Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Problém s odinstalováním balíčků  (Přečteno 3212 krát)

Neo

• Aktivní člen
  • *
Problém s odinstalováním balíčků
« kdy: 22 Února 2007, 10:28:33 »
Při odinstalovávání balíčku libtotem-plparser1 mi adept začal odinstalovávat i tyto balíčky
Odinstalování balíku gnome-core ...
Odinstalování balíku gedit ...
Odinstalování balíku gnome-applets ...
a také gnome2 - desktop

Postupoval jsem podle tohoto návodu od L.Svobody:
16. Plugin pro streamované video do Mozilla Firefox (mozilla-mplayer)
Pro sledování videa (například streamovaného vysílání ČT24) v prohlížeči Mozilla Firefox nainstalujte příslušný zásuvný modul:
Code:
sudo apt-get install mozilla-mplayer

Po instalaci balíčku mozilla-mplayer smažte původní pluginy totemu:
Code:
sudo rm /var/lib/mozilla-firefox/plugins/libtotem*

Už se mi jednou stalo že jsem při odinstalování balíčku xcalc odinstaloval půlku desktopu tak bych to nerad opakoval.

Používám Kubuntu 6.10. mám ale nainstalován gnome desktop.
Máte někdo nějakou radu? Díky
Ubuntu 17.04.

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #1 kdy: 22 Února 2007, 10:43:49 »
Asi jste odinstalovával pomocí aptitude. Použijte Synaptic, nebo do konsole "apt-get". Ty sebou neberou závislosti.

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

Neo

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 22 Února 2007, 10:50:57 »
Použil jsem Adept - mám Kubuntu. Odinstalaci jsem přerušil a ten balík je odinstalovanej, nebo alespoň se tak v Adeptu tváří, a všechno funguje. Jen mi přijde nešťastné, že odinstalování jednoho balíčku spustí pro mně nekontrolovatelné odinstalování dalších. Není to chyba?
Ubuntu 17.04.

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #3 kdy: 22 Února 2007, 14:55:40 »
Chyba to není, ale vlastnost. Také jsme používal "aptitude", ale odinstalovalo to i věci, které jsem nechtěl, takže jsem se vrátil k "apt-get". Což používá i Synaptic, nainstalujte si ho. :)

Pokud jste přerušil instalaci, bude třeba něco poopravit. Tohle se nemá dělat. Takže do konsole:
Citace
sudo apt-get update
Citace
sudo apt-get dist-upgrade
Pokud to bude hlásit chyby, tak:
Citace
sudo dpkg --configure -a
Hlavně přemýšlejte, co to dělá! Nemačkejte jentak něco zbůhdarma.

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

Poborskiii

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 22 Února 2007, 15:23:38 »
Neo: Hlavně nechápu, proč se snažíte odinstalovat balíček libtotem-plparser1. Co vás k tomu vedlo? V návodu na instalaci mozilla-mplayer nic takového není!
OS: Kubuntu 15.10 64bit, KDE 5, Qt 4.8.6/5.4.2, Nvidia 352.30
PC: ASUS M5A99X EVO, AMD FX-4300, RAM Kingston 2x4 GB DDR3 1600 MHz,
SSD Kingston V300 120 GB, HDD Seagate NAS 3TB (ST3000VN000), VGA ASUS Nvidia GeForce GT 440 Silent, Monitor Dell U2412M, skříň Coolermaster Sileo 500

Neo

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 22 Února 2007, 17:09:50 »
To jsem trochu splet. Tam je smazat libtotem z adresáře a já to chtěl odinstalovat a našel jsem jen ten libtotem-plparser1. No a protože Totem jsem odinstaloval už dřív tak jsem to považoval za nějakou jeho součást která mi nebude chybět.
Můj problém je ale to, že to chtělo odinstalovat něco dalšího. Jak už jsem psal dříve se mi stalo, že jsem odinstalovával xcalc a Adept mi odstranil půlku Kubuntu než jsem to zjistlil a zrušil.
Ještě otázka k Milhouse - to znamená že Adept používá aptitude a Synaptic apt-get?
Ubuntu 17.04.

