Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Ubuntu server - zdielanie zloziek s roznymi lvl oprávnení pre users  (Přečteno 1356 krát)

vlajus

• Návštěvník
Mám takýto problém.

Server ubuntu - potrebujem zdieľať súbory po lan sieti tak, že rôzni používatelia budú mať rôzne oprávnenia k rôznym zložkám. V podstate skupina1 bude môcť čítať aj zapisovať do zložky1 a skupina2 bude môcť čítať aj zapisovať do zložiek 1 aj 2. V skupinách bude viacero používateľov.

Na jednotlivých počítačoch je ale OS Windows, preto som to riešil cez Sambu. Nedarí sa mi to ale korektne rozbehať. Skúšal som už rôzne návody, najprv v príručke pre ubuntu server, potom aj rôzne návody na nete. Rôzne konfigurácie /etc/samba/smb.conf - vždy pri pripojení sa musím prihlásiť menom a heslom, či už nastavím quest ok = yes alebo no, skúšal som security = user - takisto je jedno či to tam je alebo nie je - nemám právo zapisovať na disk. To som vyriešil zmenou módu zdieľanej zložky na 777. Potom funguje zdieľanie, ale keď napr. niečo nakopírujem užívateľom user1, neviem to zmazať užívateľom user2 a naopak.

Ďalší problém, chcem vedieť či je možné nasledovné - ja budem mať ako administrátor siete root oprávnenia, ale k niektorým zdieľaným zložkám nemám mať prístup. Proste či sa to vôbec dá, že ak budem root ale nebudem mať k zložke 2 žiaden prístup.

A na záver ešte jedna vec, neskôr bude k serveru prístup z vonka, teda z internetu a tieto zložky budú rovnako zdieľané, ten kto má login a heslo aby mal k nim prístup - či sa to potom dá nejako jednoducho cez sambu nastaviť alebo treba na to iný spôsob - aby som teraz nestrácal čas zbytočne konfigurovaním samby (už sa s tým trápim dva týždne) a potom zistím, že to bude treba spraviť inak kvôli prístupu z vonka.

Tomu kto to dočítal až do konca vopred veľmi pekne ďakujem za odpovede.
« Poslední změna: 17 Února 2015, 16:02:53 od vlajus »
This is the Linux land. At silent nights you can hear Windows machines rebooting...

Do kelu s majkrošrotom!

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.