ ls -l ~
celkem 52
drwxr-xr-x 2 rooot rooot 4096 říj 16 14:45 Dokumenty
drwx------ 4 rooot rooot 4096 říj 16 15:33 Dropbox
-rw-r--r-- 1 rooot rooot 8980 říj 16 14:27 examples.desktop
drwxr-xr-x 2 rooot rooot 4096 říj 16 14:45 Hudba
drwxr-xr-x 2 rooot rooot 4096 říj 16 14:45 Obrázky
drwxr-xr-x 3 rooot rooot 4096 říj 16 15:45 Plocha
drwxr-xr-x 2 rooot rooot 4096 říj 16 15:22 Plocha_backup
drwxr-xr-x 2 rooot rooot 4096 říj 16 15:26 Stažené
drwxr-xr-x 2 rooot rooot 4096 říj 16 14:45 Šablony
drwxr-xr-x 2 rooot rooot 4096 říj 16 14:45 Veřejné
drwxr-xr-x 2 rooot rooot 4096 říj 16 14:45 Videa
rooot@TT-NTB:~$

Výsledkem je, že na tom jednom noťasu se na ploše vytvořil odkaz (ikonka s černou šipkou) na složku v Dropboxu.
Bohužel vytvářené soubory a složky přímo na vlastní ploše se nijak nepřenášejí/nesynchronizují nikam.
Vytvořila se mi složka Plocha_backup, kde je jiný obsah, než na ploše vlastní, či na té v Dropboxu - ten původní, než jsem začal psát výše uvedené příkazy.

Karlik

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 16 Října 2014, 16:19:15 »
Co se mi ale povedlo/nepovedlo ještě před těma dvěma hodinami:

PC1
Přesunul jsem (myší v nautilu) adresář Plocha ze své domovské složky do té Dropboxovské a v domovské složce nemám již adresář Plocha, ten přesunutý v dropboxu si zachoval i speciální fialovou (v ubuntu) ikonu pro plochu a na ploše se mi to synchronizuje - tento počítač, respektive jeho plocha z dropboxem.

PC2
ALE... Stejný postup, kdy jsem se pokoušel přesunout myší adresář Plocha do daného místa v Dropboxu (kde již byl samozřejmě přenesen obsah plochy z PC1) a klikl na "Sloučit" mě připravil o adresář Plocha na tomto PC u tohoto uživatele a plochu na tomto PC nesynchronizuje s ničím.
Na ploše v tomto PC mám teď domovskou složku :DDDDD

Takové sice napůl úspěšné ale nefunkční :DDD

Mariocz

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 16 Října 2014, 16:46:13 »
Ten výpis jsi ale provedl ještě před vytvořením linku ne? jinak s zdá že link vytvořený není.

řádek úspěšně vytvořeného linku ve výpisu ls -l by měl mít tuhle podobu
lrwxrwxrwx  1 mario mario      4 říj 16 16:40 slozka_v_home -> Dropbox/SYNC/slozka
Plocha_backup se vytvořil prvním příkazem což je přesunutí složky Plocha do Plocha_backup. to znamená vytvoření zálohy a zároveň smazání původní složky.

Zkus nejprve synchronizovat jinou složku než Plochu (pokusnou která neexistuje) ať nenaděláš paseku v datech, až budeš vědět jak na to, aplikuješ to na vše ostatní. vytvoř pokusnou složku, do ní nějaký obsah ať vidíš jestli to funguje a vytvoř si link k sobě do home.

princip je ten, že budeš mít originální adresář jen v dropboxu a na všech zařízeních si uděláš linky. i když budeš pracovat na hardisku v linku (mimo dropbox) změny se projeví i tam.

Pak sem pošli jak jsi postupoval a co je výsledkem. Doladíme to

Karlik

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 16 Října 2014, 17:40:11 »
rooot@TT-NTB:~$ ln -s ~/Dropbox/SYNC/Plocha ~/Plocha
ln: symbolický odkaz „/home/rooot/Plocha/Plocha“ nebylo možné vytvořit: Soubor již existuje

Takže bohužel asi v linuxu je Plocha nějak propojena s adresářem domovským si myslím.
Prostě to udělá, ale u složky ~/Plocha/Plocha
kterou si to vytvoří

Výpis v adresáři Plocha:
rooot@TT-NTB:~/Plocha$ ls -l
celkem 16
drwxrwxr-x 2 rooot rooot 4096 říj 16 15:45 aaaa
drwxrwxr-x 2 rooot rooot 4096 říj 16 15:56 Nepojmenovaná složka
-rw-rw-r-- 1 rooot rooot  746 říj 16 15:56 Nepojmenovaný dokument
-rw-rw-r-- 1 rooot rooot  746 říj 16 15:54 Nepojmenovaný dokument~
lrwxrwxrwx 1 rooot rooot   31 říj 16 15:35 Plocha -> /home/rooot/Dropbox/SYNC/Plocha

Ostatní soubory a složky tam jsou pokusný,  je vidět, že ten symlink se vytváří v ~/Plocha/Plocha

Stejný výsledek dostávám, i když vypíši cestu celou
ln -s /home/rooot/Dropbox/SYNC/Plocha /home/rooot/Plocha

Zřejmě Plocha adresář tímto způsobem nejde.

