Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Live CD jak zvolím Češtinu na UEFI stroji  (Přečteno 3325 krát)

majakmp3

• Aktivní člen
  • *
Live CD jak zvolím Češtinu na UEFI stroji
« kdy: 31 Ledna 2015, 17:07:35 »
Zdravím.
Pokud bootuji Live CD v reřimu MBR, tak se mi objeví nabídky s volbou jazyka, memtestu, ...
Jak můžu změnit jazyk v Live CD, pokud bootuju v režimu UEFI?

Noťas nepodporuje volbu: Legacy BIOS, ale rád bych to "živé sezení" přepnul do rodného jazyka.

Díky moc a přeji hezký víkend!

PS: Odpověď na dotaz by mě zajímala obecně, konkrétně používám živou distribuci Xubuntu 14.04 (xubuntu-14.04.1-desktop-amd64.iso)

Ventero

• Závislák
Re:Live CD jak zvolím Češtinu na UEFI stroji
« Odpověď #1 kdy: 31 Ledna 2015, 18:17:19 »
Mám Lubuntu na flashce a tam také nemohu vybrat jazyk, ale mám pocit, že po naběhnutí Live se to dá změnit pomocí nastavení do češtiny. Ale ruku do ohně za to nedám ...
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #2 kdy: 02 Února 2015, 14:17:39 »
Pokud je vytvořena fleška přes UnetBootin, tak se nezachová orig.nabídka z Ubuntu. Řešení je snad jen přepnutí v ovládacích panelech, sekce Language. Nutný restart prostředí...

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

Ventero

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 02 Února 2015, 15:52:09 »
... Nutný restart prostředí...

Ten se dělá jak ?
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

majakmp3

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 03 Února 2015, 09:48:28 »
Pokud je vytvořena fleška přes UnetBootin, tak se nezachová orig.nabídka z Ubuntu.
Problém není v Unetbootin, ale v UEFI, i když uděláte bootvací flashku v programu, který žádné extra meny nepřidává, tak se objeví pouze grub s minimem možností, no a výběr jazyka tam není.
Pěkně je to vysvětlené například zde asi uprostřed stránky jsou dva obrázky bootovací nabídky. Jedná se o stejné médium se stejným ISO obrazem. Rozdíl je v tom, že první obrázek ukazuje možnosti při bootování v režimu UEFI a druhý v režimu BIOS.

Řešení je snad jen přepnutí v ovládacích panelech, sekce Language. Nutný restart prostředí...
Tohle bohužel také nefunguje, alespoň ne v Xubuntu (xubuntu-14.04.1-desktop-amd64.iso). Narazil jsem na následující problémy:
  • Je nutné připojení k internetu (při bootu v režimu BIOS se dá vybrat Čestina a ta se nastaví offline, takze na boot obrazu musí být)
  • Připojím se k internetu, Češtinu přidám a jsem požádán o odhlášení a nové přihlášení
  • Pro přihlášení do live sezení jsem použil uživatelské jménu: xubuntu a prázdné heslo
  • Po přihlášení je vše opět v angličtine
  • Jediné co se po přehlášení projevilo, je nastavení regionálních (místních) formátů, jazyk však zůstává v angličtině

majakmp3

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 03 Února 2015, 09:50:54 »
... Nutný restart prostředí...

Ten se dělá jak ?
Odhlášením a přihlášením.
V Xubuntu jsem v live sezení použil jako uživatelské jméno: xubuntu a prázdné heslo

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #6 kdy: 03 Února 2015, 10:24:37 »
Citace
Po přihlášení je vše opět v angličtine

To by mělo řešit při vytváření usb instalačky volba "uložena na speciálně vytvořeném místě". Stačí několik desítek megabyte. To platí pro Tvůrce USB v Ubuntu a jejich derivátech. UnetBootIn má podobnou volbu, viz návod.

N. Á. V. O. D. Y.

majakmp3

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 07 Února 2015, 00:54:45 »
Citace
Po přihlášení je vše opět v angličtine

To by mělo řešit při vytváření usb instalačky volba "uložena na speciálně vytvořeném místě". Stačí několik desítek megabyte. To platí pro Tvůrce USB v Ubuntu a jejich derivátech. UnetBootIn má podobnou volbu, viz návod.
Tak to bohužel nepomůže, ta čeština je v Live sezení tvořena nějakým jiným způsobem. Pokud nabootuji v režimu BIOS a zvolím češtinu, tak je převážná část prostředí v češtině, nicméně, když se podívám do jazykového nastavení, tak je vybráno asi 7 různých jazyků, ale čeština mezi nimi není!
Nedá se při startu v UEFI zvolit nějaký parametr v grubu, který by sezení spustil v češtině, stejně jako v případě startu v režimu BIOS?
« Poslední změna: 07 Února 2015, 10:47:24 od majakmp3 »

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #8 kdy: 08 Února 2015, 10:53:20 »
No není tam, ale lze ji doinstalovat. :)

N. Á. V. O. D. Y.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.