Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: P2P sítě a pirátství - sdílení atd.  (Přečteno 10081 krát)

ing. Roubátko

• Host
P2P sítě a pirátství - sdílení atd.
« kdy: 19 Února 2007, 16:33:16 »
zjistil jsem (přesněji ověřil) že je nelegální pouze SDÍLET a ne stahovat věci chráněné autorským zákonem (netýká se softwaru), takže jsem se jal poupravit nastavení frostwiru abych nic nesdílel. vymazal jsem v tom okně všecky sdílené složky, zakázal jsem sdílet stažené soubory a taky z té řádky smazal všecky sdílené přípony nebo co to tam je..ale přijde mi že to nemůže být tak jednoduchý :) může mě někdo ujistit že teď už opravdu nikomu nic nesdílím? a to samé se týká torentů- mám klienta KTorrent..je stahování torentů přes tento klient (a asi i obecně, ono na tom klientu asi nezáleží- nebo jo?) bezpečný z hlediska zákona, tzn. že nesdílím? nevím přesně totiž jak torenty fungují, a texty na internetu jsou pro mě jako pro člověka který se s torentama teprve seznámil (fakt až teď :) ) španělská vesnice a nedozvěděl jsem se jestli sdílím / nesdílím...
« Poslední změna: 20 Října 2007, 01:50:50 od Anna Taliánová »

Dany0

• Aktivní člen
  • *
P2P sítě a pirátství- sdílení atd...
« Odpověď #1 kdy: 19 Února 2007, 17:05:06 »
to je velice lehký,když zapneš komp,net a něco sdílíš tak se ti k tobě připojují adresy,když ne tak nic nesdílíš,jak vidím tak si poradíš sám,dyť víš jak se podívat na připojený adresy,ne?
Teda omlouvám se že jsem možná víc jak 3 roky neobnovil svůj podpis :)
-S úsměvem, Dan

ing. Roubátko

• Host
« Odpověď #2 kdy: 19 Února 2007, 17:27:27 »
Citace: Dany0
to je velice lehký,když zapneš komp,net a něco sdílíš tak se ti k tobě připojují adresy,když ne tak nic nesdílíš,jak vidím tak si poradíš sám,dyť víš jak se podívat na připojený adresy,ne?
kde bereš že si poradím sám? ne, nevím kde se podívám na připojený adresy, s firewallem jsem nic nedělal

ped

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 19 Února 2007, 18:35:00 »
Mozna neni nelegalni si hudbu stahovat, ale je to nemoralni a autori si to nezaslouzi. (krome toho existuje na internetu docela dost "free" hudby, treba hudby od lidi co delaji dema a pod.)

A torrent... jestli vidis v tom klientovy ze delas nejaky "upload", tak to sdilis.
A torrenty vseobecne funguji na tom principu, ze kazdy taha od kazdeho malicke kousky z kterych se posklada cely soubor, takze vetsinou vsechno co tahas cez torrent soucasne sdilis. Nevim jak to vypnout, nepotrebuji to, ale pujde to myslim docela tezko, torrent je na teto vlastnosti cely postaven.

Jan Nekvasil

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #4 kdy: 19 Února 2007, 18:48:31 »
Torrent funguje na principu stahování a sdílení zároveň. Aby mohli i ostatní stahovat, musí i někdo sdílet, nést riziko.

Stahování je legální a nemorální.
Sdílení je nelegální.
Stahování bez sdílení je nemorální.

Praktické důsledky si, prosím,  vyvoďte sami.

Petr Odut

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 19 Února 2007, 18:54:48 »
Sdílení licencovaného obsahu je nelegální. Pokud budete sdílet třeba Amarok, tak je to legální a morální. Pokud budete sdílet Amarok a stahovat licencované MP3, tak už je to nelegální a nemorální.

Jen reaguju na větu "Sdílení je nelegální.", což obecně není pravda.

Jan Nekvasil

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #6 kdy: 19 Února 2007, 19:09:25 »
Ano, pak jsem si taky uvědomil, že jsem to napsal příliš obecně. Ale diskuze se vede o sdíení věcí chráněných autorským zákonem (viz první příspěvek). Opravdu by mne mrzelo, kdyby se lidi dívali na geniální myšlenku sítě bittorrent přes prsty jenom díky tomu, že ji většina lidí používá právě k tomuto.

Enigma

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 19 Února 2007, 20:04:16 »
Citace: ped
Mozna neni nelegalni si hudbu stahovat, ale je to nemoralni a autori si to nezaslouzi. (krome toho existuje na internetu docela dost "free" hudby, treba hudby od lidi co delaji dema a pod.)
Pokud vím, tak na stahování víc ztrácí ten vydavatel než sám autor. Bohužel v dnešní době je vydavatel spíše cizopasný prostředník mezi autorem a recipientem. V současné době již může autor a recipient komunikovat spolu přímo přes internet. Autora snad živí spíš ty koncerty než prodej jeho nosičů (to živí ty vydavatele). Čerpám tohle ze článku http://blog.webtrh.cz/sdileni-podporuje-umelce-nove-obchodni-modely .
Další věcí bohužel je, že je od nás amorálně vybírán autorský poplatek, když si jenom koupíme prázdné CD, DVD, flashku či paměťovou kartu do fotoaparátu. Když se to tak veme, autorům bylo zaplaceno, proč si nestáhnout.
A za poslední, všichni jste byli v té situaci, že chcete tu konkrétní skladbu. Nejlepší je stáhnout si ji, proč si kvůli ní kupovat celé album. Určitě mi sem někdo napíše, že jsou české obchody pro legální stahování hudby, jenomže ta hudba je zkriplovaná tím DRM (Digital Rights (lépe Restrictions) Management) a přehratelná jen ve Windows Media Playeru 10, a ještě za něco takového platit.

