Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Sdílení dat mezi uživateli  (Přečteno 1860 krát)

likin

• Návštěvník
Sdílení dat mezi uživateli
« kdy: 07 Dubna 2015, 19:03:02 »
Dobrý den, mám ubuntu (14.04, 32-bit) asi týden. Už jsem se v něm vcelku zabydlel, ale stále nevím jak sdílet data mezi uživateli na jednom PC. Mohl by mi s tím někdo prosím pomoci ? Předem děkuji moc :)

Cuore

• Závislák
Re:Sdílení dat mezi uživateli
« Odpověď #1 kdy: 07 Dubna 2015, 19:18:35 »
To záleží na situaci, jak to potřebuješ a jak máš rozdělený disk. Nejjednodušší je buď mít diskový oddíl pro všechny, nebo pak si pohrát s právy k souborům, mít uživatele v určitých skupinách apod. Takže se musíš trochu líp vyjádřit  ;)

likin

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 07 Dubna 2015, 19:40:00 »
Mám disk rozdělený na 2 oddíly. Na jednom z nich je Ubuntu a na druhém je Win 7. Moc rád bych ale ten oddíl pro ubuntu ještě rozdělil a ten menší oddíl bych povolil pro všechny, ale bohužel nevím jak na to. Nejsem nějaky IT expert. Upřímně jsem jen mírně pokročilý uživatel co občas trochu experimentuje. (Naštěstí Ubuntu má lehkou instalaci :D) Takže vlastně se s tím chci i zeptat na to jak rozdělit již rozdělený oddíl na dva oddíly. (možná jsem napsal nesmysl, ale jak říkám, zas tak moc se v tom nevyznám). Každopádně díky moc za pomoc. :)

Martin Šácha

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
« Odpověď #3 kdy: 07 Dubna 2015, 20:17:59 »
Udelej si instalacni flashku/livecd, tam je program gparted. S nim to urcite zvladnes, kdyz ne, viz nase wiki.

Dobre si ryzmysli jak velky ten sdileny oddil chces. Pokud chces mit pristup i z widli, musis formatovat na NTFS.
« Poslední změna: 07 Dubna 2015, 20:21:52 od Martin Šácha »
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

jmp

• Host
« Odpověď #4 kdy: 07 Dubna 2015, 20:36:30 »
další partišnu nepotřebujete

co potřebujete je adresář, kam se k datům (dle příslušných oprávnění) dostanou ti, kteří mají mít přístup...

pokud např. hodláte zálohovat /home (data userů včetně sdílených), tak si přidejte např. adresář data
/home/data (vytvořte skupinu např. users a dejte tam všechny uživatele a nastavte zde vhodná oprávnění)
pak dále třeba projektA, projektB
/home/data/projektA (vytvořte skupinu např. projektAusers a dejte tam všechny potřebné uživatele a nastavte zde vhodná oprávnění)
/home/data/projektB (vytvořte skupinu např. projektBusers a dejte tam všechny potřebné uživatele a nastavte zde vhodná oprávnění)
atd...

Jakub Vaněk

• Stálý člen
  • **
    • Web programátora a studenta Jakuba Vaňka
« Odpověď #5 kdy: 07 Dubna 2015, 21:00:02 »
jmp: pak ale nebude mít plnohodnotný přístup z Windows, totiž spolehlivostí Ext2Fsd si nejsem jist.
« Poslední změna: 07 Dubna 2015, 21:19:58 od Jakub Vaněk »
Notebook: Lenovo Thinkpad X200, Xubuntu 16.04

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.