Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Rovné podmínky pro Windows a Linux u výrobců HW  (Přečteno 19616 krát)

Luban

• Závislák
Rovné podmínky pro Windows a Linux u výrobců HW
« kdy: 21 Února 2007, 21:02:57 »
Tak jsem pro sestru a kamaráda vybíral NTB hlavně pro přístup na net, digifoto a kancelářské aplikace (OpenOffice).
Podmínkou bylo zakoupení NTB bez OS, neboť nemíním spozorovat Microsoft, když tam plně stačí Ubuntu.
Díval jsem po modelech Asus, Lenovo a HP (s tím má velmi dobré zkušenosti). Lenovo se mi hodně líbí. Ale na všech webech bylo jen se systémem.
Na mé dotazy prodejci odpovídali, že Windows jsou instalovány již od výrobce a bez systému NTB prodat nelze.
Nějak se mi tomu nechtělo věřit, tak jsem napsal přímo na Lenovo. Odpověď mě zklamala:

===========
Dobrý den přeji,

všechny notebooky C200 mají v ceně předinstalovaný operační systém. Nelze jej tedy zakoupit bez OS. Jeden model bez OS Windows máme v nabídce, jde však o řadu N100, konkrétně o pn: TY0BNCF
Vas Lenovo tym
http://www.lenovo.com/cz
===========

Už se to tady přetřásalo několikrát, že největší vinu na této nesvobodě volby prostě mají výrobci hw. Osvěta tady moc nepomůže, jen nekupovat u takovýchto výrobců, byť mají dobrý hw. (však oni ještě nějací jiní slušní výrobci hw jsou :) ).
« Poslední změna: 19 Října 2007, 20:22:12 od Anna Taliánová »

Michal Breškovec

• Stálý člen
  • **
  • skill :: aggressive-llama
    • MojeID
Rovné podmínky pro win a linux u výrobců HW
« Odpověď #1 kdy: 21 Února 2007, 22:32:15 »
Ano u IBM respektive Lenovo mě to celkem štve, protože mů sen je ThinkPad. No nic, než na něj vydělám, tak se to třeba změní :-)
« Poslední změna: 19 Října 2007, 20:22:28 od Anna Taliánová »
Kubuntu forever :-)

luposovs

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 21 Února 2007, 23:29:21 »
Osobně dělám v této oblasti a pokud se budu bavit o obchodu tak asi tak...
Vyplatí se ti prodat PC s Windows a vyděláš víc než než když prodáš holé bez OS za cenu nižší než s Windows nebo s OS jiným který je zadara. Nemá cenu to probírat, kdo ví na čem je postaven obchod ví o čem mluvím, kdo plete obchod s přáním otcem myšlenky to nepochopí.
« Poslední změna: 19 Října 2007, 20:23:16 od Anna Taliánová »
OS Ubuntu Edgy Eft-Window manager Beryl,komunikator Google Talk a Gajim.

Folki

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 22 Února 2007, 08:40:40 »
Citace: Luban
Podmínkou bylo zakoupení NTB bez OS, neboť nemíním spozorovat Microsoft, když tam plně stačí Ubuntu.
Z tejto vety som nadobudol pocit ze Ubuntu je nieco menej ako MS produkty.
« Poslední změna: 19 Října 2007, 20:23:32 od Anna Taliánová »

Luban

• Závislák
« Odpověď #4 kdy: 22 Února 2007, 08:55:01 »
Špatně formulováno, špatně pochopeno :).
Pro to, k čemu by měl NTB sloužit považuji oba systémy za rovnocené.

