Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: asociace *.jpg s Irfan View (Wine)  (Přečteno 6061 krát)

filo

• Aktivní člen
  • *
asociace *.jpg s Irfan View (Wine)
« kdy: 19 Února 2007, 14:06:07 »
Zdarec, po tuhém boji s GwenView jsem ztratil nervy a nainstaloval do wine osvědčený Irfan View.
Funguje bezproblémově, jediný zádrhel je s asociací *.jpg souborů, nejede mi to ani v Konqueroru, ani v Krusaderu. Jde mi o to, že poklikáním na *.jpg bych chtěl otevřít Irfan s daným souborem.
Můj postup : Popup menu na souboru, "Otevřít s", pak "jiný ..." a v editu jsem zadával
wine "C:\Program Files\IrfanView\i_view32.exe"
wine "C:\Program Files\IrfanView\i_view32.exe %f"
wine "C:\Program Files\IrfanView\i_view32.exe" %f
V prvním případě se mi spustí Irfan, ale s prázdným oknem, tj. bez souboru. V ostatních dvou jen žvýkající přesýpačky a nic. Něco mi říká, že se v příkazu musí předat jako parametr i název otevíraného souboru, ale zjevně to dělám blbě.

Tušíte někdo, kde je zakopaný pes ?
Díky za odpověď.
MSI KT3 Ultra, Athl XP 2000+, GF4MX440, SBLive Value, LG 4167B - Prosím NEVYKAT

nikola

• Stálý člen
  • **
    • http://home.tiscali.cz/nikola
« Odpověď #1 kdy: 19 Února 2007, 15:06:38 »
Podobně nefunguje ani linuxová Picasa, která rovněž běhá pod wine. Asi bych tohle nepovažoval za řešení a spíš bych se poohlédl po jiném prohlížeči obrázků. Když nevyhovuje Gwenview, je spousta jiných, nativních.

Luban

• Závislák
« Odpověď #2 kdy: 19 Února 2007, 15:51:45 »
Citace: filo
Zdarec, po tuhém boji s GwenView jsem ztratil nervy a nainstaloval do wine osvědčený Irfan View.
Mohu se zeptat v čem byl problém? Sice je OT, ale jen tak pro zahímavost.

xjsvoboda

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 19 Února 2007, 17:13:00 »
na prohlizeni Gwenview a na upravy Digikam+plugins+kipi plugins a Gimp tohle mam ja a pochybuju ze to neumi neco co bezne potrebujes:)
Kubuntu 7.10

filo

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 19 Února 2007, 19:07:48 »
To Luban : To je jednoduché, jsem na Irfan zvyklý řadu let. Klávesové zkratky, pluginy, prostě vím kam šáhnout.
To xjsvoboda : A to je přesně ono. S Irfanem jsem vyřešil slideshow, lossless otáčecí JPEG plugin, výřezy a zmenšování pro web, jednodušší úpravy obrázků, případně nějaké hromadné akce se soubory. A stačil mi na to jeden program.

filo

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 19 Února 2007, 19:11:04 »
Citace: nikola
Podobně nefunguje ani linuxová Picasa, která rovněž běhá pod wine. Asi bych tohle nepovažoval za řešení a spíš bych se poohlédl po jiném prohlížeči obrázků. Když nevyhovuje Gwenview, je spousta jiných, nativních.
Mám tomu rozumět tak, že generálně nelze asociovat soubory s aplikaci běžící pod Wine ?

