Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Restart při instalaci  (Přečteno 3108 krát)

edy02

• Návštěvník
Restart při instalaci
« kdy: 10 Července 2015, 18:59:48 »
Čau,
instaluju ubuntu 14.04 přes flash disk, do kterého jsem si nahrál obraz pomoci unietbootin, zkrátka klasika. Zkoušel jsem si pustil live ubuntu a vše funguje. Pokud jsem chci Ubuntu nainstalovat, tak se dostanu až do kroku vůběru způsobu instalace (vedle Windows, oddíly,...). Mám windows 7 a chci to naistalovat vedle nich. Jenže... Když vyberu vedle Windows, tak se to restartuje, což mě sice varuje, ale po restartu se PC a Windows chová jakoby se nic nestalo. I když mám nastavený flash disk jako výchozí bootovací zařízení, tak po restartu mi naskočí pouze okno jestli chci nainstalovat ubuntu, vyzkoušet, check defects, defaults, atd... Zkrátka se dostanu znovu na začátek a může vybrat třeba znovu instalaci, která ale poběží znovu od začátku a nikam se nedostanu, jsem ve smyčce a nevím jak z ní ven :). Prosím o pomoc.
Jinak zkoušel jsem jak 64-bitovou verzi a 32bit. Na oddíly si netroufám, ale pokud to nepude jinak, tak to udělám.

WarfaceZ

• Návštěvník
    • Gcore.cz - Herní portál a magazín
Re:Restart při instalaci
« Odpověď #1 kdy: 10 Července 2015, 20:38:52 »
určitě doporučuji ty oddíly, vedle Win, jsem nikdy nezkoušel, nechtěl jsem si Win podělat :D

Takže ve win si rozdělíš HDD na který se Ubuntu bude instalovat (nezapomeň na SWAP, 512MB či 1GB, ale minimálně 512MB). Dále pokračuj podle návodu - http://wiki.ubuntu.cz/Instalace/Pr%C5%AFvodce%20instalac%C3%AD?redirect=1
« Poslední změna: 10 Července 2015, 20:41:28 od WarfaceZ »

edy02

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 10 Července 2015, 20:46:55 »
určitě doporučuji ty oddíly, vedle Win, jsem nikdy nezkoušel, nechtěl jsem si Win podělat :D
No, jako nováčkovi mi to moc nedává smysl :D, ale asi mi nic nezbyde, tak to udělám.
Jednou jsem do toho už hleděl, ale příjde mi, že ta verze 14.04 má to nastavování trochu jiný

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #3 kdy: 10 Července 2015, 21:15:37 »
Hlavne plati zalohovat, zalohovat, zalohovat.
Pozri v live cd, napriklad cez gparted ci nema windows uz zabrane 4 primarne oddiely. Potom uz nema ubuntu kde vytvorit ten oddiel na instalaciu. Niesom si isty ale zda sa mi ze som niekde cital ze si s tymto instalator ubuntu nevie poradit a ukoncuje sa nestandardne.
Ale ako pisem mozem sa mylit, niesom si isty.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

edy02

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 12 Července 2015, 15:08:59 »
Tak nějakou zálohu jsem provedl, protože kdybych to neudělal, ztratil bych všechny data :)
Nějak jsem to pokazil a uvolni jsem si celej disk a tím smazal všechny data. To by mě tak nevadilo.
Jenže já mám HP notas s HP Recovery a na tento oddíl jsem schválně nešahal. Jenže když jsem chtěl znovu naistalovat Windows 7 právě přes HP Recovery, tak se mu to nedaří, ať už dám mod obnovení do továrního nastavení, nebo bitovou kopii.

Nepodařilo se mi to, protože když jsem odebral z oddílu nějakou část paměti, tak ta část nové paměti se změnila na "nepoužívat". Napodruhé jsem zase oddelil nějakou část paměti a dal jsem jí rovnou příponu ext4, což mi ale změnilo celej ten disk s Windows, pak jsem nějak ze zvědavosti klikl na mínus a z Windowsu se stala volná paměť :D....
No nic, stejně je ten Linux rychlejší..