Luban

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 22 Února 2007, 09:26:43 »
Citace: luposovs
Vyplatí se ti prodat PC s Windows a vyděláš víc než než když prodáš holé bez OS za cenu nižší než s Windows nebo s OS jiným který je zadara. Nemá cenu to probírat, kdo ví na čem je postaven obchod ví o čem mluvím, kdo plete obchod s přáním otcem myšlenky to nepochopí.
Nějak jsem to nepochopil. Myslím, že tržní principy a mechanismy chápu. Taky jsem prodával, ale ne PC. Ale není to pro mě argument.
Připadá mi to podobně, jako kdybych musel kupovat PC s tiskárnou, myší a nevím ještě čímsi. Taky by na tom prodejce jistě byl líp.
Ještě, že alespoň HP někteří další umožňují volit něco jiného :).
« Poslední změna: 19 Října 2007, 20:24:38 od Anna Taliánová »

DuckD

• Stálý člen
  • **
  • Open Srdcař
    • www.duckd.cz
« Odpověď #6 kdy: 22 Února 2007, 09:39:44 »
Proč se nepochlubíš v čem je tedy kámen úrazu? Kdo ví, ten ví, kdo neví tak se nic nedozví...
« Poslední změna: 19 Října 2007, 20:25:04 od Anna Taliánová »
8) Lidé žijí v souborech. ===>> LINUXTERO <<=== Pravidelná dávka tvého linuxtera!

vadimo

• Stálý člen
  • **
    • Linux Tips & How to
« Odpověď #7 kdy: 22 Února 2007, 10:10:28 »
U nás na Slovensku sa predávajú NTB Asus aj bez OS. Ja osobne som si taký zabezpečil pre seba a som spokojný.
Asus A6M - Ubuntu 7.10
Asus wl500b
IPBOX 200 - na ceste

Neo

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 22 Února 2007, 12:34:15 »
Nemáte někdo zkušenost jak to je v zahraničí? Přijde mi to jako ukázkové zneužívání monopolu, ale tady selskej rozum asi nestačí.
Ubuntu 17.04.

luposovs

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #9 kdy: 22 Února 2007, 12:46:02 »
Citace
Proč se nepochlubíš v čem je tedy kámen úrazu? Kdo ví, ten ví, kdo neví tak se nic nedozví...
Už jsem to psal mas WinXP který jako prodejce mas za castku x. Prodas stroj s XP za y. Pritom deklarujes ze je to stroj s op. systemem v hodnote bla bla bla. Proste z kazdeho stroje s nainstalovanymi WIN mas zisk nejen z prodeje stroje.
Dej tam only Linux, vyhov zakaznikum - osidil ses o x korun. Proto kazdy se snazi prodat stroje s OS jinak je kazdymu fuk jestli tam bude Linux nebo nic nebo Windows. Ale z veci co ma hodnotu financni nula mas nula zisk. Zisk jde mit jen z cisla ktere neni rovno nule, ale je kladne: mam za 1500 prodam za 1800. 300zisk.
Ted si reknes blbost, zakaznici budou radi pokud jim nabidnu holy stroj a levnej. Ano dela se to, nicmene v prodejich hotovych sestav jde o mensinove cislo. Stroje s Linuxem nebo freebsd jsou asi tak v celkovem prodeji asi tak co se tyce zajmu kolem 1 procenta a to sem nadsadil.
I ja radej cisty stroj nez jakykoliv distro nakonfigurovany buhvikym a buhvijak. No a za penize - rekneme stroj s XP a stroj se SuSE pricemz budu deklarovat XP za 2000 a rekneme SuSE za 1000, ver ze prodas tak dva kusy za mesic, ani to ne. Proste je to o marketingu, o tom, ze aby to bylo zajimave musi to byt zajimave pro obchodnika, tam se na nejakou ideologii, otevrene formaty nehraje, uvazuje se pouze pragmaticky. A v tom má brutalni vyhodu díky centralni politice vuci prodejcum Microsoft.
« Poslední změna: 19 Října 2007, 20:36:51 od Anna Taliánová »

Neo

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #10 kdy: 22 Února 2007, 13:00:51 »
Docela chápu, že prodávaj PC s OS. Problém je v tom, že ti prakticky neumožní koupit PC bez OS. Taky by pro obchodníky bylo výhodnější prodávat PC s tiskárnou a dalším příslušenstvím - na tom by přece vydělali ještě víc.
Jediné co dává smysl je když ti k PC přidaj software jako bonus k ceně. Někteří slušní ti ten soft i odečtou pokud ho nechceš. Pokud se MS dohodl s výrobci tak by to mohlo být i žalovatelné.
Ubuntu 17.04.

