Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: misto grubu restart  (Přečteno 1725 krát)

loyza

• Návštěvník
misto grubu restart
« kdy: 18 Února 2007, 14:53:49 »
Zdravím,
rozhodl jsem se nainstalovat si ubuntu ultimate edition. Nabootoval jsem z CD a přesně podle návodu na těchto stránkách jsem si všechno nainstaloval. Mám v pc dva disky a tak jsem si windows zavaděč nechal na jednom disku a grub na druhém. Zvolil jsem v biosu boot z linuxového disku, ale při bootování to napsalo:
Loading Grub 1.5
a počítač se poté restartoval.

Zkusil jsem linux tedy přeinstalovat tak jsem znovu nabootoval z CD, znovu nainstaloval, restartoval systém a grub naběhl v pořádku a podařilo se mi také Ubuntu nastartovat. Druhý den jsem chtěl bootovat do windows tak jsem přehodil v biosu pořadí bootování disků. Windows naběhly v pohodě, ale po restartu a pokusu nabootovat do Linuxu to dělá opět to samé: napíše Loading Grub  a poté se počítač restartuje. Ptám se proč. Co s tím mám dělat. Je nějaké řešení, že bych mohl bootovat do obou systémů??

loyza

• Návštěvník
misto grubu restart
« Odpověď #1 kdy: 21 Února 2007, 11:36:41 »
vážně nikdo netuší co s tím je??
zkoušel jsem i jinou distribuci nainstaloval sem si SUSE, a grub mi normálně fungoval, ale jakmile jsem poprvé nabootoval do windowsu tak už jsem grub nikdy nerozjel.

Poborskiii

• Aktivní člen
  • *
misto grubu restart
« Odpověď #2 kdy: 21 Února 2007, 12:05:34 »
Jak se přehazují disky, tak to nikdy nedělá dobře. Nejlepší je v případě dualbootu používat Grub pro oba systémy. Čili necháš bootovat pouze z toho disku, kde je Grub. Do Grubu pak přidáš další položku, která ti nabídne bootování z windows (přitom jejich zavaděč nezlikviduješ). V té linuxové distribuci do souboru /boot/grub/menu.lst
přidáš něco takového:

title      Windows
root      (hd0,0)
savedefault
chainloader   +1

Na místě toho (hd0,0) musíš uvést pozici svého disku s windows.
OS: Kubuntu 15.10 64bit, KDE 5, Qt 4.8.6/5.4.2, Nvidia 352.30
PC: ASUS M5A99X EVO, AMD FX-4300, RAM Kingston 2x4 GB DDR3 1600 MHz,
SSD Kingston V300 120 GB, HDD Seagate NAS 3TB (ST3000VN000), VGA ASUS Nvidia GeForce GT 440 Silent, Monitor Dell U2412M, skříň Coolermaster Sileo 500

loyza

• Návštěvník
misto grubu restart
« Odpověď #3 kdy: 21 Února 2007, 13:28:37 »
No jasně, mě to fungovalo. Grub fungoval dobře, když sem nabootoval grub a z něho linux třeba několikrát po sobě tak to šlo. Když sem pak restartoval systém a z grubu spustil windows. Tak to skončilo, po dalším restartu už grub nenaběhne, a po hlášce
Loading Grub 1.5
se restartuje počítač.
Na druhym disku mám pouze zálohovaný MBR abych v případě potíží mohl nabootovat alespoň windows.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.