Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Unity - jak udělat...?  (Přečteno 3253 krát)

sudovec

• Návštěvník
Unity - jak udělat...?
« kdy: 30 Října 2014, 11:10:41 »
Zdravím,

před lety jsem se zavedením Unity do Ubuntu na Ubuntu zanevřel. Způsob ovládání se mi v zásadě příčil a přešel jsem tak k jiným distribucím.

Dneska ale děti používají Ubuntu na škole, manželka na notebooku potřebuje nějakou smysluplnou náhradu za Win XP a tak se k němu vracím zpět.

Ale nikde se mi nedaří najít odpověď na naprosto primitivní otázku - jak si můžu na plochu přidat spouštěče programů? Prostě běžné ikony, které asociují nějakou činnost.

Nikde jsem nenašel jinou možnost než použít Launcher, ale ten bych velmi rychle zaplnil. To opravdu nijak nejde? A nebo jsem jenom takové dřevo, které neobjevilo naprosto primitivní základní principy?

Díky za jakékoliv nasměrování či nakopnutí správným směrem!

S.

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
Re:Unity - jak udělat...?
« Odpověď #1 kdy: 30 Října 2014, 11:28:36 »
Unity nepoužívám, ale...

UTFG nebo MyUnity.

Případně s dalším pomůže Wiki.

PS: která pokroková škola používá Ubuntu? Ještě jich asi moc nebude.
« Poslední změna: 30 Října 2014, 11:31:14 od Pavel Hrnčíř »

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

RRRadek Neužil

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #2 kdy: 30 Října 2014, 12:58:39 »
Prostě otevřu správce souborů a najedu si do složky /usr/share/application/ a zkopíruji (nikoliv přesunu!!!) program na plochu.
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

sudovec

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 30 Října 2014, 13:02:22 »
Prostě otevřu správce souborů a najedu si do složky /usr/share/application/ a zkopíruji (nikoliv přesunu!!!) program na plochu.
Testnu to.

A není lepší udělat link než kopírovat?

sudovec

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 30 Října 2014, 13:11:07 »
Unity nepoužívám, ale...

UTFG nebo MyUnity.

Případně s dalším pomůže Wiki.
To jsem ale ostuda, že jsem to nenašel sám. Trochu teda tápu nad tím, jak mi v tom pomůže instalace Desktop Icon do Launcheru, ale vyzkouším a uvidím.

PS: která pokroková škola používá Ubuntu? Ještě jich asi moc nebude.

SML Plzeň

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #5 kdy: 30 Října 2014, 13:36:25 »
Tak Plzeň mám z ruky, takže se do školy přihlásit nemohu. ;)

N. Á. V. O. D. Y.

vxmery

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #6 kdy: 30 Října 2014, 13:59:30 »
Citace
před lety jsem se zavedením Unity do Ubuntu na Ubuntu zanevřel. Způsob ovládání se mi v zásadě příčil
Takisto existuje možnosť doinštalovať xubuntu-desktop a môžete sa prihlasovať do Xfce. Na lištu sa dajú jednoklikové spúšťače. Kto z rodiny preferuje Unity, sa bude prihlasovať do Unity kto preferuje Xfce, prihási sa do Xubuntu session. A je to.  ;)
Dobrá nálada nevyrieši všetky problémy ale naserie toľko ľudí, že stojí za to si ju zachovať.
Linux Mint 19.1 Cinnamon

pocitacovazachranka

• Aktivní člen
  • *
    • Počítačová záchranka
« Odpověď #7 kdy: 30 Října 2014, 16:45:19 »
Ale nikde se mi nedaří najít odpověď na naprosto primitivní otázku - jak si můžu na plochu přidat spouštěče programů? Prostě běžné ikony, které asociují nějakou činnost.

Nikde jsem nenašel jinou možnost než použít Launcher, ale ten bych velmi rychle zaplnil. To opravdu nijak nejde? A nebo jsem jenom takové dřevo, které neobjevilo naprosto primitivní základní principy?
Já jsem ikony na ploše zavrhl. Unity jsem "nesnášel" dnes všude mám Unity.

po doinstalovaní Tweak Ubuntu lze mimojiné (možná i dříve) zmenšit ikony v Launchneru na malou velikost, a pak se jich tam vleze více.

Stejně ale programy volám buď přes Dash (konečně ta klávesa s okny má smysl) a nebo přes search (něco podobného jako je v OSX)

Ale jinak ikony na plochu tuším lze přetáhout přímo s Dashe.... tedy u Chrome mi to šlo, ... ale není nad čistou plochou.
--- léta jsem znal pouze Windows - pak jsem potkal Macbook - a chtěl jsem to taky -------
-- a tak mám Ubuntu ---------- Philips Freevents X52CZ Intel Core Duo CPU T2700 @ 2.33GHz x2, 2GB RAM,  500GB SSHD Seagate 8GB NAND,- Ubuntu 14.04LTS --- OSX Theme Lion ---

sudovec

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 30 Října 2014, 20:11:03 »
Testnu to.

