Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Ubuntu nelze nabootovat z USB [vyřešeno]  (Přečteno 8436 krát)

Daviran

• Návštěvník
Ubuntu nelze nabootovat z USB [vyřešeno]
« kdy: 11 Prosince 2014, 13:55:43 »
Potřeboval bych opět vytvořit na Windows 7 USB instalaci Ubuntu 10.04.
Zkoušel jsem boot USB vytvořit pomocí Universal USB Installer 1.9.5.8 a Unetbootin windows 608. Z obou programů se flash chová stejně. Nabootování z flash neproběhne.

Mám nastavené aby prvotní boot proběhl z USB. Dokonce přes F12 jasně dávám manuálně odkud má boot proběhnout. Pokaždé se ukáže na vteřinu kurzor v levém horním rohu (jako by to zkoušel) a pak naběhne Windows. Dříve jsem měl vytvořenou instalaci Ubuntu 10.04 přes Unetbootin která fungovala bez problému. Ale nyní se mi nedaří.

Předem informuji: Z CD mi instalace funguje. Jiné řešení instalace nepotřebuji! Důvod proč potřebuji linux na USB není podstatný.

Pokud by měl někdo radu (odkaz) jak vytvořit na flash portable verzi která by se spustila z flash bez potřeby již spuštěného systému, využil bych toho.

Předem děkuji za odpověď a případné řešení.
« Poslední změna: 12 Prosince 2014, 00:13:52 od Daviran »

martyj

• Závislák
  • Don't buy a new PC, download a better one !
Re:Ubuntu nelze nabootovat z USB
« Odpověď #1 kdy: 11 Prosince 2014, 14:05:13 »
No, když to předtím šlo, tak bude asi špatné ISO, ale těžko říct, zkus jiný.

edit : nebo zkus : http://wiki.ubuntu.cz/instalace/kontrola_md5
« Poslední změna: 11 Prosince 2014, 14:09:53 od martyj »
ASUS K50-IJ/Pentium Dual-Core CPU T4500@2.30GHz/RAM 4 GB/Intel GMA 4500M/Ubuntu 14.04 LTS (64-bit) - GNOME Flashback/puppy

Daviran

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 11 Prosince 2014, 14:23:21 »
Díky, md5 je v pořádku. Nyní zkouším jinou verzi.
Mám pocit, že předchozí flash instalaci jsem vytvářel v Ubuntu a nikoliv ve Windows.

juwa2

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 11 Prosince 2014, 15:17:53 »
Při svých "pokusech" použij ke kontrole vytvořené boot flešky (jestli bootuje nebo ne), aniž bys musel z ní skutečně bootovat tuto utilitku  http://mobalivecd.mobatek.net/en/
Ušetříš spoustu času.  Jde zkontrolovat - nabootovat přímo z Windows i samotné .iso

Dano V

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #4 kdy: 11 Prosince 2014, 16:31:57 »
Mne sa stalo, to isté čo píše Daviran
Citace: Daviran
Mám nastavené aby prvotní boot proběhl z USB. Dokonce přes F12 jasně dávám manuálně odkud má boot proběhnout. Pokaždé se ukáže na vteřinu kurzor v levém horním rohu (jako by to zkoušel) a pak naběhne Windows.
Netuším prečo, ale keď som vytiahol flešku z usb a strčil ju do vedľajšieho usb portu, ubuntu v pohode nabehlo.
Išlo o nejaký starší ntb popis si nepamätám.
Ešte postreh, v biose nebol názov toho usb kľúča, len možnosť bootovania usb.
 Obyčajne mi to ukazuje aj čo to je za kľúč, niečo ako napr.1. USB  :  PRETEC 4GB
U12.04 do 04.2017  K3.2.0-60
...Ne vždycky spolu budeme souhlasit, ale to není důvod k neslušnému chování. Každý se občas může cítit zklamaný, ale je vždy potřeba se chovat tak, aby se zklamání neproměnilo v osobní útok. Je nutné si uvědomit, že v komunitě, kde panuje napětí a stres, se toho moc neudělá... ;)
http://www.ubuntu.cz/komunita/pravidla

martyj

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 11 Prosince 2014, 16:38:54 »
Souhlasím, moc lidí dneska nečistí USB porty. Mohl by to být ten problém, taky už se mi to stalo.

edit :
Citace
Pokud by měl někdo radu (odkaz) jak vytvořit na flash portable verzi která by se spustila z flash bez potřeby již spuštěného systému, využil bych toho.