DuckD

• Stálý člen
  • **
  • Open Srdcař
    • www.duckd.cz
« Odpověď #11 kdy: 22 Února 2007, 13:28:22 »
Citace
Už jsem to psal mas WinXP který jako prodejce mas za castku x. Prodas stroj s XP za y. Pritom deklarujes ze je to stroj s op. systemem v hodnote bla bla bla. Proste z kazdeho stroje s nainstalovanymi WIN mas zisk nejen z prodeje stroje.
...
Promiň ale vůbec netuším co tím myslíš.
Zkusil jsem to udělat jednodušeji abych to pochopil:

WinXp cena: X
Stroj cena: Y
Celková cena:  bla

A kde je ten háček?

Ptal jsem se ted a slysel sem ze pokud je firma obchodnim partnerem tak ma nejakou slevu na Mikrosofti produkty, pak muze treba prodavat servery s windousama za cenu serveru+levnejsi XPecka + dysko. Takze to vyjde celkove levneji nez kdyby to koupil uzivatel zvlast. Nevim jake sou omezeni a tak..
Takze mozna je sleva treba i na kompa s XPeckama ktere dostane firma levneji nez uzivatel.
« Poslední změna: 19 Října 2007, 20:36:31 od Anna Taliánová »
8) Lidé žijí v souborech. ===>> LINUXTERO <<=== Pravidelná dávka tvého linuxtera!

luposovs

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #12 kdy: 22 Února 2007, 14:16:59 »
XP mas za x uzivateli je davas za y vysledny rozdil jde to tve kapsy. Linux mas za nulu prodas za nulu vysledny rozdil jde do tve kapsy - cini 0.00korun :-)
Pokud ho nabizis za prachy zajem se blizi cislu ktere je pokud zapocitame statistickou chybu velmi blizký nule.
Pokud jsi obch. partner Microsoftu mas tak zajimavy ceny ze bys byl idiot kdyby ses snazil prodat PC bez windowsu vic nez s WIN.
Ale to hlavni je ze davas kupci predstavu ze vlastne je nejvyhodnejsi si koupit PC s predinstalovanymi legalnimi winy protoze rozdil proti holy sestave je jinde a konfiguratory ma 99 procent firem nastaveny velmi zajimave a nejsou to hlavni v kamennych obchodech. Z 90 procent prijde zakaznik, capne letak zabori prst a chce neco na hry, aby mu tam jely filmy, kamera, jeee legální Windows v ceně :-) A kamos mi rikal ze je dobry mit vic ram tak prikoupi 512 nebo giga a tím 90 procent lidi konci s sedou kurou mozkovou.
Proste soft na PC je zbozi jako procesor nebo ram a prodejce chce prodat co nejvic nejlepe za co nejvyssi cenu. Rabat je to kouzelne sluvko.
A bohuzel lide s jinym OS tvori mensinu kterou na obratu stredne velka firma nepociti u domacich uzivatelu. Navic smlouvy, dohody, bonusy a tak.
 Firemni prostredi to je taky pribeh sam pro sebe.
« Poslední změna: 19 Října 2007, 20:58:18 od Anna Taliánová »

vadimo

• Stálý člen
  • **
    • Linux Tips & How to
« Odpověď #13 kdy: 22 Února 2007, 14:24:52 »
Neviem presne v ktorej krajine, ale jednému maníkovi Dell vrátil peniaze, keď si kúpil NTB a napísal žiadosť o vrátenie peňazí, že on nechce NTB s OS a zaslal im naspäť neporušené XPčka -  CDčko. Tak mu aj vrátili prachy.
« Poslední změna: 19 Října 2007, 20:58:47 od Anna Taliánová »
Asus A6M - Ubuntu 7.10
Asus wl500b
IPBOX 200 - na ceste

DuckD

• Stálý člen
  • **
  • Open Srdcař
    • www.duckd.cz
« Odpověď #14 kdy: 22 Února 2007, 15:11:11 »
Nebo to řeší samostatný nákup komponent a vlastní sestavení compu.

