Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Jak nejlépe přestěhovat distribuci na SSD  (Přečteno 2372 krát)

majakmp3

• Aktivní člen
  • *
Jak nejlépe přestěhovat distribuci na SSD
« kdy: 31 Ledna 2015, 17:24:43 »
Dobrý den.
Měl jsem dva HDD.
HDD 1:
  • Malý disk s Win 7 + GRUBem umístěným v MBR
HDD 2:
  • 640GB
  • Společný oddíl pro Xubuntu a Home 100 GB - ext4
  • SWAP 8 GB
  • Zbytek NTFS pro data

Disk číslo jedna zahynul, a tak jsem místo něj pořídil 256 GB SSD
Při instalaci zálohy Win7 se však SSD rozdělilo pomocí GPT a Win7 jsou nainstalované v UEFI, dříve byl použit MBR.

Jistě existuje nějaký funkční způsob, jak systém (Xubuntu 14.04- 64bit) překopírovat z HDD na SSD, ale jak vyřešit zavaděč?
Nerad bych Xubuntu přeinstalovával, takže budu vděčný za rady, jak systém přestěhovat a zprovoznit bez reinstalace.

Předem moc děkuji za rady! 
« Poslední změna: 01 Února 2015, 08:13:25 od majakmp3 »

Savalas

• Aktivní člen
  • *
Re:Jak nejlépe přestěhovat distribuci na SSD
« Odpověď #1 kdy: 31 Ledna 2015, 18:22:45 »
http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=72299.0 jestli to GPT nebude problem, nemam zkusenost.
Kubuntu 18.04/AMD RYZEN 5 3600, Asus PRIME X370-PRO, ASUS DUAL GeForce RTX2060S O8G EVO, RAM Kingston 2x16GB DDR4 2666MHz CL16, 2xWD Caviar Blue 1TB+Seagate BarraCuda 2TB/LVM mirror, Samsung 970 EVO PLUS 250GB, Seasonic M12II-620 Evo, Evolveo Sigma T2, DVD-R/+R Asus DRW-24D5MT, APC Back-UPS ES 700, Eizo EV2450

majakmp3

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 01 Února 2015, 12:35:05 »
http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=72299.0 jestli to GPT nebude problem, nemam zkusenost.

Díky za odpověď,
   před položením dotazu jsem fórum prohledal a na tohle vlákno jsem narazil, nicméně to neřeší mou situaci. V mém případě byly oba disky původně  rozděleny v režimu MBR a systém byl zaváděn v režimu BIOS, nyní je SSD rozděleno pomocí GPT systém startuje jako UEFI.

jmp

• Host
« Odpověď #3 kdy: 01 Února 2015, 12:38:56 »
tak proč si myslíte, že to půjde jen tak přenést?

Savalas

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 01 Února 2015, 14:34:20 »
Tak kdyby mi googleni nepomohlo, zkusil bych jestli to nepude otestovat ve virtualboxu, nebo udelal nejdriv cistou instalaci a na ni nejak narouboval ten zajety system.
Kubuntu 18.04/AMD RYZEN 5 3600, Asus PRIME X370-PRO, ASUS DUAL GeForce RTX2060S O8G EVO, RAM Kingston 2x16GB DDR4 2666MHz CL16, 2xWD Caviar Blue 1TB+Seagate BarraCuda 2TB/LVM mirror, Samsung 970 EVO PLUS 250GB, Seasonic M12II-620 Evo, Evolveo Sigma T2, DVD-R/+R Asus DRW-24D5MT, APC Back-UPS ES 700, Eizo EV2450

majakmp3

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 07 Února 2015, 00:43:36 »
Problém vyřešen.
Ve skutečnosti bylo vše nainstalované v režimu MBR, nicméně GParted z živého Xubuntu 14.04.1 (64 bit) stále namítal, že disk obsahuje GPT tabulku, ale chybí falešná msdos tabulka oddílů. GParted také nedokázal dané SSD zobrazit, nicméně ve správci souborů Thunar byly všechny oddíly daného SSDčka viditelné a data z nich šlo jak číst, tak i zapisovat. Viz. obrázky v příloze.
Jak jsem postupoval:
  • Stáhl jsem poslední 64 bitovou verzi GParted Live ISO
  • Pomocí tohoto nástroje jsem vytvořil primární oddíl 80GB pro Linux a 8 GB pro SWAP
  • Pomocí sudo cp -a -x jsem zkopíroval vše z oddílu Xubuntu z původního HDD na SSD
  • Obnovení GRUBu pomocí nástroje Boot-Repair nefungovalo, vestavěný GParted vykazoval stejné chyby, jako ten v Xubuntu 14.04.1
  • Pomocí poslední 64 bitové verze GParted Live ISO jsem smazal původní 100MB diskový oddíl se zavaděčem Windows 7 - (byl označen jako MBR oddíl)
  • Pomocí instalačního DVD s Win7 jsem obnovil zaváděcí část Windows7. SSD má nyní 3 primární oddíly (Win7 - NTFS, Linux - EXT4, SWAP
  • Pomocí první části na zdejší Wiki jsem nainstaloval GRUB
  • Po restartu se však GRUB neobjevil
  • V Live sezení jsem nainstaloval Grub-customizer, po jeho spuštění na mě vyskočila chybová hláška a jako jedno z nabízených řešení jsem zvolil uložit do sda
  • Po uložení již vše fungovalo, v GRUBu mohu zvolit oba OS - a oba jsou funkční
  • Na původním HDD jsem smazal oddíly ext4 a swap a jediný primární oddíl ntfs rozšířil na celý disk
  • V Linuxu bylo ještě potřeba editovat fstab - u swapu bylo třeba změnit uuid podle toho, který je nyní umístěn na SSD
  • Po restartu vše chodí, GParted si už na nic nestěžuje a vše zobrazuje, jak má
PS: Když jsem při volbě, zachycené na obrázku č. 1, zvolil YES či NO, vždy pak bylo vidět pouze to, co ukazuje obrázek č. 2
« Poslední změna: 07 Února 2015, 10:26:59 od majakmp3 »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.