Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: straceny zavadec na flashce  (Přečteno 11179 krát)

Amidamaruuu

• Návštěvník
straceny zavadec na flashce
« kdy: 01 Listopadu 2014, 21:33:50 »
Prosim o radu.Mam flash 32gb.Nedavno se mi stratil na nem ubuntu 13.1.Tak jsem si chtel nainstalovat novy  z cd.Pri formatovani(pres win7)mi zaclo hlasit,ze se formatovani nezdarilo.Schvalne jsem si nainsaloval na pevny disk Lubuntu.Po nahledu na disky,flash vidi,ale jen 30gb a je neznamy.Skusil jsem nainstalovat novy system,ale napsalo mi to,ze zavadec je error.
Dotaz. Existuje nejaky prikaz v lubuntu,aby se mi tam znovu nainstalival nejaky zavadec?Pres grub jsem to zkousel.A nic.Nebo ta flashka je uz hotova?
Predem diky.Nejsem profik,ale ucim se.

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
Re:straceny zavadec na flashce
« Odpověď #1 kdy: 02 Listopadu 2014, 08:42:04 »
Znova a jednodušeji. Tohle nikdo nechápe!

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

donny

• Závislák
« Odpověď #2 kdy: 02 Listopadu 2014, 11:16:30 »
Proc nenapises, co je to za flashku?

Postup pri instalaci na flashku bych resil takto:

A) instalace Linuxu na celou flashku (nebude pristupna pod windows):
pomoci programu gparted vytvorit novou tabulku oddilu, pak vytvorit jeden velky linuxovy oddil (ext3), nastavit mu priznak boot a pak normalne na nej nainstalovat Ubuntu (zavadec dat na tu flashku, pokud se hlasi napr. jako /dev/sdb, tak do /dev/sdb, NE do /dev/sdb1.

B) napr. 10 GB pro Ubuntu, zbytek pro Windows (ten "zbytek" bude pristupny ve windows):
v gparted vytvorit novou tabulku oddilu, vytvorit jeden ntfs oddil zacinajici na zacatku flashky, napr. 20GB velky, za nim vytvorit linuxovy ext3 oddil a tomu jeste nastavit priznak boot (tato partition nebude pristupna z windows, protoze zaprve windows nezna tento filesystem, zadruhe windows neumi pristupovat k jine nez prvni partition na flash disku), pak nainstalovat Ubuntu do te druhe (linuxove) partition, opet s tim, ze zavadec se nainstaluje do napr. /dev/sdb, nikoli do /dev/sdb1 nebo /dev/sdb2.

Na formatovani ve windows zapomen, pokud jde o instalaci jakehokoli linuxu, to ti nikdy nepomuze. A neinstaluj linux na ntfs partition, s tim budes mit akorat problemy. Hlavne si davej pozor, kam instalujes zavadec (grub), at si neprepises zavadec na disku a at ho nenainstaluje jen na partition.

To, ze se ti nekde hlasi 30 GB misto 32 GB neni zadny problem. Ono 32 GB (1 kB = 103 B atd.) totiz neni to same jako 32 GiB (1 kB = 210 B atd.), tedy 32 GB = 32 * 109 / 230 = 29.8 GiB. Prodejci disku pouzivaji tu (marketingove priznivejsi) variantu s prevody mezi rady 1000, operacni systemy (a prodejci pameti RAM) obvykle pouzivaji tu druhou s prevody mezi rady 1024.
archlinux @ i7-6700/GTX1080 8G/32G DDR4/.5TB NVMe/WD RED 3TB | Raspbian 8 @ Raspberry Pi
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better!

Amidamaruuu

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 02 Listopadu 2014, 14:40:25 »
Abys vedel,co to je za flashku,tak je  to KIngston DTSE9  32gb.A abych to pochopil,ten partition je zvlast program?Ptam se proto,ze mam pristup k internetu pouze  pres antenku z usb.Hlaavni vstup je v prde..
Napis,jestli mam  s tou flash  delat,cos mi napsal

donny

• Závislák
« Odpověď #4 kdy: 03 Listopadu 2014, 12:56:34 »
Partition je diskovy oddil. Predpokladal jsem, ze kdyz chces instalovat operacni system, tak aspon toto znas.
archlinux @ i7-6700/GTX1080 8G/32G DDR4/.5TB NVMe/WD RED 3TB | Raspbian 8 @ Raspberry Pi
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better!

