Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: při kopírovaní na FAT32 se změní datum a čas souboru[vyřešeno]  (Přečteno 2669 krát)

filo

• Aktivní člen
  • *
Zdarec,
úplně náhodou jsem narazil na to, co je napsáno v titulku : při kopírovaní na FAT32 disk se změní datum a čas souboru na aktuální. Zkoušel jsem prohrabávat fórum, ale na nic jsem nenarazil. Dělá to ještě někomu ? Je to "normální" nebo se to dá někde nastavit, aby se při kopírování/přesunu zachovával původní datum/čas ?

PS: Netuším, jestli to třeba nesouvisí s fstabem, FAT32 disk mám namountovaný takhle.
/dev/hda6 /media/F vfat iocharset=utf8,umask=000,uid=0,gid=0,auto,rw,nouser 0 0
MSI KT3 Ultra, Athl XP 2000+, GF4MX440, SBLive Value, LG 4167B - Prosím NEVYKAT

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
při kopírovaní na FAT32 se změní datum a čas souboru[vyřešeno]
« Odpověď #1 kdy: 20 Února 2007, 21:41:48 »
No mě to přijde normální, protože když něco kopíruji, tak vlastně ten soubor defacto znovu vytvářím, tudíž se u něj ten čas musí zákonitě změnit (tak to vidím já).

filo

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 20 Února 2007, 22:05:22 »
Citace: vojtech.t
No mě to přijde normální, protože když něco kopíruji, tak vlastně ten soubor defacto znovu vytvářím, tudíž se u něj ten čas musí zákonitě změnit (tak to vidím já).
Normální ? No podle mě to normální určitě není.
1. v Kubuntu mi to nedělá na ext2/3, ani na ntfs (na windows je i fat32 v pohodě)
2. kdyby to normální bylo, tak by v tom byl pěkný maglajz, soubor si někam zazálohuju-změní se jeho datum, obnovím ze zálohy - změní se jeho datum. Kdyby to tak bylo, tak se z toho např. verzovací aplikace zblázní. Nehledě na porušené třídění apod.
3. pokud na tebe předchozí dva body nezaberou, tak upozorňuju, že to dělá nejen při kopírování, ale taky při přesunu, kdy žádný nový soubor nevytvářím ;)

filo

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 20 Února 2007, 23:58:06 »
Ještě jeden poznatek, v Krusaderu pod rootem (superuživatelský režim) se to chová dobře, datumy zůstávají původní.
Můžete to někdo zkusit u sebe, kdo máte přimountovaný FAT32 disk ?

ped

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 21 Února 2007, 17:15:48 »
cp -p ...
pomuze, nebo ne?
(jestli ne, tak je asi nejaky problem s pravy, jestli se jedna o system ktery pouziva v podstate jenom jeden uzivatel, tak mozna by bylo lepsi to namontovat s uid=[uid_uzivatele] aby ty soubory vlastnil)

filo

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 21 Února 2007, 19:35:32 »
Citace: ped
cp -p ...
pomuze, nebo ne?
(jestli ne, tak je asi nejaky problem s pravy, jestli se jedna o system ktery pouziva v podstate jenom jeden uzivatel, tak mozna by bylo lepsi to namontovat s uid=[uid_uzivatele] aby ty soubory vlastnil)
Díky, funguje !
Ten tip s UID byl správný, z etc/passwd jsem si zjistil svoje UID a změnil ho ve fstabu u FAT32 disků, původně tam totiž bylo UID=0, což je root. Proto mi to pod ním chodilo bez problémů.

smolar

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 30 Dubna 2007, 20:14:16 »
Zdarec,
mám úplně stejný problém a stejný názor, řešil jsem to před několika měsící, ale nikdo se mi rozumně neozval..., tak jsem rád, že jsem narazil na dalšího člověka...

Jak jsem se tedy výše dočetl, tak to řeší UID res. práva ve fstab, ale já právě FAT32 používám jako datový disk sdílený všemi uživateli (řekněme ještě historicky kvůli MSW)... takže jak bych to měl udělat, aby to fungovalo i pro více uživatelů?

Dík.
Smolař

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.