Tracer: pardon, v textu mi to tak zkrátka vyznělo. Každopádně ano, taktéž si myslim, že někde v tom bude problém, ale tento problém je už asitak půl roku, děje se to na 14.04, 14.10, na obojim jsem pro řešení problému zkoušel i ppa xorg edgers, ale to spíš přidávalo nestability. Nicméně na zamrzání/pády to nemělo sebemenší vliv.
Myrmica: těžko, zamrzání/pády byly předtím stejné jako jsou teď. A RAMky mají jen jinou kapacitu, jinak mají přesně stejné parametry, právě kvůli stabilitě a kompatibilitě. Ale ani jiné parametry by neměly vadit, počítač při startu taktuje RAMky na nejvyšší možnou společnou hodnotu. Tzn. rychlejší RAMka se taktne na parametry té pomalejší. Platí pro hodnoty časování i kmitočtu.
Jak jsem psal, počítač pravidelně prochází vysokou zátěží a tato zátěž je i na RAMky (ne jen jejich pouhé naplnění). Ale při zátěži mi ještě nezamrznul. Což je ale spíše způsobeno tím, že zátěž netrvá dlouho a samotné záseky nejsou tak časté (porování: zátěž cca. 2 hodiny, pád jednou za 2 dny - potkat se to zkrátka nemusí).
Řekl bych, že všichni hledáme problém tam, kde není a já už z toho jsem zoufalý.
Zkusme se podívat ještě na ten disk. Na novém SSD došlo k záseku ve chvíli, kdy byla kladena vysoká zátěž na starý disk (operace s řádově statisíci malými soubory). Možná vadí chybovost disku ovladači ext4? Možná by se jádro lépe vyrovnalo s chybama starého disku (kde není systém) kdyby byl na disku jednodušší souborový systém? Například obligátní NTFS...