Ale nevíte jak napravit tu instalaci přes HP Recovery? Nechápu proč to nejde, do oddílu s HP Recovery jsem nešahal a při instalaci HP Recovery hlasí, že předělává ty paměťový oddíly a za tím má zelenou fajfku, tak nevím co se tam ještě mohlo pokazit...

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #5 kdy: 12 Července 2015, 15:35:59 »
při instalaci HP Recovery hlasí, že předělává ty paměťový oddíly a za tím má zelenou fajfku, tak nevím co se tam ještě mohlo pokazit...
Toto nechapem. Cize ked das obnovit z recovery tak sa spusti a opravuje disk? To je normalna vlastnost recovery, vratit vsetko do stavu ako to bolo pri kupe.
Pred tym som pochopil ze si recovery omylom odstranil. Upresni.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

edy02

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 12 Července 2015, 17:22:34 »
Právěže do disku s Recovery jsem nehrabal. Uvolni jsem jenom druhej disk, na kterým byly nainstalovaný data a prostě všechno.  Takže nechápu proč ten Recovery není schopnej ty W7 nainstalovat.

juwa2

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 13 Července 2015, 22:32:19 »
Nerozhoduje, že jsi s Recovery oddílem samotným nic nedělal. Stačí jakkoli změnit rozložení (ostatních) oddílů na disku a recovery oddíl je (nenávratně) nepoužitelný, jak už jsi ostatně sám zjistil.
Takže ho můžeš klidně smáznout - už je ti k ničemu, jen zabírá místo.
A příště napřed studuj a teprve pak něco dělej.  Na webu je na tohle téma informací dost a dost.....

Ventero

• Závislák
« Odpověď #8 kdy: 14 Července 2015, 12:20:19 »
Ano - bohužel to tak bývá. I když je to samozřejmě stupidita a buď nedomyšlenost koncepce obnovení či prostá buzerace výrobců.  Instalační médium se tě taky neptá a nebuzeruje, jak máš mít rozvržený HDD a jen kontroluje, zda na příslušný oddíl lze Windows nainstalovat.

Ještě můžeš zkusit vrátit rozvržení HDD do původního, jestli si pamatuješ a možná, že to klapne. Jestli ne, tak  technicky to nemožné napravit není, ale prakticky to opravdu v p...li je, protože to je už Vyšší dívčí a člověk by do koncepce toho Recovery musel opravdu hodně vidět.

Je tedy před takovými úpravami nutné si udělat zálohu celého systému na jiné médium či si vytvořit vlastní Recovery oddíl se stansardnější koncepcí - to už je však pro trochu zkušenější uživatele :)

Ještě bych ho nemazal. Zkusil bych z něj vytáhnout licenční číslo nejprve, pakliže není dostupné např. na štítku - nějaký návod jsem viděl. Myslím, že u novějších ntb je licence už v BIOS a tam si Recovery šahá. To se prý dá taky vytáhnout. Je třeba zjistit,  jak je to v konkrétním případě a vyhledat si návod.
« Poslední změna: 14 Července 2015, 12:26:26 od Tracer »
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

edy02

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 15 Července 2015, 19:38:27 »
Nerozhoduje, že jsi s Recovery oddílem samotným nic nedělal. Stačí jakkoli změnit rozložení (ostatních) oddílů na disku a recovery oddíl je (nenávratně) nepoužitelný, jak už jsi ostatně sám zjistil.
Takže ho můžeš klidně smáznout - už je ti k ničemu, jen zabírá místo.
A příště napřed studuj a teprve pak něco dělej.  Na webu je na tohle téma informací dost a dost.....
Já mám ale 2 disky. Jeden disk 320 Gb a jeden asi 20 Gb na Recovery. Nikdy by mě nenapadlo, že hrábnutím do toho velkýho disku mě rozmrxx ten druhej malej disk. Nejsu si jistej, jestli si rozumíme. Nebo ty oddíly na obou discích jsou propojený? Tomu nevěřím :) ... Já ten Recovery rozjedu, ale při samotným instalování W7 hodí chybovou hlášku a odmítá pokračovat. Podle mě to nebude taková katastrofa, jak píšeš.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.