Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Černá obrazovka při instalaci nebo spuštění ubuntu [Vyřešeno]  (Přečteno 3810 krát)

cocoflowa

• Návštěvník
Zdravím, potřeboval bych poradit při přechodu z windows na ubuntu. Starší stroj: Intel Core 2 Quad 2.50GHz, 4GB Ram, GeForce GT 220 1GB, Win 7 64bit. Chtěl jsem přejít na Ubuntu, nikdy jsem ubuntu neměl tak jsem nový a nevyznám se v tom. Zkoušel jsem Ubuntu 14.04 LTS jak 64 tak 32 jak z USB tak z CD, a když zadám instalovat nebo vyzkoušet ubuntu nebo ověřit disc cokoliv tak naběhne čená obrazovka vypne se klávesnice i myš a nic se nděje ve všech případech. Zkoušel jsem pak verzi 12.04 kde to bylo stejné, potom jsem zkusil zašktnout před instalací verze 12.04 noapic a nolapic, jak jsem se dočetl někde v radách a instalace proběhla úspěšně ale při načítaní nainstalovaného ubuntu se stalo zase to samé jen černá obrazovka. Projíždím fóra už druhý týden s radama a nic nepomáhá už si nevím rady byl bych vděčný, kdyby mi s tím někdo pomohl. Děkuji
« Poslední změna: 05 Července 2015, 22:05:14 od cocoflowa »

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
Re:Černá obrazovka při instalaci nebo spuštění ubuntu
« Odpověď #1 kdy: 05 Července 2015, 10:47:41 »
Zobrazuje sa ti grub pri starte nainstalovaneho systemu? To znamena musis pri starte cakat 10s na spustenie alebo odkliknut spustenie systemu ubuntu?
Ak nie tak sa to da vynutit. Podla wiki
Kód: [Vybrat]
Uživatel může vynutit zobrazení menu držením klávesy SHIFT při startu počítače.

Během startu systém kontroluje stav klávesy SHIFT, pokud nemůže zjistit její stav, je uživateli dána chvilka pro zapnutí nabídky pomocí klávesy ESC.

Ak s ti to podari a uvidis ponuku grub tak nastav kurzor na prvy riadok a stlac e. Tymto sa ti spusti editacia grubu. Najdi riadok v ktorom su slova "quiet splash" a dopln tesne za ne tie tvoje parametre noapic nolapic. Toto je len docasny zapis a pri dalsom pokuse o boot tam uz tieto parametre nebudu.
Skus nabootovat.
Ak si nabootoval a system ti funguje tak edituj grub.
sudo gedit /etc/default/grubnajdi tam riadok
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT=„quiet splash“a zmen ho na
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT=„quiet splash noapic nolapic“Uloz ten subor a v terminale spusti prikaz
sudo update-grubTymto by si mal zabezpecit ze sa tie parametre budu spustat pri kazdom starte pc.

P.s Ak pri prvom editovani grub cez to pismeno e zmazes slova quiet a splash pri bootovani sa ti bude zobrazovat vypis bootovania a mozes tam zistit ake chyby sa vypisuju.
« Poslední změna: 05 Července 2015, 10:51:43 od TIBOR »
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

cocoflowa

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 05 Července 2015, 12:41:38 »
Ano grub se mi zobrazuje, tak jsem zadal co jste mi poradil a do ubuntu jsem se tak dostal, jenže ubuntu je jen v angličtině, přitom jsem instaloval v češtině. Tam jsem grub nenastavoval jak jste mi doporučil dál protože vůbec nevím kde se to tam nastavuje. Ale je tam jeden problém, já si musím nastavovat internet, tím myslím ip adresu, bránu a tak dále to jsem si tam nastavil a napsalo mi to že jsem normálně připojen, ale když jsem otevřel mozillu tak internet prostě nefungoval, tak nevím kde může být problém, když se podívám na connection information tak vše je v pořádku. Každopádně ten noapic a nolapic mi funguje jen ve verzi 12.04 u 14.04 nemám šanci vůbec ubuntu nainstalovat a držení shiftu mi nepomůže protože klávesnice vůbec nefunguje, tak se chci zeptat pokud se mi nějak podaří zprovoznit 12.04 tak jak má, jestli pak můžu udatovat na 14.04 a jestli mi bude fungovat? Teď potřebuji nějak rozjet ten internet tam a nastavit to grubu. Jinak děkuji za předešlou odpověd popřípadě i následující.

juwa2

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 05 Července 2015, 13:25:28 »
Kde se to tam nastavuje......
Ty příkazy, co ti poradil postupně zadávej v Terminálu.

cocoflowa

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 05 Července 2015, 14:54:38 »
Jo jo děkuji, už to mám, akorát pořád nemůžu zprovoznit ten internet ale nevím jestli to sem ještě patří, jestli nemám tohle vlákno označit jako vyřešené a založit nové v internetu, kdyžtak napište jestli ano.