nikola

• Stálý člen
  • **
    • http://home.tiscali.cz/nikola
« Odpověď #6 kdy: 22 Února 2007, 18:36:22 »
Spíš by mě zajímalo, proč jsi odinstalovával totem z kubuntu. Tam totiž není. A jestliže jsi ho před tím do kubuntu nainstaloval, tak se nic neděje a odinstalace uvedených balíčků je vpořádku. Musíš si uvědomit, že Lukášův postup je pro Ubuntu, tedy Gnome. Nikoliv pro KDE.
Jinak Adept, Synaptic i aptitude jsou jen frontendy k aptu (nástroj pro správu balíčků). Rozdíl je v tom. že první dva jsou grafické, třetí pro příkazovou řádku.

Poborskiii

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 22 Února 2007, 20:04:16 »
Neo: v linuxové distribuci existují závislosti, spousta balíčků je závislá na spoustě jiných balíčků, některé různé aplikace či součásti systému používají stejný balíček, pokud se takový balíček rozhodnete odinstalovat, tak se budou chtít odinstalovat všechny další balíčky (aplikace atd.), které jsou na něm závislé. Ovšem na nich mohou být závislé další balíčky. Takže pokud se rozhodnete odinstalovat nějaký základní balíček (s velkým množstvím závislostí), tak se vám klidně stane, že odinstalujete půlku systému. To je úplně normální a tomu zabráníte pouze tak, že do toho nebudete "šťourat", když tomu nerozumíte.
V každém z těch programů (Adept, Synaptic, Aptitude, apt-get) vám to vždy ukáže, jaké další závislé balíčky se následně odinstalují.
OS: Kubuntu 15.10 64bit, KDE 5, Qt 4.8.6/5.4.2, Nvidia 352.30
PC: ASUS M5A99X EVO, AMD FX-4300, RAM Kingston 2x4 GB DDR3 1600 MHz,
SSD Kingston V300 120 GB, HDD Seagate NAS 3TB (ST3000VN000), VGA ASUS Nvidia GeForce GT 440 Silent, Monitor Dell U2412M, skříň Coolermaster Sileo 500

Neo

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 22 Února 2007, 21:21:07 »
No tak jsem zkusil odinstalovat ten xcalc - to je jen blbá kalkulačka a né nějaký základní balíček a  jako první mi to odinstalovalo Adept (skutečně už nejde spustit), v popisu závislostí k balíčku xcalc není o adeptu ani slovo. Pokud je podle vás nemístné "šťourání" se v tom pouze odinstalace nepotřebné kalkulačky tak už nevim. Zkuste to někdo jestli je to jen můj problém nebo co. Adept mi rozhodně neukázal to co bude odinstalovámat.
Ptal jsem se na začátku jestli to náhodou není chyba a podle mě je a podstatná!!!!! Já tomu sice nerozumim, ale s tímhle přístupem bude (K)Ubuntu skutečně jen pro ty odborníky.
No nic jdu se v tom "šťourat" a zkusím si nainstalovat ten Adept.
Ubuntu 17.04.

Neo

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #9 kdy: 22 Února 2007, 21:44:21 »
Tak po menších problémech jsem Adept doinstaloval v Synapicu. No a v Synapticu to skutečně ukazuje co bude odinstalovávat - v Adeptu to neni nebo jsem to nenašel.
Ubuntu 17.04.

donny

• Závislák
« Odpověď #10 kdy: 22 Února 2007, 22:12:08 »
V Adeptu je nahore obrovske tlacitko Preview changes (druhe zleva). Je to jeden z cca deseti ovladacich prvku programu-myslim,ze neni mozne si ho nevsimnout. Nebo staci odskrtnout filtr "no changes", a veskere zmeny se vyfiltruji.
archlinux @ i7-6700/GTX1080 8G/32G DDR4/.5TB NVMe/WD RED 3TB | Raspbian 8 @ Raspberry Pi
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better!

Neo

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #11 kdy: 22 Února 2007, 22:57:33 »
donny: díky já se to snad časem i naučim
Ubuntu 17.04.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.