xjsvoboda

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 20 Února 2007, 06:30:32 »
To Luban : To je jednoduché, jsem na Irfan zvyklý řadu let. Klávesové zkratky, pluginy, prostě vím kam šáhnout.
To xjsvoboda : A to je přesně ono. S Irfanem jsem vyřešil slideshow, lossless otáčecí JPEG plugin, výřezy a zmenšování pro web, jednodušší úpravy obrázků, případně nějaké hromadné akce se soubory. A stačil mi na to jeden program.
pochybuju ze Infaview dokaze pracovat s vrstvama. Kdyz jsem ho pouzival tak neumel:) proto Gimp. jinak Digikam je i prohlizec fotografii (me nekolik modulu-Digikam, Showfoto)
V Gwenview otacim sipkama :) a slideshow umi jednim kliknutim. Zmenu vellikosti a ostatni veci umi taky -naistaluju KIPIplugin.
Kubuntu 7.10

filo

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 20 Února 2007, 07:37:51 »
Citace: xjsvoboda
pochybuju ze Infaview dokaze pracovat s vrstvama.
Já jsem o vrstvách taky nic nepsal a potřebuju otočit fotku v EXIFu, ne jen dočasně při slideshow. Prostě Shift+J a v druhém případě L nebo R ;)
Nemíním se přít, že ti gwenview vyhovuje, v pořádku, mi zas sedí Irfan a rád bych u něho zůstal. Mimochodem GIMP už jsem párkrát musel použít a moc mi k srdci nepřirostl. Ale to sem nepatří.
Můj problém bych zobecnil na otázku, jestli je vůbec principiálně možné asociovat otevření souboru s aplikací běžící pod Wine a pokud je, jak to "zařídit".

xjsvoboda

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 20 Února 2007, 07:48:14 »
asociaci jsem neresil (pod wine pouzivan jen JPEGResample), jen jsem te chtel presvedcit k cistemu reseni :) zkousej a dej vedet.
Kubuntu 7.10

filo

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #9 kdy: 20 Února 2007, 07:58:39 »
Citace: xjsvoboda
asociaci jsem neresil (pod wine pouzivan jen JPEGResample), jen jsem te chtel presvedcit k cistemu reseni :) zkousej a dej vedet.
Já vím, občas to v diskusích lidi zkoušejí :) Chápu, že pro toho, kdo dělá jen v linuxu, je to opravdu nejčistší řešení, ale jako "dualbooťák" a migrant z Win se snažím mít prográmky stejné ve win i lin (PSI,TB,FF)"nehledě na to, že dělám  support svým známým a příbuzným, kteří jedou výhradně na win a pro mě je výhodnější a efektivnější se orientovat v programech, které používají ONI.
Zkusím těm asociacím přijít na kloub a dám echo.

nikola

• Stálý člen
  • **
    • http://home.tiscali.cz/nikola
« Odpověď #10 kdy: 20 Února 2007, 14:37:34 »
Mám tomu rozumět tak, že generálně nelze asociovat soubory s aplikaci běžící pod Wine ?
To skutečně netuším a nevím, zda ti někdo poradí. Jde o řešení postavené "na hlavu", není důvod je používat.
A to je přesně ono. S Irfanem jsem vyřešil slideshow, lossless otáčecí JPEG plugin, výřezy a zmenšování pro web, jednodušší úpravy obrázků, případně nějaké hromadné akce se soubory. A stačil mi na to jeden program.
Tohle přesně umí i Gwenview (až na ty výřezy), jen musíš mít nainstalovaný balíček kipi-plugins.

filo

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #11 kdy: 20 Února 2007, 20:36:41 »
To skutečně netuším a nevím, zda ti někdo poradí. Jde o řešení postavené "na hlavu", není důvod je používat.
No, podle mě to až tak na hlavu není, uživatel prostě pokliká na soubor a jestli se mu otevře lin aplikace nebo nějaká přes Wine, by mělo být úplně jedno.
A to je přesně ono. S Irfanem jsem vyřešil slideshow, lossless otáčecí JPEG plugin, výřezy a zmenšování pro web, jednodušší úpravy obrázků, případně nějaké hromadné akce se soubory. A stačil mi na to jeden program.
Tohle přesně umí i Gwenview (až na ty výřezy), jen musíš mít nainstalovaný balíček kipi-plugins.
Na ty se mrknu, mohl bych poprosit ještě o nějaké jiné a osvědčené alternativy ke Gwenview, které by zvládaly to, co jsem psal výše ? Před chvílí jsem dělal nějaké větší "práce" v Irfanu a sebekriticky musím uznat, že je pod wine líný jako jedno nejmenované zvířátko, ze kterého je výborná tlačenka ;)
Takže chtě nechtě budu muset najít něco nativního.