Jinak na jiném adresáři to jde a funguje jak má.
« Poslední změna: 16 Října 2014, 17:48:16 od Karlik »

Mariocz

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 17 Října 2014, 13:47:57 »
nainstaloval jsem si virtual abych to zkusil a podle mě to funguje jak má.

postup na anglický verzi - Desktop => Plocha (aktuální obsah plochy bude smazán):
( křížkem začíná poznámka(komentář) nemusíš zadávat)
cd ~
rm -r Desktop
# tady se pomocí příkazu ls ujisti že složka Desktop neexistuje aby šlo vytvořit link
ln -s Dropbox/SYNC/Desktop Desktop
# po odhlášení a přihlášení by měla plocha mít obsah složky v dropboxu, v ls bys měl vidět link

Karlik

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 19 Října 2014, 20:20:36 »
Takže ještě jednou zdravím,

super, už mi to funguje.
Moc děkuji za nápad a pomoc!

Nefungovala mi cesta vypsaná tak, jak jí máš ty, ale když jsem ji napsal celou od složky root / (tuším se tomu říká absolutní cesta?), tak už ano (asi mám třeba něco špatně nastaveno...).

Protože budu synchronizovat u nás více PC více uživatelů (a také po čase při přeinstalacích) a má skleróza jak jsem to kdysi udělal je pověstná :D, udělal sem si skriptík. Protože jsem lama a neumím pomocí proměnné automaticky dosadit uživatele, tak jsem si pomohl dotazem.

Na virtuálních PC a notebooku vše funguje, uvidíme zítra v práci, až to spustím :D

#!/bin/bash
echo "Tento skript vytvoří synchronizaci mezi složkami Plocha a Dokumenty na různých počítačích přes dropbox a díky tomu zpřístupní tyto soubory i na tablety atd. (V reálu místo těchto složek na jednotlivých počítačích udělá odkaz - symlink, který vede na umístění v /home/jméno_uživatele/Dropbox/s/."
echo
echo "Takže je třeba mít nainstalovaný dropbox. Dále dostatek místa na synchronizovaná data v dropboxu. Nezapomeň také na zatížení sítě při přenášení dat na dropbox a jednotlivé počítače (tablety atd.)"
echo
echo "Dále se ujisti, zda máš zálohované složky Dokumenty a Plocha, abys nepřišel o data! Tyto složky totiž BUDOU SMAZÁNY! Znovu si pak tyto data nahraj ze zálohy."
echo
echo "Máš nainstalován dropbox? POKUD NE, nelze pokračovat! Nainstaluj tedy nejdřív dropbox!"
echo
echo "Chceš tedy pokračovat? (y/n)"
read pokracovat
if [ $pokracovat = y ]; then
echo "Ke správnému nainstalování je třeba mít na dropboxu založenu správnou adresářovou strukturu. (Zpravidla jí nemáš, pokud toto je instalace na Tvůj první počítač.) Chceš vytvořit ve složce Dropbox výše zmíněnou adresářovou strukturu? (y/n) (Nejsi-li si jistý, radči ji nech vytvořit!, vypíše to asi jen chybové hlášky, že už adresáře existují.)"
read odpoved
if [ $odpoved = y ]; then
mkdir ~/Dropbox/s
mkdir ~/Dropbox/s/Plocha
mkdir ~/Dropbox/s/Dokumenty
else
echo "Takže adresáře jsou vytvořeny a my nic vytvářet nebudeme."
fi
echo "A jdeme na to. Vymažeme adresáře Plocha a Dokumenty a nahradíme je symlinkem na umístění v dropboxu. Zadej tedy jméno aktuálního uživatele. Přesně! Pak odentruj."
read uzivatel
cd ~
rm -r Plocha
ln -s /home/$uzivatel/Dropbox/s/Plocha Plocha
cd ~
rm -r Dokumenty
ln -s /home/$uzivatel/Dropbox/s/Dokumenty Dokumenty
ls -l
echo "VytvořiJe vše ok? Pokud ano, nezapomeň restartovat PC,nefungovala by Ti zatím synchronizace Plochy! Odentruj."
read
else
echo "Nainstaluj si dropbox a spusť skript znovu."
read
fi

Ještě jednou díky

K.

Mariocz

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #10 kdy: 20 Října 2014, 13:40:03 »
dobré že vše funguje. Jen pozor aby tam uživatele neměli žádný nezálohovaný data. složky budou pak prázdný

Ve scriptu je lepší používat pouze absolutní cesty (neměnnou část si můžeš uložit do proměnný).

jestli má folder Dropbox můžeš zjistit takhle
if [ -d ~/Dropbox ]; then
       mkdir ....
fi

a aktuálního uživatele máš v proměnné $USER nebo vypíše příkaz whoami

Karlik

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 20 Října 2014, 16:47:15 »
Díky,

upravil jsem to podle toho a omezil zbytečné vstupy a ptání :D.

$USER
se musí psát velkými písmeny, že? Já to předtím psal asi s malýma.

supr. Fakchčí to automaticky

Mariocz

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #12 kdy: 20 Října 2014, 17:39:02 »
jo, interní proměnné jsou velkými a celkově je v linuxu třeba dodržovat velikost písmen (case-sensitive).

Označ pak vlákno jako vyřešené
« Poslední změna: 20 Října 2014, 17:46:55 od Mariocz »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.