Luban

• Závislák
« Odpověď #15 kdy: 22 Února 2007, 15:18:26 »
Bohužel ani u Dellu při objednávání NTB jsem volbu bez OS nenašel.
A sestavit si NTB doma, to nesvedu, ani nevím, zda jsou koupit jednotlive hw díly :).

L.
« Poslední změna: 19 Října 2007, 20:59:16 od Anna Taliánová »

luposovs

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #16 kdy: 22 Února 2007, 15:26:55 »
Citace
Nebo to řeší samostatný nákup komponent a vlastní sestavení compu.
Samozřejmě tato volba je nejlepší, dobrá je kombinace pokud má firma nabušený konfigurátor, nechci dělat někomu reklamu, ale například firma co měla spor s MS že dává PC bez OS a byla obviněna z pirátství :-) má solidní a ještě dvě z těch velkých a seriózních přitom což se někdy vylučuje mají velmi velmi dobré konfigurátory. Tím pádem si navolím bez OS všechny komponenty a doveze se to zahořené a poskládané.
« Poslední změna: 19 Října 2007, 21:00:06 od Anna Taliánová »

stranger

• Návštěvník
« Odpověď #17 kdy: 22 Února 2007, 18:47:51 »
Neviem aky rabat mate na OS XP v Cechach, ale my smiesne tri stovky. Druha vec je, ze aj ked sa niekomu ponukne iny OS a on na predajcu kuka jak baca do tuzexu, tak sa mu tam samozrejme nainstaluje XP. Tretia vec je, ze baca bude servisovat u nas, lebo je velka pravdepodobnost, ze sa mu ten super OS pose*e (bud posaha registre, alebo sa mu tam poprechadza par virusov), no a my profitujeme na XP hlavne zo servisu. To je hola pravda. Notebooky predavame aj bez OS, ale vacsinou ho tam aj my doinstalujeme, to robim rad, ked sa instaluju *nixy.
« Poslední změna: 19 Října 2007, 21:07:04 od Anna Taliánová »

XomboX

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #18 kdy: 22 Února 2007, 21:12:02 »
Nekde jsem cetl, ze Mnichovska radnice presla na Linux a usetrila tim statisice korun.
Myslim, ze pro velke firmy by bylo take vyhodne zaplatit svym zamestnancum kurz Linuxu za par korun a usetrit tisice za Windows. Az na to prijdou, tak se budou prodavat PC bez OS, protoze s OS je nikdo nebude chtit.

Jestli nekdy budu mit svou firmu, tak na kazdym stroji bude Linux ;-)
« Poslední změna: 19 Října 2007, 21:07:50 od Anna Taliánová »
Asus A6JC-Q003, Ubuntu
Jabber: xombox@jabbim.cz
Ubuntu User number is #12210  Monday, applications choke Tuesday, Wednesday, RAID set's broke Thursday, let out the magic smoke but on Friday, I patch bugs Monday, my xorg conf is toast Tuesday, Wednesday, CPU roasts Thursday, it won't even POST but on Friday, I patch bugs

Jony

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #19 kdy: 22 Února 2007, 21:44:25 »
2 Xombox 
Myslím si, že dělám v dost velké "firmě" (AČR) a pokud potřebuješ využívat mnoho již v minulosti vytvořených dokumentů/"aplikací" v MSO, tak migrace na OO je občas VELMI obtížná (konverze maker, atypické šablony...) :=)... a MSO na Linuxu....  mimochodem České dráhy jsou již na OO kompletně

