Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Problém s BOOTováním  (Přečteno 4841 krát)

mixung666

• Návštěvník
Problém s BOOTováním
« kdy: 01 Listopadu 2014, 20:45:42 »
Ahoj, prosím o radu. Dneska jsem si na svůj HP Probook 4540s s předinstalovaným win 8.1 chtěl nahrát Ubuntu 14.04. Vytvořil jsem si bootovací flash disk a začal s instalací. Asi ve druhé třetině mi to vyhodilo chybovou hláškua ukončilo aktualizaci. Tak jsem to zkusil nainstalovat znova a tentokrát už instalace proběhla úspěšně a vyzvalo mě to k restartování počítače. Jenže po restartování se jen objevila černá obrazovka s nápisem ''No bootable image'', a to i přesto že Ubuntu bylo úspěšně nainstalované - dokonce jsem se do něj i přes ''Boot settings'' dostal. Problém nevyřešili ani tři další reinstalace. Neví někdo co s tím?

Cuore

• Závislák
Re:Problém s BOOTováním
« Odpověď #1 kdy: 01 Listopadu 2014, 20:55:01 »
Instaloval si jako legacy nebo efi?

mixung666

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 01 Listopadu 2014, 20:57:57 »
Promin ale takhle se v počítačích nevyznám, jak to myslíš?

Marp

• Moderátor
  • Závislák
  • Moje práce není probudit ovce, ale shromáždit vlky
    • Marek Marp Pszczolka
« Odpověď #3 kdy: 01 Listopadu 2014, 22:28:04 »
Ahoj, prosím o radu. Dneska jsem si na svůj HP Probook 4540s s předinstalovaným win 8.1 chtěl nahrát Ubuntu 14.04. Vytvořil jsem si bootovací flash disk a začal s instalací. Asi ve druhé třetině mi to vyhodilo chybovou hláškua ukončilo aktualizaci. Tak jsem to zkusil nainstalovat znova a tentokrát už instalace proběhla úspěšně a vyzvalo mě to k restartování počítače. Jenže po restartování se jen objevila černá obrazovka s nápisem ''No bootable image'', a to i přesto že Ubuntu bylo úspěšně nainstalované - dokonce jsem se do něj i přes ''Boot settings'' dostal. Problém nevyřešili ani tři další reinstalace. Neví někdo co s tím?
A postupoval jsi při instalaci dle návodů na Wiki nebo jsi si myslel, že to nemáš zapotřebí se nejprve informovat a zeptat se, jak je to s instalaci k druhému systému, zejména k pošahaným win 8.1???
Marek *Marp* Pszczolka
--------------------------------------------
Lenovo IdeaPad 5, CPU: 8jádrový AMD Ryzen 7, 16GB RAM, GPU: AMD ATI Renoir, 512GB SSD + Debian GNU/Linux Bookworm/Sid - Kernel: 5.18

mixung666

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 01 Listopadu 2014, 23:26:36 »
Linux jsem instalovat už několikrát a pokaždé bez chyby. Teď jsem nechtěl nic instalovat VEDLE win8 ale MÍSTO nich, takže jsem nepředpokládal že by z toho mohl být takový problém...

Cuore

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 01 Listopadu 2014, 23:37:59 »
jakmile tam jsou win8 je problém vždy, počítej s deaktivací securebootu a nainstalování ubuntu v uefi módu. Nebo kompletní zrušení oddílů na disku, změna GPT na MBR, samo sebou zrušení securebootu a instalace ubuntu v legacy.
https://help.ubuntu.com/community/UEFI

RRRadek Neužil

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #6 kdy: 03 Listopadu 2014, 14:03:22 »
V biosu nic měnit ani vypínat nemusí, stačí nainstalovat Ubuntu v EFI módu a maximálně si v biosu změní bootování první na Ubuntu EFI oddíl.
Vypnutím secureboot by jsi si znemožnil start W8, a převedením disku z GPT na MBR by jsi přišel o veškerá data. Opravdu netřeba do tohoto zasahovat!!!

