Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Ubuntu - zaseknuti hlasitosti  (Přečteno 2003 krát)

Jack020

• Návštěvník
Ubuntu - zaseknuti hlasitosti
« kdy: 27 Ledna 2015, 15:02:55 »
Zdravim,
mam notebok (Thinkpad edge e531) rad bych vyuziva linux, ale mam problem s ovladanim hlasitosti. Konkretne kdyz chci zmenit hlasitost pres multimed. zkratku (Fn+F3) a potom treba hned na neco kliknu. tak se tohle jako by seklo a chova se jako bych tlacitko drzel. Stane se to jen nekdy, ale poradne se leknu  ??? , opravdu uz nevim jak to vyresit. Nedela to jen u Ubuntu, ale distribuce ktere jsem vyzkousel (Debian based) vsechny tohle delaji a nevim jak to opravit

Odra

• Aktivní člen
  • *
  • Docendo discimus.
Re:Ubuntu - zaseknuti hlasitosti
« Odpověď #1 kdy: 27 Ledna 2015, 16:32:39 »
Ahoj,
v LiveCD tyto hotkeys klávesy fungovaly? jakou verzi Ubuntu používáš?
Zjistíš např pomocí:
Kód: [Vybrat]
uname -a
Audi, vide, tace.
ddg.gg , DNSCrypt

Jack020

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 27 Ledna 2015, 16:47:38 »
Zdravim,
delalo to i v Live boot (Ubuntu 14.04 64bit stahnuto dnes ) mam nyni nainstalovany Mint tam to dela take. Pokud pomuze poslu vypis.

Odra

• Aktivní člen
  • *
  • Docendo discimus.
« Odpověď #3 kdy: 27 Ledna 2015, 19:05:36 »
Výpis můžeš klidně poslat, tím nic nepokazíš. :)
Co jsem se díval na klávesnici toho laptopu, ovládání hlasitosti by mělo fungovat pomocí kláves F1-F3 a ne kombinací s Fn. Nefunguje tedy pouze zvýšení hlasitosti (pod klávesou F3)? Nebo obecně klávesy na ovládání zvuku (F1-F3)? (V mém případě (thinkpad e320) lze v BIOSu nastavit, zdali se mají funkční klávesy aktivovat pomocí fn+F1-6 nebo jen pomocí stlačení F1-6.)

Podle googlu měla většina lidí problém s klávesami na ovládání jasu. Zkontroluj ještě zdali máš poslední verzi BIOSu - buď v samotném biosu nebo by to mělo jít pomocí příkazu sudo dmidecode, poslední verzi najdeš http://support.lenovo.com/us/en/products/laptops-and-netbooks/thinkpad-edge-laptops/thinkpad-edge-e531/downloads/DS035124

Nakonec bych možná zkusil upravit /etc/default/grub podle http://askubuntu.com/a/352821
Audi, vide, tace.
ddg.gg , DNSCrypt

Jack020

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 27 Ledna 2015, 19:18:14 »
Mam nastaveny Fn lock, tedy musim zmacknout Fn+F2,F3 pokud nezmacknu chova se jako klasicke F3 apod. je to pro me vyhodnejsi casto pouzivam zkratky v IDE atd.
Vypis uname -a
Linux ThinkPad-Edge-E531 3.13.0-32-generic #57-Ubuntu SMP Tue Jul 15 03:51:08 UTC 2014 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux
BIOS
sudo dmidecod ( jenom cast s BIOSem)
BIOS Information
Vendor: LENOVO
Version: HEET47WW (1.28 )
Release Date: 10/24/2014
Address: 0xE0000
Runtime Size: 128 kB
Zkontrolovano i v BIOSU, ale fotku je asi zbytecne posilat.
Grub jsem zmenil a pres grub-mkconfig updatnul, ale stale zadna zmena
« Poslední změna: 27 Ledna 2015, 19:24:57 od Jack020 »

Odra

• Aktivní člen
  • *
  • Docendo discimus.
« Odpověď #5 kdy: 27 Ledna 2015, 22:25:44 »
Možná bych tedy ještě vyzkoušel parametry:
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash acpi_osi=Linux"a nebo
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash acpi_osi='!Windows 2012'"Předchozí úpravu (acpi_backlight=vendor) smažte a grub lze aktualizovat jednoduchým pžíkazem v terminálu:
sudo update-grub
Chovají se klávesy nekorektně i při původním nastavení rozložení (pouze F1-3)?
Bohužel už mě toho moc nenapadá, snad se ozve i někdo jiný.
Audi, vide, tace.
ddg.gg , DNSCrypt

Jack020

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 27 Ledna 2015, 22:53:57 »
Tak stale nic, vyzkousel jsem obe varianty. Druha mi jen ukazuje podrobnejsi vypis pri spousteni systemu. Zkusim se poptat, jeste jinde a pripadne pokud zjistim dam sem odpoved.

Jack020

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 05 Února 2015, 16:14:21 »
Tak jsem prisel na novy poznatek a to, ze to nedela kliknuti ale pokud se snazim scrollovat. tedy kdyz upravim hlasitost, ze ji zvysim a nahle na touchpadu dam posun stranky dolu pak se to chova, jako bych to tlacitko drzel. ale opravdu nevim cim to muze byt. Taky je tady ten problem, ze pokud drzim ctrl a scroluju zmensuji zobrazeni ( to je normalni) ale jsem zvykly ze kdyz prepnu zalozku v firefoxu ( ctrl+tab) ze se zoomovani stopne ale ono stale pokracuje. Tyto veci opravdu nevim, jak prenastavit.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.