Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: nefunguje správně překlad DNS  (Přečteno 3615 krát)

nakej_nick

• Návštěvník
nefunguje správně překlad DNS
« kdy: 10 Dubna 2015, 10:00:45 »
Zdravím a prosím o pomoc s následujícím problémem:
PC pro veřejnost (Ubuntu 12.04) je v lokální podsíti do jejíhož nastavení nevidím. V Drátovém připojení jsou pro IPV4 nastaveny dva DNS servery z i-bezpecne.cz; IPV6 nastaveno na 'ignored'.
To znamená, že adresy by se měly překládat na těchto DNS serverech a v případě, že je stránka zakázána, měly by vrátit místo originální adresy tu náhradní (stránka s textem "zablokována").
Pro některé stránky to funguje. Ale pro ty nejdůležitější nikoliv; konkrétně pro facebook a youtube.
Zkoušel jsem vyčistit DNS cache na tomto PC (sudo /etc/init.d/dns-clean start) a také pluginem DNS cache Firefoxu; kromě toho v něm také smazána kompletně celá historie. Přesto se po zadání www.facebook.com adresa přepíše na https://www.facebook.com a stránka je normálně dostupná.
Také příkaz host www.facebook.com vrací originální adresu 31.13.93.3, nslookup www.facebook.com pak dá toto:
-------
Server: 127.0.0.1
Address: 127.0.0.1#53
Non-autoritative answer:
www.facebook.com canonical name = star.c10r.facebook.com
Name: star.c10r.facebook.com
Address: 31.13.93.3
--------

Mám pocit, že ta odpověď "non-autoritative answer" bude cesta k řešení...
Nemůžu přijít na to, odkud by ještě prohlížeč (respektive systém) mohl brát originální adresu místo té náhradní. Co udělat, aby opravdu překládal na zadaných DNS serverech?
Ubuntu 12.04 14.04 i 16.04 LTS

Martin Šácha

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
Re:nefunguje správně překlad DNS
« Odpověď #1 kdy: 10 Dubna 2015, 11:28:17 »
Ty se divis ze je FB a YT povoleny? Srsly?

Citace
Jsou k dispozici seznamy adres, které blokujete?
Bohužel nikoliv, adres je v databázi přes 1,3milionu a technicky by to nebylo jednoduché. Navíc se obáváme zcizení seznamů na kterých neustále pracujeme.

A vubec, pouzivat DNS ktere blokuje ale nerekne co, muze jen blazen.
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

nakej_nick

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 10 Dubna 2015, 11:40:05 »
Tohle mi teda moc nepomohlo...
Jinak to i-bezpecne má blokované adresy rozdělené tematicky do skupin a jednotlivé adresy lze přidávat či ubírat jednotlivě na svém účtu. A ano, ty dva weby mají být také blokované.

Martin Šácha

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
« Odpověď #3 kdy: 10 Dubna 2015, 13:18:40 »
Ubuntu si ty adresy z kristalove koule nevycte, takze se zeptej jich, co delas spatne.

BTW, na svem uctu - jak paruji ucet s tvym pocitacem? To ti daji vlastni DNS IP (divil bych se), nebo podle MAC? Mozna se ti do provozu hrabe ISP (nedivil bych se).
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

nakej_nick

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 10 Dubna 2015, 13:38:17 »
Jich jsem se zeptal, ale odpověď, že nemám tu skupinu zaškrtnutou mě neuspokojila :-) Samozřejmě ji zaškrtnutou mám a navíc jsem webové adresy zadal zakázaných ve zmiňovaných individuálních nastaveních.
Jinak celé to má fungovat tak, že zkontroluje, zda dotaz přichází z registrované veřejné IP adresy a pokud ano, pak vrací dle nastavení originální nebo tu náhradní 'blokováno' adresu ( 178.238.42.193 ).

Právě to, že si ubuntu ty adresy nevyčte ze žádné koule, mě vede k tomu, že je čte odněkud odjinud :-/

Nevíte náhodou, co znamená přesněji ta hláška "non-autoritative answer"? Zkoušel jsem vygooglit, ale pochopil jen to, že to (asi) právě není z odpovědi DNS serveru, nýbrž třeba někde z nějaké cache.
Může překládat někde v té nadřízené síti, aniž bych měl její DNS server kdekoliv uveden?

Dík.

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #5 kdy: 12 Dubna 2015, 08:28:07 »
Kód: [Vybrat]
nm-tool | grep DNS
cat /etc/resolv.conf
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

nakej_nick

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 16 Dubna 2015, 12:42:06 »
nm-tool | grep DNS
cat /etc/resolv.conf
Dostal jsem se tam až dnes... Takže nm-tool dal požadované adresy (i-bezpecne)
cat mi odpověděl: nameserver 127.0.0.1 - ovšem netuším, jestli localhost je správně...

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #7 kdy: 16 Dubna 2015, 14:04:44 »
Je to správně, poslouchá tam instance dnsmasq, která vyžírá DNS servery nastavení v NM.
Když uděláš

dig -t A www.facebook.com  @ip.i-bezpecne.cz

Jakou dostaneš IP? (ip.i-bezpecne.cz nahraď DNS serverem i-bezpecne)
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.