Dobrý den všem kolegům!
S Linuxem pracuju už nějaký ten rok, tohle mi ale hlava nebere. Nedaří se mi ani najít žádné téma po internetu kde by se to řešilo a už si zoufám, hlavně protože kvůli práci nechci reinstalovat systém.
Nejdříve popis záseku: při záseku zůstává obraz na obrazovkách stejný, mohu hýbat s myší, vidím její pohyb. Pokud je připojeno více obrazovek, s myší lze hýbat jen na té jedné, na které byla ve chvíli záseku. Těžko se rozpoznává, že k záseku došlo, protože vše zůstává stejné - mám třeba rozečtený článek, zásek se pozná až ve chvíli, kdy nelze skrolovat. Nelze na nic kliknout, kurzor nemění svou grafiku při přejezdu odkazu, nelze psát, atp.
Přitom na pozadí vše funguje. Když hrála hudba, hraje dál. Stahování probíhá dál, procesy vytěžující procesor taky. K záseku dochází naprosto libovolně, už se mi i stalo, že k němu došlo aniž bych měl spuštěnou jakoukoli aplikaci. Na baterce, na drátu. S více obrazovkama, s jednou.
Při tomto záseku pomůže jen hard restart, protože nic nefunguje. Nejde přepnout ani num-lock. Jediná "fungující" kombince je ctrl+alt+F2, to ale jen vytmaví primární obrazovku, dál nic. Jednou k záseku došlo když jsem měl něco rozpracovaného, neuloženého, doufaje že se to odsekne jsem si šel lehnout. Ani po 15 hodinách čekání se nic nezměnilo. Rádio ale hrálo stále dál...
Mám Ubuntu , verze 14.10. Tato verze byla instalována, ne povýšena. Počítač je Lenovo Z710. Mám takový skrytý dojem, že za tohle můžou ovladače grafické karty. S Nvidií je problém od začátku, skutečně spolehlivě fungovalo jen Bumblebee a to jen na 14.04. Na 14.10 se mi Bumblebee nepodařilo spolehlivě rozchodit (a když, aktualizace jádra to zhatila) a nvidia-prime je skutečně velmi poruchové. Takže to stejně nepoužívám, celou dobu jedu na integrovanou grafiku v procesoru, bez ovladačů. Hry nehraju, takže to ani nepotřebuju...
Pokud chcete vidět jakékoli logy, konfigy, cokoli, jen si řekněte. Problém je, že když zkusíme nějaké řešení, bude se těžko ověřovat. Za měsíce používání se mi nepodařilo pochopit příčinu záseků, takže nezbývá než čekat než přijde další zásek.