Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Dual boot UEFI Win 8.1 Asus  (Přečteno 3160 krát)

boonn

• Aktivní člen
  • *
  • Urgulak the Great
Dual boot UEFI Win 8.1 Asus
« kdy: 22 Listopadu 2014, 21:28:42 »
Zdravím, rád bych se zeptal, jeslti tu někdo nemá zkušenost s instalací dualbootu - mám nový (repasovaný) noťas, Asus Vivobook s 8.1předinstalovanými, hybridní disk 24gb + 750gb a teoreticky bych to rád udělal aby oba os byly na těch 24 GB. Četl jsem něco na fórech, že musím vyponout secuere boot, fast boot a UEFI v biosu, pak bych asi normálně vložil dvd, udělal si partičnu na ubuntu, swap, a bylo by. Ubuntu by mělo mít normálně i přístup k ntfs časti, nebo co teď win mají. Každopádně pokud někdo máte zkušenosti tak prosím o radu. Nechci s tím moc experimentovat, protože když si ty widle smažu tak je už asi nenainstaluju, nebo nevím ... díky
The only good is knowledge and the only evil is ignorance.
   ~ Socrates
 Use linux flarerpg.org - great open source game

Cuore

• Závislák
Re:Dual boot UEFI Win 8.1 Asus
« Odpověď #1 kdy: 23 Listopadu 2014, 06:19:38 »
Jak si tady dlouho? Tak sem dej
Kód: [Vybrat]
sudo parted -l jinak nic vypínat nemusíš nové ubuntu nainstaluješ i se secureboot. Jen si musíš dát pozor na to jak nabootuješ instalaci ubuntu. Musí to být UEFI ne Legacy.

jmp

• Host
« Odpověď #2 kdy: 23 Listopadu 2014, 07:43:20 »
jen drobná technická:
z dlouhodobého hlediska je 24 GB i pro samotná windows málo, tak bude lepší dát tam jen jeden os a druhý nechat komplet na rotačním (a na rotačním bych nechal právě windows :-))

Cuore

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 23 Listopadu 2014, 10:33:28 »
jen drobná technická:
z dlouhodobého hlediska je 24 GB i pro samotná windows málo, tak bude lepší dát tam jen jeden os a druhý nechat komplet na rotačním (a na rotačním bych nechal právě windows :-))
to ani nepořeší protože ta instalace woken je nějak divně dělaná. Jsou totiž nainstalované na plotnovém disku a na SSDčku mají udělané pouze nějaké odkladiště. Trochu mi to připomíná jako pokus o SSHD. Přikládám výpis
 jak to vypadá
Model: ATA KINGSTON SMSM150 (scsi)
Disk /dev/sdb: 24,0GB
Sector size (logical/physical): 512B/512B
Tabulka oddílů: gpt

Číslo  Začátek  Konec   Velikost  Systém souborů  Název                 Přepínače
 2     1049kB   4296MB  4295MB    ntfs            Basic data partition  skrytý
 1     4297MB   24,0GB  19,7GB                    HFS
+ diskový nástroj

[příloha smazaná administrátorem]

boonn

• Aktivní člen
  • *
  • Urgulak the Great
« Odpověď #4 kdy: 25 Listopadu 2014, 22:10:33 »
Jak si tady dlouho? Tak sem dej
sudo parted -l jinak nic vypínat nemusíš nové ubuntu nainstaluješ i se secureboot. Jen si musíš dát pozor na to jak nabootuješ instalaci ubuntu. Musí to být UEFI ne Legacy.

Ok, díky - tak to nainstaluju normálně. Jsem teď na služebce, takže až budu doma, ale vypadá to, že těch 24 gb mají widle opravdu jako nějaké odkladiště, které normálně nevidím, takže ubuntu bohužel hodím na plotnu. Nebo widle možná celé za chvíli smažu, protože jsou stále na prd, i 8.1, nejde ani přendat křížek a minimalizace vlevo :), nejde propojit widlácký integorvaný aplikace s jinýma (třeba google) nebo jde ale na prd. Žádný zaktualiování všech programů z repozitářů automaticky a ta "imitace" dashe je k smíchu, protože je prostě na prd ... nechápu, že za to někdo platí---
   ~ Socrates