K PC co mám, mám CD s ovladačema, kde jsou i ovladače pro linux, ale exe soubou na CD nejde zprovoznit, napíše to error. Právě jestli ten intenet nejde kvůli ovladačům, nevím. V ubuntu mi to píše i neznámou grafickou kartu ale funguje pěkně a svižně. Přemýšlel jsem ještě ho zkusit přeinstalovat ale při instalaci není možnost zprovoznění internetu. Musím zadávat IP adresu, bránu atd. Mám to prostě takhle musím to tak dělat i ve windowsech.
« Poslední změna: 05 Července 2015, 15:07:09 od cocoflowa »

Ventero

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 05 Července 2015, 15:15:48 »
tak se chci zeptat pokud se mi nějak podaří zprovoznit 12.04 tak jak má, jestli pak můžu udatovat na 14.04 a jestli mi bude fungovat?

Může být. Už jsem to takhle v jednom případě dělal, když mi pokus o instalaci 14.04 dopadl stejně. Tak jsem tam picnul 13.10 a pak povýšil na 14.04 a vyšlo to.
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #6 kdy: 05 Července 2015, 15:38:00 »
Vyskusaj ci ti ide internet inde ako v mozille FF. Napriklad do treminalu zadaj
ping google.czAk pojde teoreticky by ti internet mal ist. Skus pozriet v FF v menu ci nemas zafajknute "pouzivat offline". Uz sa mi stalo ze ked som spustil FF bez pripojenia k internetu tak sa mi to aktivovalo.
Co sa tyka povysenia tak by to malo byt ako pise  Tracer. Dokonca tusim z 12.04LTS by to malo povysit rovno na 14.04LTS. Ovsem nieje zaruka ze to dopadne dobre.
Napis aky mas presne typ MB alebo pogoogli ci s nou maju problem aj iny.
« Poslední změna: 05 Července 2015, 15:39:53 od TIBOR »
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

cocoflowa

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 05 Července 2015, 16:32:12 »
V FF work offline označeno nemám. Když dám v terminálu ping google.com napíše mi to unknown host google.com. Ale nahoře na liště, jak už jsem psal, mám normálně že jsem připojen.

Základní deska je: FUJITSU D2950-A11 GS2

cocoflowa

• Návštěvník
Re:Černá obrazovka při instalaci nebo spuštění ubuntu [Vyřešeno]
« Odpověď #8 kdy: 05 Července 2015, 22:11:07 »
Tak je to vyřešeno. Stačilo jen místo upřednostňovaného serveru DNS zadat alternativní server DNS. Dokonce se mi i podařilo úspěšně upgradovat na verzi 14.04 LTS, takže všem moc děkuju za pomoc. Teď jen ještě poslední otázka. Mám rozdělený HDD na dvě poloviny, kde mám na jedné ubuntu a na druhé win7. Můžu nějak z ubuntu windows smazat a používat u druhou polovinu HDD nebo musím vše udělat znovu a win smazat při instalaci ubuntu? Děkuji.

Ventero

• Závislák
Re:Černá obrazovka při instalaci nebo spuštění ubuntu [Vyřešeno]
« Odpověď #9 kdy: 06 Července 2015, 11:11:08 »
Určitě není třeba znovu instalovat. Pomocí nástroje GParted (buď doinstalovat nebo najet z média do live-session, kde je) se může oddíl s W buď zmenšit (mít druhý systém v záloze není na škodu) a zbytek naformátovat dle libosti a budoucího užití nebo rovnou tento oddíl přeformátovat. Také se myslím dá odstranit a volné místo pak připojit ke stávajícímu linuxovému oddílu pro data. Možností je více :)
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.