Amidamaruuu

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 03 Listopadu 2014, 20:08:20 »
Dony
Asi jsem to spatne vysvetlil.Nezlob se.Ale skusim to napsat znova a od zacatku.
Na pocitaci,v biosu jsem si vypnul hardisk,jako 1.jsem zadal cdrom,jako druhe flashdisk.(boot priority).pro jistotu jsem jeste ten pevny hard vypojil.Zadal instalaci noveho systemu lubuntu z cd.Vsechno jelo,cestina,klavesnice,zavedeni Prahy,zavedeni grub,ale pak mi to nahlasi --chybi zavadec(retry-ignore-sanel(nebo tak nejak)).Jak zadam retry,tak vsechno zamrzne(i kdyz to ukazuje,ze neco hleda,cd je zticha)Nechal jsem to instalovat pres noc,ale system stoji na jednom miste(dal nic neinstaluje).Predtim mi nic takoveho ani nepsalo.Proto se chci zeptat jestli pod lubuntu,co mam v kompu nainstalovany,neexistuje nejaky program na opravu te flashky.Predtim jsem na ni mel nainstalovany Ubuntu 13.1.
 :-)

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #6 kdy: 04 Listopadu 2014, 07:39:07 »
Snaží se nainstalovat zavaděč na HDD, který je odpojený. To je samozřejmě špatně. ;)

N. Á. V. O. D. Y.

Amidamaruuu

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 04 Listopadu 2014, 08:04:59 »
Pavle.
Trochu tomu nerozumím.I když mám zapojený hard,a když si v biosu zadám,boot priority v pořadí-cdrom,flash,harddisk,tak to mi chce do flash tlačit zavadeč hardu?Když to mám vše zapojené,a hlási,kde chci instalovat system,tak zadám přece flashku,ale děla to to samé.Proto tady prosím,jestli někdo nezná nějaký ten program na vyléčení té flash.Předtím jsem nikdy tento problém neměl.At dělá co dělám,stále je tam ten problém.Při náhledu mi to píše kingston,velikost 30gb,system neznámy.Prostě lubuntu nemá žádný zaváděč,aby se spojil s ní a něco nainstaloval.

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #8 kdy: 04 Listopadu 2014, 08:24:05 »
Citace
Na pocitaci,v biosu jsem si vypnul hardisk...
Text říká jasně, že disk je v BIOSu vypnut. Pokud se jedná "jen" o změnu pořadí bootu, tak se to píše jinak. ;)

Chci výpis z konzole:
Citace
sudo fdisk -l   #malé L

Zavaděč se instaluje na HDD, né na flešku. Zpravidla je dobře předvolen /dev/sda (né sda1!). Viz návod na wiki. Doporučuju velmi pozorně proštudovat!

N. Á. V. O. D. Y.

Amidamaruuu

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 04 Listopadu 2014, 14:33:01 »
Děkuji za návod.Na něm přesně vysvětlím co a jak.V kroku 4.1 zadám instalaci na flash.Všechno jede,ale v kroku 7,jak se kopírují soubory,tak mi to napíše,(chybí zaváděč grub).Nabídne mi to varianty-retry,ignore a konec.A dál nic neinstaluje.I když daš retry,nebo ignore.Při retry na obrazovce se sice točí kolečko,že něco hledá,ale cd jenom semtam problikne.Jinak děkuji za ten návod.Jako padesátnikovi,co se stále učí,je to o moc snažší vysvětlit na dálku někomu nějaký problém,aby pochopil.Jo a s angličtinou je tak,jako mladí s ruštinou.

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #10 kdy: 04 Listopadu 2014, 21:44:43 »
Jak já to chápu, tak se snaží instalovat ubu namísto na HDD na flash disk.
Což by mělo být možné.

Napadá mne, že ta flashka je hooodně stará a nelze ji jako bootable označit.
Což se mi ale nezdá, neb by měla tak 256MB :)

Zkusil bych instalovat ubu v UEFI módu (tedy pokud deska podporuje), tam je situace přeci jen trochu jednodušší.
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #11 kdy: 04 Listopadu 2014, 21:45:59 »
Instalace na usb flash disk není normálně vhodná. Zřejmě je disk zničený. Udělejte ve Win kontrolu scandiskem včetně kontroly povrchu disku, nebo jak se to jmenuje. Víc nedokážu poradit.

N. Á. V. O. D. Y.

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #12 kdy: 04 Listopadu 2014, 21:48:05 »
Proč není vhodná? :)
Provozoval jsem asi 100 "krabiček" s tím, že jsem je bootoval z USB. A jely roky :)
Pár mini instalací mám i na SD kartě ...
Stiskni CTRL + W ...

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #13 kdy: 04 Listopadu 2014, 22:13:40 »
Protože časté zápisy... Ty routry určo nahráli systém do RAM, ne?

N. Á. V. O. D. Y.

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #14 kdy: 04 Listopadu 2014, 22:21:49 »
Protože časté zápisy... Ty routry určo nahráli systém do RAM, ne?

I na USB flash disku už je dnes počet přepisů sektoru dost vysoký, že si to umím představit jako "dočasné" řešení (řekněme rok?). A ano, nahrávaly. Nicméně na tom SD jede OS "klasicky".

Nicméně zpět k tématu - ta flashka je pravděpodobně totálně mrtvá. Zkusil bych odstranit všechny oddíly a alokovat znovu MBR. Případně použít UEFI.
Stiskni CTRL + W ...

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #15 kdy: 05 Listopadu 2014, 09:15:50 »
No právě, co to je rok provozu systémového disku? To fakt není vhodné médium na stálý provoz. ;)

N. Á. V. O. D. Y.

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #16 kdy: 05 Listopadu 2014, 09:43:22 »
No hele, co jsem se teď tak díval, tak obyčejná flashka má podle výrobce 10 - 100 tisíc rewrite cycles.
SSD je na 100 - 500 tisíc. Takže netvrdím, že to je ideální médium, ale na to, aby na tom člověk třeba rok fungoval, testoval a pak to zahodil ... proč ne?