ing. Roubátko

• Host
« Odpověď #8 kdy: 20 Února 2007, 14:39:44 »
Citace: xodut
Sdílení licencovaného obsahu je nelegální. Pokud budete sdílet třeba Amarok, tak je to legální a morální. Pokud budete sdílet Amarok a stahovat licencované MP3, tak už je to nelegální a nemorální.

Jen reaguju na větu "Sdílení je nelegální.", což obecně není pravda.
nu tak samozřejmě jsem myslel sdílení autorsky chráněných věcí..

luposovs

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #9 kdy: 20 Února 2007, 18:41:18 »
Je to jednoduche,pokud stahuji pres torrent automaticky sdilim byt bych vedel jak to resit jinak.Protoze bud jsem pijavice co jenom bere nebo budu porusovat autorsky zakon nebo minimalne těžce na hraně.Chcete si byt jist-nestahujte věci chráněné aut.právem.JPokud by nikdo je nesdilel nema ani ten co chce být čistý co stahovat-jak prosté.A jak české chci tahat-od někoho ale nechci jít se svou kůží na trh.
OS Ubuntu Edgy Eft-Window manager Beryl,komunikator Google Talk a Gajim.

ing. Roubátko

• Host
« Odpověď #10 kdy: 20 Února 2007, 18:53:27 »
Citace: ped

A torrent... jestli vidis v tom klientovy ze delas nejaky "upload", tak to sdilis.
A torrenty vseobecne funguji na tom principu, ze kazdy taha od kazdeho malicke kousky z kterych se posklada cely soubor, takze vetsinou vsechno co tahas cez torrent soucasne sdilis. Nevim jak to vypnout, nepotrebuji to, ale pujde to myslim docela tezko, torrent je na teto vlastnosti cely postaven.
OK, díky, aspoň vím na čem jsem.

ing. Roubátko

• Host
« Odpověď #11 kdy: 20 Února 2007, 18:55:05 »
Citace: luposovs
Je to jednoduche,pokud stahuji pres torrent automaticky sdilim byt bych vedel jak to resit jinak.Protoze bud jsem pijavice co jenom bere nebo budu porusovat autorsky zakon nebo minimalne těžce na hraně.Chcete si byt jist-nestahujte věci chráněné aut.právem.JPokud by nikdo je nesdilel nema ani ten co chce být čistý co stahovat-jak prosté.A jak české chci tahat-od někoho ale nechci jít se svou kůží na trh.
jistě že nechci. když je to mimo zákon tak proč bych to dělal..kdyby to mimo zákon nebylo tak klidně jdu "se svou kůží na trh".

ing. Roubátko

• Host
« Odpověď #12 kdy: 20 Února 2007, 19:07:01 »
enigma:
ten článek je moc zajímavej:)

Jan Nekvasil

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #13 kdy: 20 Února 2007, 19:09:44 »
Citace: ing. Roubátko
...je to mimo zákon tak proč bych to dělal..kdyby to mimo zákon nebylo tak klidně jdu "se svou kůží na trh".
Proč? Třeba proto, že spousta okrajových věcí se jinak shání velice špatně.

Ale i jiné věci jsou mimo zákon. Např. kamarád vám přinese CD s pirátskou kopií filmu, abyste se na to podíval, že je to výborný. Přijmete - to není proti zákonu. Podíváte se na film, moc se vám líbí a vykládáte o něm dalším kamarádům. Požádají vás, jestli byste jim ho nemohl taky přepálit. Pozor, to už proti zákonu je. Co budete dělat, řeknete jim "Ne-e, to by bylo nelegální"? Myslím, že ne...
Další příklad, kdyby EU (nedejbože) uznala softwarové patenty, vzdal byste se technologií z nich vycházejících v linuxu (přehrávání MP3 a spol.)?

Bohužel, zákony nejdou vždy ruku v ruce se zdravým rozumem. Stejně tak si nemyslím, že "kopírování zabíjí hudbu". Většinu originálních CD (stále přibývají) jsem si koupil díky tomu, že jsem je původně slyšel z mnou nebo někým jiným stažených MP3. Nebýt jich, o spoustě skvělé muziky bych se ani nedozvěděl...

EDIT: Moderátoři, prosím, nešlo by nás přesunout spíš někam do "Obecné diskuze"?

ing. Roubátko

• Host
« Odpověď #14 kdy: 20 Února 2007, 19:18:17 »
to je sice pravda, ale kamarádi mě neprásknou. sdílení na netu jo.
je to tu už obecná diskuze, to jo:) jak je to s torentama jsem se dozvěděl, ještě zbývá to s tím frostem.

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #15 kdy: 20 Února 2007, 19:39:52 »
Citace: dratenik
EDIT: Moderátoři, prosím, nešlo by nás přesunout spíš někam do "Obecné diskuze"?
Jo šlo a je to i docela dobrý nápad.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.