Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Grub Error 17 [vyřešeno]  (Přečteno 3458 krát)

byree

• Návštěvník
Grub Error 17 [vyřešeno]
« kdy: 22 Února 2007, 14:10:06 »
Mám tento problém s instalací Ubuntu na školní sítě:

Chci nainstalovat Ubuntu jako druhý OS za Windows XP. Windows zabírají na disku 10 GB, druhá partition je FAT32 a je velká 5 GB. Při instalaci zvolím ruční rozdělení, 1 GB věnuji swapu, zbytek dám zformátovat jako ext3 a připojit do /. Instalace proběhne bez problémů. Po restartu ale už nenabootuju. Zobrazí se mi Grub error 17.  Podle dokumentace error 17 znamená, že Grub nemůže rozpoznat filesystem.

Když nabootuju live distribuci, a zkusím obnovit Grub, vše proběhne v pořádku, Grub zahlásí i typ filesystému. Zajímavé je, že mám tento problém na všech školních počítačích. Doma mám Ubuntu s Windows a Grubem na jednom disku v pohodě, disk rozdělený podobně. Zkoušel jsem kromě Ubuntu i Suse - a stejný problém, Grub error 17. Na Suse jsem zkoušel i LILO, to funguje bez problémů. Ale já bych moc chtěl přijít na to, proč se ten Grub nechytá. Nemá někdo nějaký tip?

Ještě dodám, že na všech počítačích mám vždy pouze jeden PATA disk.
« Poslední změna: 19 Dubna 2008, 15:31:10 od Anna Taliánová »

fioler3

• Návštěvník
Grub error 17
« Odpověď #1 kdy: 24 Února 2007, 17:48:55 »
Také zápasím s GRUB errorem. Zformátoval jsem disk s Windows, nainstaloval je znovu a opravil Grum pomocí programu SuperGrub s tím rozdílem, že jsem jej tentokrát instaloval na disk s linuxem, neboť ten je méně náchylnější. Situace je taková: hda1 -winXP, hdb1 - Ubuntu. Grub mi naběhne O.K., ale při kliknutí na Ubuntu to napíše něco jako failed partions a při kliknutí na winXP to napíše něco ajko failed filesystems. Před SGD to ale spustit jde. Grub mám téměř stejný jako defaultní, kontrolováno přes Wiki. Můžete mi prosím někdo poradit jak to zprovoznit?

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
Grub error 17
« Odpověď #2 kdy: 24 Února 2007, 19:44:52 »
Jakou verzi  Ubuntu dáváte? Dělal jste kontrolu CD před instalací? Vložte sem nastavení Grubu z /boot/grub/menu.lst. Jaký HW používáte?

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

fioler3

• Návštěvník
Grub error 17
« Odpověď #3 kdy: 24 Února 2007, 19:59:57 »
Používám Ubuntu 6.10 Edgy Eft, verze jádra generic 11 na disku hdb (slave, log.mame hdb1 a Windows XP Home Edition (master, log. name hda1, ntfs). Původně byl Grub na hda, nyní bych preferoval na hdb. Grub mám nakonfigurován takto:

title      Ubuntu
root      (hd1,0)
kernel      /boot/vmlinuz-2.6.17-11-generic root=/dev/hdb1 ro quiet splash
initrd      /boot/initrd.img-2.6.17-11-generic
quiet
savedefault
boot

title      Ubuntu, kernel 2.6.17-11-generic (recovery mode)
root      (hd1,0)
kernel      /boot/vmlinuz-2.6.17-11-generic root=/dev/hdb1 ro single
boot

title      Ubuntu, memtest86+
root      (hd1,0)
kernel      /boot/memtest86+.bin
quiet
boot

title      Other operating systems:
root
title      Windows XP
root      (hd0,0)
savedefault
makeactive
chainloader   +1

Kdysi jsem četl něco o rootnoverify (hd 0,0) nebo o triku s map, ale bojím se něco měnit, že pak nenastartuji vůbec nic, hlavně tedy o windows (je dost náchylné), kdyby fixmbr nezabralo. Linux naštěstí spustím přes SGD English version (aktuální staženo iso z webu). Takže problém můžu opravit přímo z Ubuntu, ale jak?

fioler3

• Návštěvník
Grub error 17
« Odpověď #4 kdy: 25 Února 2007, 08:35:23 »
Vyřešeno. nějaký vzácný člověk na této diskuzi poradil trik s map. Soubor jsem upravil takto:

title      Ubuntu
root      (hd0,0)
kernel      /boot/vmlinuz-2.6.17-11-generic root=/dev/hdb1 ro quiet splash
quiet
savedefault
boot

title      Ubuntu, kernel 2.6.17-11-generic (recovery mode)
root      (hd0,0)
kernel      /boot/vmlinuz-2.6.17-11-generic root=/dev/hdb1 ro single
boot

title      Ubuntu, memtest86+
root      (hd0,0)
kernel      /boot/memtest86+.bin
quiet
boot

title      Other operating systems:
root
title=Windows XP
rootnoverify (hd1,0)
map (hd1) (hd0)
map (hd0) (hd1)
chainloader +1

A funguje to. Oh Haleluhaj !!!!

byree

• Návštěvník
Grub error 17
« Odpověď #5 kdy: 18 Června 2007, 19:35:02 »
Můj problém s Grub vyřešen:

1. Je dobré mít v BIOSu u disku nastaveno napevno LBA, to je dobré udělat, ještě než se začne disk rozdělovat.

2. Disk už nerozděluju ve Windows, ale pomocí GParted z LiveCD. (to jen pro jistotu)

3. Na stanicích je Novell Client + ZENWorks, to byl největší problém, díky uživateli "salp" zde http://forum.ubuntu.cz/viewtopic.php?id=8296 vyřešeno. To by mě nikdy nenapadlo.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.