Samosebou to má své limity a nevýhody, ale každému vyhovuje něco.

Jen tak mimochodem, zpět k tématu - proč nevytvořit klasickou flash pro instalaci a prostě si na ni po bootu nezaložit svého uživatele?
Stiskni CTRL + W ...

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #17 kdy: 05 Listopadu 2014, 11:34:26 »
To by musel vyhodit také /swap, /temp/, /var/většinu.
Samozřejmě to jde, ale to musí člověk něco o systému vědět. :) A má to cenu, když tam je klasický HDD?

N. Á. V. O. D. Y.

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #18 kdy: 05 Listopadu 2014, 11:44:41 »
Řekl bych, že to je silně OT. Pro někoho to smysl mít může, dál bych smysluplnost nerozebíral.
Stiskni CTRL + W ...

Odra

• Aktivní člen
  • *
  • Docendo discimus.
« Odpověď #19 kdy: 05 Listopadu 2014, 11:49:31 »
@ Merlin
Jen ze zvědavosti, mohl bych vědět co je:
Citace
klasickou flash pro instalaci a prostě si na ni po bootu nezaložit svého uživatele?

Má vytvořit LiveFlashDisk a potom na něm vytvořit uživatele? Potom se ale systém na flashce nedá považovat za perzistentní (uložená data se vždy po rebootu smažou), nebo ne?
Audi, vide, tace.
ddg.gg , DNSCrypt

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #20 kdy: 05 Listopadu 2014, 11:53:05 »
@Ondra: Nevím jak postup ve Windows, ale pokud se snažím vytvořit bootovatelnou flash přes "Tvůrce spouštěcího disku" v Ubuntu, mám dole posuvník, kde mohu říci, jak velká část disku bude přiřazena pro data a nastavení. Na rovinu říkám, že jsem to nezkoušel, ale tak nějak předpokládám, že se jedná o velikost /home ...

Jak se tak dívám, to samé je i v UNetbootin.
Stiskni CTRL + W ...

Odra

• Aktivní člen
  • *
  • Docendo discimus.
« Odpověď #21 kdy: 05 Listopadu 2014, 12:07:05 »
@Ondra: Nevím jak postup ve Windows, ale pokud se snažím vytvořit bootovatelnou flash přes "Tvůrce spouštěcího disku" v Ubuntu, mám dole posuvník, kde mohu říci, jak velká část disku bude přiřazena pro data a nastavení. Na rovinu říkám, že jsem to nezkoušel, ale tak nějak předpokládám, že se jedná o velikost /home ...

Jak se tak dívám, to samé je i v UNetbootin.

Díky. Taky jsem s tím nikdy neexperimentoval, proto se ptám a doufal jsem, že se něčemu přiučím. Nicméně, vždy jsem měl pocit, že vytvoření LiveCD = LiveFlashDisk. I když je pravda, že na flashdisk můžu oproti CD zapisovat.

Potom by asi ani Amidamaruuu nemusel provádět instalaci, jen by vytvořil flashdisk tvým výše popsaným způsobem.
Audi, vide, tace.
ddg.gg , DNSCrypt

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #22 kdy: 05 Listopadu 2014, 12:24:38 »
Přesně tak, nemá někdo náladu to vyzkoušet? :)
Stiskni CTRL + W ...

Amidamaruuu

• Návštěvník
« Odpověď #23 kdy: 05 Listopadu 2014, 15:11:15 »
Kluci nehadejte se.Ja mnel jenom dotaz',jestli by se ta flashka dala nejakym zpusobem opravit.Pro  Palvla.Ano,nejlepsi je system nainstalovat na pevny disk,ale odesel,tak jsem ho vymontoval a jel jsem na  flashce.Mam totiz mininotebook bez dvdromu.Ten system instaluju pres klasicky komp.Samozrejme schanim nejaky lacny  sata hard.Litr se mi za neho nechce davat.Kolega mi slibil,ze nejaky sezene gratis.A na tu flashku jsem se ptal,nebot jsem ji mnel pujcenou od znameho,a on za ni,i kdyz ji pouzival skoro 2 roky, chce po mne 3 kila.A ja,jako kryplduchodce nemam prachy nazbyt.Proro,opravit a zbavit se ji.Ale pokud nejde,......

Odra

• Aktivní člen
  • *
  • Docendo discimus.
« Odpověď #24 kdy: 05 Listopadu 2014, 16:51:52 »
Takže chceš flashku vrátit se systémem co tam byl? Pokud tam nejsou žádná důležitá data, doporučuji ji přeinstalovat. Místo však ubuntu 13.10, stáhni a nainstaluj verzi ubuntu 14.04.1 , ať už si v ubuntu (použij nástroj "Tvůrce spouštěcího disku"), nebo pokud to budeš instalovat z windowsu tak sáhni třeba po programu Unetbootin . Jak již Merlin psal. 
Audi, vide, tace.
ddg.gg , DNSCrypt

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.