No zkusím to v rychlosti popsat.
Když vložíš USB nebo DVD s instalačkou Ubuntu tak po zapnutí počítače vyvoláš bootovací menu (Asus=ESC, HP/Compaq=F9, Acer/Lenovo/Dell/eMachine,Toshiba=F12, Intel desky=F10, Sony musíš nastavit v biosu první boot flešky nebo použít při vypnutém notebooku tlačítko Assist, ostatní počítače dle google)
Po naskočení výběru z jakého zařízení chceš bootovat vybereš tu možnost která obsahuje UEFI

To jestli začínáš bootovat v EFI modu nebo starém Legaci poznáš hned v prvních vteřinách

První fialový značí že jsi nabootoval v Legaci módu a druhý černý že jsi nabootoval v UEFI módu.

Pokud máš moderní notebook tj Max 2 roky starý nebo už je od výrobce předinstalovaný Win8 tak vždy instaluj v UEFI!

Po instalaci můžeš buď pomocí bootovacího tlačítka měnit pořadí který os se má bootovat první nebo si jednoduše v Biosu nastavíš první Ubuntu EFI disk a pokud ti to grup umožní tak si budeš moct jednoduše vybírat os při startu.
Třeba na této fotce vpravo nahoře jde vidět možnost nastavení v Biosu co má bootovat jako první za OS
http://blog.ubuntu.cz/sites/blog.ubuntu.cz/files/bios_1.jpg
« Poslední změna: 03 Listopadu 2014, 14:32:35 od RRRadek Neužil »
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

mixung666

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 03 Listopadu 2014, 17:06:34 »
V biosu nic měnit ani vypínat nemusí, stačí nainstalovat Ubuntu v EFI módu a maximálně si v biosu změní bootování první na Ubuntu EFI oddíl.
Vypnutím secureboot by jsi si znemožnil start W8, a převedením disku z GPT na MBR by jsi přišel o veškerá data. Opravdu netřeba do tohoto zasahovat!!!

No zkusím to v rychlosti popsat.
Když vložíš USB nebo DVD s instalačkou Ubuntu tak po zapnutí počítače vyvoláš bootovací menu (Asus=ESC, HP/Compaq=F9, Acer/Lenovo/Dell/eMachine,Toshiba=F12, Intel desky=F10, Sony musíš nastavit v biosu první boot flešky nebo použít při vypnutém notebooku tlačítko Assist, ostatní počítače dle google)
Po naskočení výběru z jakého zařízení chceš bootovat vybereš tu možnost která obsahuje UEFI

To jestli začínáš bootovat v EFI modu nebo starém Legaci poznáš hned v prvních vteřinách

První fialový značí že jsi nabootoval v Legaci módu a druhý černý že jsi nabootoval v UEFI módu.

Pokud máš moderní notebook tj Max 2 roky starý nebo už je od výrobce předinstalovaný Win8 tak vždy instaluj v UEFI!

Po instalaci můžeš buď pomocí bootovacího tlačítka měnit pořadí který os se má bootovat první nebo si jednoduše v Biosu nastavíš první Ubuntu EFI disk a pokud ti to grup umožní tak si budeš moct jednoduše vybírat os při startu.
Třeba na této fotce vpravo nahoře jde vidět možnost nastavení v Biosu co má bootovat jako první za OS
http://blog.ubuntu.cz/sites/blog.ubuntu.cz/files/bios_1.jpg

Děkuju moc za odpověď :-) Jenže já jsem to v UEFI instaloval, instalace proběhla úspěšně akorát při startu počítače ten systém prostě nevidí.
« Poslední změna: 03 Listopadu 2014, 17:10:43 od mixung666 »

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #8 kdy: 03 Listopadu 2014, 17:14:53 »
Podívej se do biosu zda ten Ubuntu EFI není vidět.
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

mixung666

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 03 Listopadu 2014, 17:16:22 »
Podívej se do biosu zda ten Ubuntu EFI není vidět.

Vidět tam není, nemám jak to rozjet. Vidět to jde až v instalačce jinýho OS

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #10 kdy: 04 Listopadu 2014, 09:01:40 »
Neporadím ti, podle všeho by to fungovat mělo a když u toho nesedím tak nevidím možná naprosto banální problém.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.