A není lepší udělat link než kopírovat?

Tak jsem vyzkoušel. Jde to, ale není to moc uživatelsky přívětivé:

1. kopírování *.desktop do adresáře ~/Desktop - spouštěč se objeví na ploše. Když na něj kliknu, dostanu hlášku "Untrusted Application Launcher". Nezjistil jsem kde nastavit "trust", nakonec jsem mu přidal fmodem "execute" a jde normálně spustit. Ale pro běžného uživatele aplikací je to nepoužitelné

2. Do ~/Desktop jsem nalinkoval soubor z /usr/applications, spustit nejde, objevuje se "untrusted" hláška a nechtěl jsem nahazovat "execute" flag k souboru v /usr...

Dá se někde nastavit TRUST?

Mariocz

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #9 kdy: 30 Října 2014, 21:24:06 »
Jak píše 'pocitacovazachranka'
Neni to přívětivý proto že neni tahle manipulace se spouštěčem zamýšlená.

Stisknout super a vybrat či vyhledat aplikaci je rychlejší. Nemusíš chmatat po myšce a není nutné mit vše minimalizované. často používané jdou spustit na klik i bez hledání.

pocitacovazachranka

• Aktivní člen
  • *
    • Počítačová záchranka
« Odpověď #10 kdy: 30 Října 2014, 21:37:54 »
Jak píše 'pocitacovazachranka'
Neni to přívětivý proto že neni tahle manipulace se spouštěčem zamýšlená.

Stisknout super a vybrat či vyhledat aplikaci je rychlejší. Nemusíš chmatat po myšce a není nutné mit vše minimalizované. často používané jdou spustit na klik i bez hledání.
Ale je pravda, že pro základní uživatele, co celý život používali pouze Windows XP, a vše (podotýkám že absolutně vše) cpali na plochu, je přechod na Ubuntu s čistou (mimo připojené zařízení) plochu takový šok, že i když se jim lauchner neschovává, tak jsou nervózní, když nemají na ploše ikonu Tento počítač, Chrome, Mozilla a pod....

Takže tyto ikony v Ubuntu 12.04/14.04 prostě přetáhnu z Dashe na plochu, a ony fungují.
U ikon LibreOffice a v případě více uživatelů to je složitější, protože se musí ještě řešit práva kdo má co spouštět.

Ale jsou to pouze jednotky uživatelů, ostatní oceňují, že si vlastně "nemohou" jen tak lehce smazat svoje ikony, že je mají v podstatě přehledně někde vlevo, že ten malý proužek nahoře jim až tak nezavazí.

A na ploše mají pusto prázdno. Via OSX
--- léta jsem znal pouze Windows - pak jsem potkal Macbook - a chtěl jsem to taky -------
-- a tak mám Ubuntu ---------- Philips Freevents X52CZ Intel Core Duo CPU T2700 @ 2.33GHz x2, 2GB RAM,  500GB SSHD Seagate 8GB NAND,- Ubuntu 14.04LTS --- OSX Theme Lion ---

Myrmica

• Závislák
    • MYRMICA
« Odpověď #11 kdy: 04 Listopadu 2014, 07:19:29 »
Protože jste škola, tak předpokládám, že žáky/studenty učíte pracovat s PC.  No a součástí výuky by mělo být i učení základům práce s OS. Protože používáte Ubuntu, naučte je základy práce s ním. U matiky se také musejí nejdříve naučit základy, aby matiku mohly používat v životě.
Stolní strojek: OS– UBUNTU 16.04 x86_64, MB ASUS P8 Z68-V/GEN3, Intel® Core™ i5-3470 CPU @ 3.20GHz × 4 , 16GiB DDR3, GeForce GTX 670...
Notebook: ASUS U53Jc OS– UBUNTU 16.04 x86_64, Windows 7, Processor – Intel Core i5-460M (2,53 GHz), Graphics – switchable NVIDIA GeForce 310M and Intel GMA HD

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #12 kdy: 04 Listopadu 2014, 07:56:02 »
Protože jste škola, tak předpokládám, že žáky/studenty učíte pracovat s PC.  No a součástí výuky by mělo být i učení základům práce s OS. Protože používáte Ubuntu, naučte je základy práce s ním. U matiky se také musejí nejdříve naučit základy, aby matiku mohly používat v životě.

+1

N. Á. V. O. D. Y.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.