Pokud začneš na "zelené louce" je to rozhodnutí pro otevřený a plně dokumentovaný standard zcela legitimní ...
« Poslední změna: 19 Října 2007, 21:08:44 od Anna Taliánová »

luposovs

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #20 kdy: 23 Února 2007, 16:50:16 »
Citace
Neviem aky rabat mate na OS XP v Cechach, ale mi smiesne tri stovky
Trista neni tak smesne pokud firma neni mala ale v regionu je cislo jedna.To pak haze zajimave cislo. Navic existuji cilovy bonusy  pro partnery atd. ...
Treba support tam kde jsem ja se sice dela ale trochu v jinych sferach ne Jirikovi co si zboural PC sice taky ale jako jeden z nejvetsich poskytovatelu netu, ip, telefonie, ustreden atd. tak velky firmy, urady atd. Tam jo to uz je podstatny podil z celkovyho obratu firmy.
« Poslední změna: 19 Října 2007, 21:10:15 od Anna Taliánová »

Neo

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #21 kdy: 06 Března 2007, 12:48:40 »
Dostala se mi do rukou nabídka od jedné firmy co prodává NTB od různých firem a není to zas tak hrozný. Tak např.: Fujitsu-Siemens má z 16 ntb 4 s Linuxem (v každé řadě jeden);  HP je na tom podobně ale instaluje Free Dos (netušim jak to je licencovaný); Toshiba, IBM/Lenovo a Sony - ty jsou Windowsoidní cele.
Někde na webu jsem viděl nabídku Asusu a ten tam měl taky několik NTB úplně bez OS.
nicméně je pakárna, že si člověk nemůže úplně vybírat.
« Poslední změna: 19 Října 2007, 21:11:14 od Anna Taliánová »
Ubuntu 17.04.

martasek

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #22 kdy: 23 Dubna 2007, 19:27:50 »
........
Dej tam only Linux, vyhov zakaznikum - osidil ses o x korun. Proto kazdy se snazi prodat stroje s OS jinak je kazdymu fuk jestli tam bude Linux nebo nic nebo Windows. Ale z veci co ma hodnotu financni nula mas nula zisk. Zisk jde mit jen z cisla, ktere neni rovno nule, ale je kladne mam za 1500 prodam za 1800. 300zisk.
........

je to nesmysl co tu pises. pises ze jsi se osidil o x korun, kdyz tam das jen Linux. Linux je vyborny system. mnohem stabilnejsi nez win. to za prve a za druhe, ti to reknu presne obracene. kdyz nekomu prodas pocitac s win a on ho nechce a nebude pouzivat tak jsi zase osidil ty jeho!! vlastni zkusenost. ma byt na vyber. bud s win nebo bez. za legalnost pocitace a instalovanem softu zodpovida vzdy a vyhradne provozovatel. proto se taky do kupni smlouvy pise, jestli je prodan s win nebo bez, a kdyz bez, tak na prani zakaznika. takze jestli chces aby ti obchod i nadale vzkvetal, prodavej stroje i bez win. nebot ja to chapu jako podporu monopolu MS a to tezce nesnasim. ja je prodavam dle prani zakaznika. je pravdou ze s ntbk je to horsi, ale da se ledascos poresit. u stolnich pocitacu nevidim vubec zadny problem.
« Poslední změna: 19 Října 2007, 21:13:15 od Anna Taliánová »

Jiří :Kačer: Voseček

• Stálý člen
  • **
  • občasný návštěvník
    • Můj weblog
« Odpověď #23 kdy: 23 Dubna 2007, 21:47:24 »
Citace: martasek
........
Ja je prodavam dle prani zakaznika. je pravdou ze s ntbk je to horsi, ale da se ledascos poresit. u stolnich pocitacu nevidimk vubec zadny problem.
Takže tomu mám rozumět tak, že vaše firma prodává notebooky bez OS? Která to je? Uvažuji o koupi v horizontu dvou měsíců, zatím to vidím na americký dovoz, protože se v ČR stejně Vistám nevyhnu a tam to bude alespoň značně levnější.
Všechno co k životu skutečně potřebujeme, můžeme vcelku levně koupit, jen zbytečnosti jsou drahé. Hrajte frisbee - www.frisbee.cz

Luban

• Závislák
« Odpověď #24 kdy: 23 Dubna 2007, 21:53:52 »
Jak jsem psal. Bez systému byl největší výběr jen u HP.
Lenovo, Toshibu a jiné bez systému prostě koupit nelze.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.