Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Instalace dual boot  (Přečteno 8540 krát)

Kurrur

• Návštěvník
Instalace dual boot
« kdy: 31 Března 2015, 15:21:37 »
Dobrý den,
určitě toto téma bylo nejméně 1000x probírané každopádně se chci zeptat. Mám notebook Lenovo Y500 (i7,16GB Ram,1TB HDD + 16GB SSD) v laptopu mám originálně nainstalovanou Win8. Tento operační systém se mi nelíbí mám pocit že je spíše více na škodu než k užitku, každopádně Lenovo má speciální button (One Key Recovery) kterým můžete udělat zálohu systému nebo jej můžete znovu uvést do továrního nastavení. Laptop jsem tedy dal to továrního nastavení udělal jsem si zálohu Tohoto systému (přecijenom je to originál a když už jsem za něj zaplatil ...). Chtěl bych si tedy nainstalovat do laptopu dual boot s win7 a ubuntu 14.04. Hlavní HDD 1TB chci mít pro windows rozdělený na 3 jednotky. 1 na OS  2 programy, filmy, hudba atd. a 3 na právě zálohy systémů. Ubuntu bych chtěl nainstalovat na 16GB SSD disk. Je to možné takhle zrealizovat ? Bude 16GB  na ubuntu stačit ? Já ten SSD disk nevyužívám jelikož je to pro windows celkem málo a na zálohy taky.

RRRadek Neužil

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
Re:Instalace dual boot
« Odpověď #1 kdy: 31 Března 2015, 15:30:47 »
Originální instalace Win8 využívá onen SSD na nejčastěji využívané věci aniž by jsi ovlivnil co tam bude, vlastně to vypadá že disk SSD se nevyužívá vůbec avšak opak je pravdou.
Ve správci disků pod Win si zmenši místo od konce HDD a tam nainstaluj Ubuntu v UEFI módu.
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

Kurrur

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 31 Března 2015, 15:39:02 »
Tak to netuším jak to je u win8. Ale já tu win8 chci smazat, nainstalovat win7 a vedle toho ubuntu. jestli tedy win8 potřebuje SSD na nějaké své operace. Tak win7 ho pokud vím nepotřebuje. Tedy by se dalo na to nainstalovat Ubuntu ne :) ?

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #3 kdy: 31 Března 2015, 15:53:45 »
Jasně tak to v klidu vše smaž, doporučuji to udělat následovně.

Citace
V instalačním kroku "Typ instalace", budete muset vybrat "Něco jiného" (jedná se o ruční rozdělení disku). Na SSD je nutné vytvořit zaváděcí EFI oblast o velikosti cca 100MB a zbytek disku upravit na ext4 připojenou jako kořenový adresář /. Na HDD samotném vytvoříme swap a domovský adresář ext4 připojený jako /home, viz obrázek.

Akorát v tvém případě uefi udělej raději 300MB a ostatní ./ na pevném HDD udělej jak velkou chceš a nech si místo pro Win. ;)
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

Kurrur

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 31 Března 2015, 16:13:16 »
Aha no já chtěl celé ubuntu nainstalovat právě jenom na ten 16GB SSD disk a windwos zvlášť na normální 1TB HDD

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #5 kdy: 31 Března 2015, 16:49:45 »
16GB je málo, na SSD dej jen systém a aplikace a Home a Swap dj na HDD. Nech si poradit.

Kurrur

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 31 Března 2015, 16:55:37 »
Jo jo dobře udělám to tak děkuji :)

Kurrur

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 01 Dubna 2015, 14:03:47 »
Tak jsem to zkoušel nainstalovat vymazal jsem celou 8mičku a přeinstaloval na win7 rozdělil jsem si HDD na 50GB pro win7 60GB pro zálohu a nějakých 800GB jsem nepřiřazoval. Doinstaloval se mi teda win7 a udělal jsem si bootovací USB s Ubuntu 14.04.2 64bit boot mi normlně najel do instalace akorát jse mměl požnost pouze přeinstalovat win a nebo ruční rozdělení zkusil jsem tedy ruční rozdělení, ale to mi nenašlo již rozdělené disky ani disk se systémem windows, nevíte kde může být chyba ? zkoušel jsem i verzi 13.10 ta udělala to samé. Mimochodem mám nějaký ten UEFI zavaděč ale co jsem pochopil z Biosu tak se dá přepnout na nějaké legacy což jsem udělal.

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #8 kdy: 01 Dubna 2015, 14:08:15 »
Buď instaluješ jak Win7 tak i Ubuntu v režimu UEFI nebo v biosu přepneš na LEGACI a oddíl UEFI už nevytváříš a vše instaluješ hezky postaru.

Kurrur

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 01 Dubna 2015, 14:15:29 »
Dobře Zkusím znova přeinstalovat windows a rozdělit disky a uvidím jak to dopadne.