Tohle mám chápat jak ?

Jestli myslíš něco takového ? : http://sourceforge.net/projects/portableubuntu/
« Poslední změna: 11 Prosince 2014, 16:58:38 od martyj »
ASUS K50-IJ/Pentium Dual-Core CPU T4500@2.30GHz/RAM 4 GB/Intel GMA 4500M/Ubuntu 14.04 LTS (64-bit) - GNOME Flashback/puppy

Ventero

• Závislák
« Odpověď #6 kdy: 11 Prosince 2014, 19:29:02 »
A zkoušel jsi ty vytvářecí SW spouštět jako správce? To bylo totiž u většiny SW, které pracují s vytvářením bootsectoru, a s kterými jsem v minulosti pracoval, nezbytné.

Kdyby to v tom nebylo, tak bych to viděl na BIOS a zkusil bych na USB doinstalovat jiný zavaděč.
« Poslední změna: 11 Prosince 2014, 19:32:06 od Tracer »
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Dano V

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #7 kdy: 11 Prosince 2014, 21:08:45 »
A zkoušel jsi ty vytvářecí SW spouštět jako správce? To bylo totiž u většiny SW, které pracují s vytvářením bootsectoru, a s kterými jsem v minulosti pracoval, nezbytné.

Kdyby to v tom nebylo, tak bych to viděl na BIOS a zkusil bych na USB doinstalovat jiný zavaděč.

Neviem ktoré ubuntu máš na mysli, ale tvorca štartovacieho disku/usb-creator-gtk vUbu12.04 spustím ako obyčajný smrteľník.
 Avšak pri formátovaní usb to chce heslo a aj nakoniec pri inštalácii mbr to chce heslo. Z toho vyplýva, že s tvojou poznámkou si dovolím nesúhlasiť!  :D
UNetbootin sa mi už nechce sťahovať,  ale tuším, že tam sa mi to stalo tiež.
 Robia to blbovzdorné, takže tam by som problém nehľadal. ;)
edit: aj keď nejakú habaďúru sa mi podarilo dostať na usb len s UNetbootin, ale to je iný príbeh.
« Poslední změna: 11 Prosince 2014, 21:10:53 od Dano V »
...Ne vždycky spolu budeme souhlasit, ale to není důvod k neslušnému chování. Každý se občas může cítit zklamaný, ale je vždy potřeba se chovat tak, aby se zklamání neproměnilo v osobní útok. Je nutné si uvědomit, že v komunitě, kde panuje napětí a stres, se toho moc neudělá... ;)

Daviran

• Návštěvník
Re:Ubuntu nelze nabootovat z USB [vyřešeno]
« Odpověď #8 kdy: 12 Prosince 2014, 00:27:40 »
Vyzkoušel jsem jiné verze a 12.04 a výš mi funguje. Měl jsem rád pro opravy 10.04, ale myslím že to nehraje roli. Jen mě udivuje, proč mi najednou nelze vytvořit jako bootovací flash.

Citace
Jestli myslíš něco takového ? : http://sourceforge.net/projects/portableubuntu/
Moc jsem to nerozepisoval, ale měl jsem na mysli něco ve smyslu abych mohl systém spustit z flash aniž by byl spuštěný systém z disku. Přičemž by byl na přenosném flash "nainstalován" a mohl jej používat jako přenosný systém do kterého by šlo instalovat programy.
Odkaz prozkoumám a ještě pohledám různá řešení.

Všem díky za rady.
« Poslední změna: 12 Prosince 2014, 00:31:41 od Daviran »

Dano V

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #9 kdy: 12 Prosince 2014, 06:56:31 »
... ale měl jsem na mysli něco ve smyslu abych mohl systém spustit z flash aniž by byl spuštěný systém z disku. Přičemž by byl na přenosném flash "nainstalován" a mohl jej používat jako přenosný systém do kterého by šlo instalovat programy.
...
s dostatočne veľkým usb sa to dá aj s bežnou live distribúciou ubuntu 12.04 na 100%  14.04 netuším ono býva trendom šikovné funkcie uberať  :-\

martyj

• Závislák
« Odpověď #10 kdy: 12 Prosince 2014, 13:04:24 »
Citace
Moc jsem to nerozepisoval, ale měl jsem na mysli něco ve smyslu abych mohl systém spustit z flash aniž by byl spuštěný systém z disku. Přičemž by byl na přenosném flash "nainstalován" a mohl jej používat jako přenosný systém do kterého by šlo instalovat programy.

