Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: WiFi do mini PCIe jako AP  (Přečteno 3972 krát)

Jirka RCK

• Návštěvník
WiFi do mini PCIe jako AP
« kdy: 29 Dubna 2015, 17:29:38 »
Dobrý den,

potřeboval bych pod Ubuntu provozovat WiFi kartu jako AP.

Zajímalo by mě, na jaké úrovni je třeba podpora této funkce - záleží přímo na čipu karty,
na ovladači, anebo je to úplně jedno a zařizuje to až příslušný SW?

Pokud záleží na čipu, bývá tato podpora spíše obvyklá, anebo bude třeba pečlivě hledat kartu,
která to umí?

Případně bych se ještě rád zeptal na osobní zkušenosti, zdali existuje nějaký obslužný prográmek,
který běží textově bez X serveru a je stabilní.

Předem děkuji za jakoukoliv reakci :-)

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
Re:WiFi do mini PCIe jako AP
« Odpověď #1 kdy: 29 Dubna 2015, 18:16:43 »
Hodně chipsetů to umí, nejjednodušeji je vyhlédnout si kartu a podívat se po netu, zda umí jako AP fungovat.
Jinak docela jednoduchý návod:
https://www.linux.com/learn/tutorials/442417-create-a-secure-linux-based-wireless-access-point
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

Standa99

• Host
« Odpověď #2 kdy: 29 Dubna 2015, 19:45:35 »
Držím se Atherosu jako čert kopyta a v AP režimu je provozuju již 7 let (viz. mé strojky v podpisu). Nyní mám tuhle dual kartu "Qualcomm Atheros AR928X" (a.k.a. AR5BHB92), dle wikidevi https://wikidevi.com/wiki/Atheros_AR5BHB92 (konkrétně tu AzureWave AW-NE773), kterou využívám jen pro 2.4GHz. Nahazuju ji přes hostapd a v eNku běží naplno (300Mbit/s).

MarathonCZ

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 14 Května 2015, 20:43:12 »
Držím se Atherosu jako čert kopyta a v AP režimu je provozuju již 7 let ...

Takže na desce DN2800MT se něco takového http://www.ebay.com/itm/Atheros-AR5BHB92-AR9280-802-11ABGN-Wireless-Wifi-WLAN-Half-Mini-PCIe-Card-/190901591308?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2c729f1d0c s Ubuntu serverem se spolehlivě rozběhat dá? To by se mi šiklo moc, to budu poptávat jako službu, pokud to nenastavím sám. Akorát nevím jestli se to na tomto fóru smí.

Standa99

• Host
« Odpověď #4 kdy: 14 Května 2015, 21:16:47 »
Přesně tak, s takovou kartou ve strojku mám na NB s Atherosem AR5BWB222 tuhle rychlost:

MarathonCZ

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 13 Června 2015, 13:38:33 »
Tak kartu (viz. výše odkaz na eBay) AR5BHB92 s Atherosem už má přes týden strčenou do desky, Ubuntu 14.04 ji ihned při instalaci detekuje a po boji, když jsem odstranil všechny překlepy v /etc/hostapd/hostapd.conf a v /etc/default/hostapd, tak se mi po zadání hostapd -d /etc/hostapd/hostapd.conf rozeběhla WIFI síť a šlo se připojit, ale bohužel už to opakovaně a trvale neumím spustit, ani přímo a ani jako službu, to už hostapd hlásí chyby. Potřeboval bych nějaké školení.

Standa99

• Host
« Odpověď #6 kdy: 13 Června 2015, 14:17:48 »
Mám 12.04, ale věřím, že to bude platit i pro 14.04.
Nahazujete se to přes /etc/default/hostapd
důležité 3 řádky:
Kód: [Vybrat]
DAEMON_CONF="/etc/hostapd/hostapd.conf"

DAEMON_OPTS="-B"
RUN_DAEMON="yes"

a tu máš základ hostapd.conf:
interface=wlan0
#bridge=br0
driver=nl80211

ssid=nazev_site
hw_mode=g
country_code=CZ
channel=9

ieee80211n=1
ht_capab=[HT40-][SHORT-GI-40][TX-STBC][RX-STBC1][DSSS_CCK-40]
wmm_enabled=1
macaddr_acl=0

auth_algs=3
wpa=2
wpa_passphrase=tajne_heslo
wpa_key_mgmt=WPA-PSK
wpa_pairwise=CCMP
Pokud máš tu kartu v bridge s jiným rozhraním, tak to odkomentuj druhý řádek a případně uprav. Už si nepamatuju, jestli jsem ten hostapd kompiloval extra pro e"n"kovou síť, ale kdyby to na 14.04 nejelo, tak zakomentuj:
#ieee80211n=1
#ht_capab=[HT40-][SHORT-GI-40][TX-STBC][RX-STBC1][DSSS_CCK-40]

MarathonCZ

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 13 Června 2015, 15:47:12 »
Wifi už beží, i po restartech, jdu studovat síťařinu v /etc/network/interfaces, aby také byla použitelná :)

Standa99

• Host
« Odpověď #8 kdy: 13 Června 2015, 18:18:54 »
Nejspíš tam rozjedeš NAT a DHCP server pro wlan0 (br0), což není obtížné, ale nastuduj to, protože budeš vědět co a jak.

MarathonCZ

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 21 Června 2015, 17:47:03 »
Nejspíš tam rozjedeš NAT a DHCP server pro wlan0 (br0), což není obtížné, ale nastuduj to, protože budeš vědět co a jak.

Tak jse se k tomu na 10 minut dostal, žádné přemostění ven do Internetu na té desce nepojede, takže jsem k Tvému nastavení nainstaloval  isc-dhcp-server a použil tento návod http://askubuntu.com/questions/462534/getting-wifi-ap-working-with-hostapd-and-isc-dhcp-server-xubuntu-14-04. Jak jsem s tím minulý týden experimentoval, tak mi to běhá jen když se v
 /etc/network/interfaces
zakomentuje tato řádka
hostapd -dd /etc/hostapd/hostapd.conf

Teď už vím, že na Ubuntu serveru se nechá postavit plánované zařízení, samozřejmě ještě chybí nějaké routování, bezpečnost (firewall), ..... Plánuji zařízení, které na jednom LAN portu nepřetržitě čte data a strká je do MySQL a přes Wifi a přes webové stránky je podle potřeby zpřístupňuje uživatelům, kteří se v okolí motají s různými telefony a tablety.

Takže pro zakladatele toho vlákna, mini PCIe Atheros karty s čipem 928X vytažené z různých NB fungují asi bez problémů pod Ubuntu.
« Poslední změna: 21 Června 2015, 17:49:06 od MarathonCZ »

Standa99

• Host
« Odpověď #10 kdy: 21 Června 2015, 20:11:08 »
Tak to si nainstaloval NAT, protože maškaráda není nic jiného. Pokud se budeme bavit o přemostění, tak bychom museli mluvit o bridge mezi rozhraními. A v tvém případě tvrdit, že žádné přemostění na té desce nepojede je velmi odvážné a chybné.
Dále pokud bys pochopil již zmiňovaný soubor /etc/default/hostapd, tak bys možná tu syntaxi pro spuštění hostapd napsal do /etc/network/interfaces trochu lépe  :-\ , navíc proč to tupě pouštět znova, když už hostapd běží.
Příště bys tomu mohl příště třeba 15 minut, ale jinak si dobrej talent, protože mě to trvalo daleko víc času. Většina co příjdou pro radu, tak začínají úplně stejně "že na to neměli moc času, jen chvilku odpoledne", přitom nad tím strávili hodiny a nic.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.