Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Neustálé odparkovávání hlaviček disku  (Přečteno 2607 krát)

marun

• Stálý člen
  • **
Neustálé odparkovávání hlaviček disku
« kdy: 22 Května 2015, 09:52:03 »
do notebooku jsem si dal místo optické mechaniky sekundární disk (systém na SSD)
problém je že se neustále parkuje a odparkovává hlavička ikdyž by na ten disk neměl co lézt
ale když ten disk násilně uspím hdparmem tak se uz nezapne

chtěl bych aby se ten disk automaticky při nečinnosti vypínal (aslespoň na baterku)
když nastavím APM na 127 tak cvaká (cvak, po cca 20s se mírně stišší, 8s cvak) a load cycle count roste

nechápu co ten disk drží probuzené nic na něm otevřené nemám

všichni co řešili to cvakání ho měli jako systémový a pořád se používal ale to není můj případ

marun

• Stálý člen
  • **
Re:Neustálé odparkovávání hlaviček disku
« Odpověď #1 kdy: 05 Června 2015, 09:00:41 »
tak sem pokusoval a zatím takovýto pokrok

cvakat přestane až při APM >=254
odmítá automatický spindown (ale když spindown vynutím tak drží) až do APM<=64 ale pak zapíná a vypíná kvuli každé kravině

na win8.1 se nic takového neprojevuje disk se sám vypíná

četl sem na internetu o wdidle3.exe zkusil sem nastavit parkovací timeout z 8s na 60s, cvakání přestalo ale disk se odmítá automaticky vypínat i při APM=64 a na win taky ne

tak sem nastavil wdidle zpět na 8s
a taky sem si všimnul že občas indikátor toho sekundárního disku problikne ikdyž je oddíl odpojený, nechápu proč podle dstat tam žádný provoz není

Ventero

• Závislák
« Odpověď #2 kdy: 10 Června 2015, 09:19:42 »
Ahoj. Zdá se, že mi to - nebo něco podobného - dělá jediný systémový HDD v neťasu Eee. Píšeš, že v případě sysdisk se to již řešilo - nevíš co bych mohl zkusit ? Dík
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

marun

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 10 Června 2015, 09:36:41 »
no v případě systémového disku sem četl víceméně to že si systém na disk pořád hrabe tak je lepší zakázat APM(APM=255) nebo snížit na minimum (APM=254)
a byl jeden človek co si stěžoval na to že se mu to stalo po aktoalizaci plasmy a jiné DE to nedělalo nakonec zjistil že za to mohl jeden doplněk

mě samotnému se nepodařilo ten disk když byl ještě systémový donutit uspat ani pro přenastavení commit a writeback

Ventero

• Závislák
« Odpověď #4 kdy: 10 Června 2015, 10:04:30 »
Díky za rychlou reakci. To APM je co? A kde najdu editaci této hodnoty ? Mě to dělá na čisté (online) instalaci Xubuntu 14.04.01 - někdy kolem vánoc.
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

marun

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #5 kdy: 10 Června 2015, 10:50:40 »
v ubuntu je aplikace "disky" a tam v nastavení disku nebo pomocí hdparm nebo přes laptop-tools nebo tlp

Myrmica

• Závislák
    • MYRMICA
« Odpověď #6 kdy: 10 Června 2015, 12:09:26 »
Stolní strojek: OS– UBUNTU 16.04 x86_64, MB ASUS P8 Z68-V/GEN3, Intel® Core™ i5-3470 CPU @ 3.20GHz × 4 , 16GiB DDR3, GeForce GTX 670...
Notebook: ASUS U53Jc OS– UBUNTU 16.04 x86_64, Windows 7, Processor – Intel Core i5-460M (2,53 GHz), Graphics – switchable NVIDIA GeForce 310M and Intel GMA HD

Ventero

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 10 Června 2015, 13:39:28 »
V Xubuntu jsem žádný nástroj pro práci a nastavení HDD nenašel. Co mám nainstalovat ? A když už jsme u toho - je na Linux něco jako HD Tune ? Výpis smart s upozorněním na špatné hodnoty, měření rychlosti a kontrola HDD na vadné sektory ?

Tak hdparm tam nainstalován mám. Můžete mi poradit použití v tomto konkrétním případě - parametr, syntaxe?
« Poslední změna: 10 Června 2015, 13:43:08 od Tracer »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.