xjsvoboda

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #12 kdy: 20 Února 2007, 21:37:56 »
Znovu navrhuji Digikam+plugin+Kipiplugin pro jednoduche upravy jsem nic lepsiho pro linux nenasel (slouzi i jako prohlizec fotek)
Kubuntu 7.10

Luban

• Závislák
« Odpověď #13 kdy: 20 Února 2007, 21:45:39 »
... mohl bych poprosit ještě o nějaké jiné a osvědčené alternativy ke Gwenview, které by zvládaly to, co jsem psal výše ?
Gwenview opravdu není špatný. To, že neumí ořez je škoda :(. Je oproti ostatním svižnější.
Osobně dopuručuji vyzkoušet gThumb (měl by zvládat vše, co potřebujete) nebo Digikam s kipi pluginy. Zajímavý je i F-Spot.
gThumb a F-Spot jsou aplikace pro gnome a Digikam je pro KDE. Sám mám ubuntu a všechny 3 výše uvedené programy fungují bez problému.
Pro linux existuje i XnView, ale oproti verzi pro win je o dost slabší. Pod win jej používám (původně jsem měl Irfan), ale pod linuxem jej ještě nezkoušel.

filo

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #14 kdy: 20 Února 2007, 22:19:28 »
Super, děkuju za tipy.
Doinstaloval jsem do Gwenu ty KIPI pluginy, ale som z toho volaaký rozpačitý.
Do nabídky "Efekty" mi nepřibylo nic, zkoušel jsem několik položek z "Dávkové zpracování", ale všechny akce skončily Result=Failed.
Takže jdu probrat ty ostatní prográmky ;)

Luban

• Závislák
« Odpověď #15 kdy: 20 Února 2007, 22:24:46 »
Oj, omlouvám se, zaměnil jsem gwenview za GQView (nenašel jsem v něm ořez a "červené  oči"). Vyzkoušejte i ten.
S kipi pluginy se mi nejvíce osvědčil Digikam.

Poborskiii

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #16 kdy: 21 Února 2007, 00:05:41 »
Koukněte se na showFoto . Silná kombinace je digikam + digikamplugins + kipiplugins + showfoto. showFoto je jednoduchý prohlížeč a především ve spojení s těmi pluginy velmi mocný fotoeditor, bývá přibalen k digiKamu (dříve byly v jednom balíčku). Je čistě na korekci fotek, čili není to bitmapový editor jako Gimp nebo Krita. Aktuálně vyšla verze showFoto 0.5.0 a digiKam 0.9.1-rc1. Balíčky jsou např. na http://www.mpe.mpg.de/~ach/kubuntu/edgy/Pkgs.php , resp. předchozí verze na http://packages.czessi.org/en/edgy/graphics/ . Pro edgyho i pro dappera (o adresář vedle). V Ubuntu repozitářích je starší verze.
OS: Kubuntu 15.10 64bit, KDE 5, Qt 4.8.6/5.4.2, Nvidia 352.30
PC: ASUS M5A99X EVO, AMD FX-4300, RAM Kingston 2x4 GB DDR3 1600 MHz,
SSD Kingston V300 120 GB, HDD Seagate NAS 3TB (ST3000VN000), VGA ASUS Nvidia GeForce GT 440 Silent, Monitor Dell U2412M, skříň Coolermaster Sileo 500

filo

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #17 kdy: 22 Února 2007, 14:39:29 »
Zběžně jsem se koukl, něco z nabízených si snad vyberu, bohužel mi udělal čáru přes rozpočet pro změnu tisk, viz. http://forum.ubuntu.cz/viewtopic.php?pid=52643#p52643

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.