Kurrur

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 01 Dubna 2015, 15:33:08 »
Tak pořád to nejde, bios mám nastavený: boot mode = legacy support, boot priority = legacy first. Jak chci nainstaluvat ubuntu tak pořád nemám položku nainstalovat vedle windows a při výběru položky něco jiného mi to nenajde rozděený disk s windowsem, ale zajímavé je to, že když ukončím instalaci ubuntu hodím mě to do prohlídky kde ty disky jdou normálně vidět.

vxmery

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #11 kdy: 01 Dubna 2015, 15:43:46 »
Citace
Dobře Zkusím znova přeinstalovat windows

Chýba informácia ako si preinštaloval Windows. Ak v UEFI a potom si prepol do Legacy support, tak ti ich Ubuntu neuvidí.
Radek to napísal jasne:
Citace
Buď instaluješ jak Win7 tak i Ubuntu v režimu UEFI
Dobrá nálada nevyrieši všetky problémy ale naserie toľko ľudí, že stojí za to si ju zachovať.
Linux Mint 19.1 Cinnamon

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #12 kdy: 01 Dubna 2015, 15:45:31 »
Tak nabootuj Ubuntu z usb flešky jako UEFI, potom to bude umět pracovat s diskem který máš teď v režimu GPT.

Pokud by jsi chtěl pracovat s instalací LEGACY tak nejdřív musíš přes live Ubuntu v Gparted změnit jak HDD tak i SSD do formátu MSDOS.

Kurrur

• Návštěvník
« Odpověď #13 kdy: 01 Dubna 2015, 15:48:21 »
A ten windows můžu nechat tak jak je ? nemusím ho znovu přeinstalovávat přes to UEFI ?

edit: tak pořád nic hodil jsem to boot na UEFI ale pořád mi to nezobrazí ty disky
« Poslední změna: 01 Dubna 2015, 15:50:17 od Kurrur »

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #14 kdy: 01 Dubna 2015, 15:52:23 »
gpartded nebo diskový nástroj, hoď nám sem printscreen

Kurrur

• Návštěvník
« Odpověď #15 kdy: 01 Dubna 2015, 16:05:59 »
Tak tady je Gparted 1TB HDD

SSD

tady je nastavení bootu v biosu legacy přes to jsem instaloval win7

UEFI

a takhle jsem rozdělil disky při instalaci winu

EDIT:jsem si dovolil ti to upravit, na to ani moje rozlišení FUULHD nestačilo. ;D
Edit: v pořádku  :D
« Poslední změna: 01 Dubna 2015, 16:15:36 od Kurrur »

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #16 kdy: 01 Dubna 2015, 16:16:35 »
Tak budeš muset asi změnit tu tabulku oddílů v Gpartu třeba na MSDOS, ale vymaže se tím komplet disk!!!

Kurrur

• Návštěvník
« Odpověď #17 kdy: 01 Dubna 2015, 16:17:59 »
Tím pádem i windows, ale ten windows musím nainstalovat první a potom ubuntu ne ? Když ho potom nainstaluju, nebude to potom dělat tu samou chybu ?

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #18 kdy: 01 Dubna 2015, 16:21:36 »
Jasně Win instaluj první, a ani nedělej aktualizace atd a hned zkus instalovat Ubuntu. Buď se ti podaří nainstalovat na MSDOS nebo na GPT, udělej to na oba disky jak HDD tak i SSD, vše se dělá v Gparted.

Kurrur

• Návštěvník
« Odpověď #19 kdy: 01 Dubna 2015, 16:22:43 »
Dobře děkuji moc :) dám zase vědět jak to dopadlo :D

Kurrur

• Návštěvník
« Odpověď #20 kdy: 01 Dubna 2015, 21:27:20 »
No tak nainstalované oba systémy jsou úspěšně, akorát se mi zobrazí černá obrazovka a to je vše. oba systémy jsem nainstaloval na 1TB HDD s tím SSD jsem měl nějaké problémy. Ještě jsem to měl nainstalované tak že windows i linux jsem měl nainstalované na HDD ale zavaděč od ubuntu jsem měl na SSD a to mi šel pouze linux, když jsem vybral windows tak mi najela pouze černá obrazovka.

juwa2

• Závislák
« Odpověď #21 kdy: 02 Dubna 2015, 10:37:42 »
1. Proč dáváš zavaděče na jiný disk než máš systémy??
2. Stáhni a nabootuj http://sourceforge.net/projects/boot-repair-cd/
3. Napřed oprav zavaděč Windows (půjdou nastartovat jenom Windows).
4. Pak to nabootuj znova a dej opravit grub. Po restartu už si vybereš mezi win a ubu.
5. Je to na tři kliknutí - pro cvičenou opici. Pokud ani tohle nezvládneš, běž se věnovat něčemu jinému.
Buď zdráv!

Kurrur

• Návštěvník
« Odpověď #22 kdy: 02 Dubna 2015, 22:57:29 »
Tak už mi to jde, žádný repair boot jsem nepotřeboval ale děkuji za pomoc. Akorát že oba zavaděče se naintalovali na SSD ale to mě až tak netrápí primární boot mám z SSD fungovat to funguje děkuji za pomoc :).

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.