Pár distribucí takových je. Pokud bys chtěl distro co běží komplet celé v RAM, abys mohl po bootu odpojit flashku, doporučím svoje oblíbené Puppy Linux případně Porteus.

skrob

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #11 kdy: 14 Prosince 2014, 08:35:06 »
Asi je to tu už dořešené, ale já jsem vytvořil z iso bootflashdisk a při pokusu o instalaci se to otevře a požaduje to taky heslo.
DELL Latitude D830 - Intel® Core™2 Duo CPU T9500 @ 2.60GHz × 2 
GK Intel® 965GM - RAM 4 Gb DDR2 - SSD 120 GB Patriot Blast - Ubuntu 14.04 LTS 64 bit

Ventero

• Závislák
« Odpověď #12 kdy: 14 Prosince 2014, 18:20:17 »

Neviem ktoré ubuntu máš na mysli, ale tvorca štartovacieho disku/usb-creator-gtk vUbu12.04 spustím ako obyčajný smrteľník.
 Avšak pri formátovaní usb to chce heslo a aj nakoniec pri inštalácii mbr to chce heslo. Z toho vyplýva, že s tvojou poznámkou si dovolím nesúhlasiť!  :D
UNetbootin sa mi už nechce sťahovať,  ale tuším, že tam sa mi to stalo tiež.
 Robia to blbovzdorné, takže tam by som problém nehľadal. ;)
edit: aj keď nejakú habaďúru sa mi podarilo dostať na usb len s UNetbootin, ale to je iný príbeh.

Psal, že tu flashku tvořil ve W7 - tak tohle distro jsem měl na mysli :D

A jestli pak musíš v Ubuntu klíčové operace potvrzovat heslem, tak mi vlastně dáváš za pravdu i přes tvůj dovolený nesouhlas :D
« Poslední změna: 14 Prosince 2014, 18:31:04 od Tracer »
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Ventero

• Závislák
« Odpověď #13 kdy: 14 Prosince 2014, 18:22:44 »
Citace

Pár distribucí takových je. Pokud bys chtěl distro co běží komplet celé v RAM, abys mohl po bootu odpojit flashku, doporučím svoje oblíbené Puppy Linux případně Porteus.

Vím, že Lubuntu také lze spustit tak, že komplet běží v RAM, takže předpokládám, že Ubuntu to umí též - jen je třeba radši mít tak 4GB

Co se týče možnosti instalovat programy a uložení nastavení, tak to by mělo řešit zatržení položky ponechání změn a nastavení dostatečné velikosti rezervovaného místa v programu ve kterém bootflash s distrem tvoříš.

Nebo toto výborně řeší Slax se svým modulárním systémem a spuštěním s parametrem "persistant Changes", kde pak jen stačí mít dostatečnou rezervu na flashce. Ale ten myslím není s Ubuntu příbuzný.
« Poslední změna: 14 Prosince 2014, 18:28:33 od Tracer »

Dano V

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #14 kdy: 14 Prosince 2014, 18:29:22 »
...Psal, že tu flashku tvořil ve W7 - tak tohle distro jsem měl na mysli :-)
Tak táto podstatná informácia mi unikla.  Zrejme pre to, že sme na ubuntu fóre a to by potom bola otázka vhodná na win forum ;) Ak sa ťa to dotklo tak sa ospravedlňujem. + :)
edit:len gramatika
« Poslední změna: 14 Prosince 2014, 18:36:31 od Dano V »

Ventero

• Závislák
« Odpověď #15 kdy: 14 Prosince 2014, 18:33:48 »
...Psal, že tu flashku tvořil ve W7 - tak tohle distro jsem měl na mysli :-)
Tak táto podstatná informácia mi unikla.  Zrejme pre to, že sme na ubuntu fóre a to by potom bola otázka vhobná na win forum ;) Ak sa ťa to dotklo tak sa ospravedlňujem. + :)

Netřeba - nedotklo. Ale jsi charakter. Jinak to beru s humorem a ještě jsem ten příspěvek editnul, tak to taky ber s humorem. Díky.

Ventero

• Závislák
« Odpověď #16 kdy: 14 Prosince 2014, 18:35:05 »
s dostatočne veľkým usb sa to dá aj s bežnou live distribúciou ubuntu 12.04 na 100%  14.04 netuším ono býva trendom šikovné funkcie uberať  :-\

Touche !

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.