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #5 kdy: 26 Listopadu 2014, 00:16:05 »
Jojo, ta divná instalace se jmenuje Intel Rapid Storage Technology
http://en.wikipedia.org/wiki/Intel_Matrix_RAID

Vlastně to je přesně to, co je SSHD, akorát se o to stará deska.
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

boonn

• Aktivní člen
  • *
  • Urgulak the Great
« Odpověď #6 kdy: 13 Prosince 2014, 19:13:29 »
Tak po pročtení tohoto: http://askubuntu.com/questions/221835/installing-ubuntu-on-a-pre-installed-windows-8-64-bit-system-uefi-supported a https://help.ubuntu.com/community/UEFI jsem se rozhodl spustit instalaci v Uefi, pouze jsem vypl secureboot, zastrčil usb s ubuntu restartoval do biosu, nastavil boot prioritu windows managera jako druhou a první usb uefi něco něco a uvidíme. Protože widle rozdělily hdd na milion dílů pro zálohy obnovení atp., tak jsem nevolil manuální určení oddílů, pouze nainstalovat vedle. Jsem zvědav jestli to poběží.

Otázka: Jestli pak opět povolil secureboot a fast boot a ve widlích fast startup. Počítám, e pokud si budu chtít volit postartu pc, tak fastboo v biosu, ani secureboot zapínat nemám. ALe fast startup bych ve widlích docela rád aby běhal -- no uvidíme.
   ~ Socrates

Cuore

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 14 Prosince 2014, 00:14:55 »
Secureboot si klidně zapni, ubuntu by mělo mít certifikovaný nevím co  ;D každopádně to běží. S tím rozdělením, si měl zvolit ručně, takhle ti to může udělat problém, navíc se okradeš o instalaci s odděleným /home. Fastboot vypni, jinak budeš mít problém s přístupem k disku, pokud windows vypneš. Ty totiž zahibernují a uzamknou si své oddíly. Pokud budeš mít pak windowsí Déčko v ubuntu v fstabu, tak ti ani nenabootuje systém. Pak počítej i stím, že se ti z toho sdíleného disku budou vytrácet data. Jakmile tam něco z ubuntu uložíš ve windows to nebude a už ani v ubuntu  ;) prostě paráda.

boonn

• Aktivní člen
  • *
  • Urgulak the Great
« Odpověď #8 kdy: 14 Prosince 2014, 13:30:34 »
Secureboot si klidně zapni, ubuntu by mělo mít certifikovaný nevím co  ;D každopádně to běží. S tím rozdělením, si měl zvolit ručně, takhle ti to může udělat problém, navíc se okradeš o instalaci s odděleným /home. Fastboot vypni, jinak budeš mít problém s přístupem k disku, pokud windows vypneš. Ty totiž zahibernují a uzamknou si své oddíly. Pokud budeš mít pak windowsí Déčko v ubuntu v fstabu, tak ti ani nenabootuje systém. Pak počítej i stím, že se ti z toho sdíleného disku budou vytrácet data. Jakmile tam něco z ubuntu uložíš ve windows to nebude a už ani v ubuntu  ;) prostě paráda.

Jj, díky s fastbootem máš pravdu. Jinak secureboot jsem po intalaci zapl a vše funguje. Ubuntu má 30 gb prostoru, zabráno nějakých 8. Dnes se zbavuju starého stolního pc, ze kt. jsem vyndal 1 tb sata 3,5" ext4 a zjistil, že ho do 2,5" rámečku překvapivě nenarvu :), každopdáně, až seženu rámeček, tak to bude oddíl na data, počítám, že se tam z widlí nedostanu ... wide mají 300 gb os oddíl a 300 gb na data, což asi taky ještě upravím, za tím přemýšlím jak. Home jsem dřív dával na oddíl zvlášť ale pak jsem se na to na tom 1 tb disku vykašlal. Nastavil jsem si pouze zálohu klíčových složek (dokumenty, nastavení programů atp.) na druhý fyzický disk, kdyby se něco po***, tak bych to jen přepsal ---
   ~ Socrates

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.