Dobrý den, asi to sem přímo nepatří, ale myslím, že hodně z Vás používá vedle Windows Ubuntu,
má sestra má notebook Toshiba C-855 se systémem Windows 8.1. Notebook byl kupován již s osmičkama (OEM?). Dával jsem ji ho už dvakrát do továrního nastavení, ale po chvíli jejího používání je systém zase nepoužitelnej. Už delší dobu po mě ségra chce, abych ji místo Windows nainstaloval Ubuntu, ale ještě mě k tomu nedokopala. Až dneska, chtěla abych ji něco nastavil a zjistil jsem jak má notebook totálně zalagovanej jako by byl několik let bez údržby. Přitom nechávám pravidelně proběhnout aktulizace a Defender. S linuxem se již setkala, na rodiném počítači máme Ubuntu, ve škole máme Mageiu. Takže se zvykáním bych problém neviděl. Nabízel jsem ji dualboot, ale chce jen jeden systém. Zdůvodnila to tak, že by tam dva zbytečně strašily. Zazálohoval jsem ji tedy všechny soubory. Pro jistotu jsem stáhl iso soubor s Windows 8. Pomocí programu ProduKey jsem zjistil "aktivační kod". Mám už připravenou flashku s Ubuntu 14.04. Testnul jsem ho na notebooku v live módu a vše běželo v pohodě.
Teď zpět k dotazu: Co udělat s diskem? Zformátovat? Nevím jak to s Windows 8 funguje. Někde jsem se doslehl o recovery oddílu. Kdybych ho smazal, daly by se popřípadně Windows vrátit zpět? Kdyby byl problém s Ubuntu, bylo by fajn vrátit Windows zpět. Zůstalo by licenční číslo i po zformátování disku v Biosu?
Vím, že je podobných dotazů plnej internet, ale radši se ještě dopředu zeptám, abych nemusel řešit popřípadné problémy. Díky moc za rady