Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Autor Téma: jiná instalace, jak zachovat win xp, když ho instalátor ubuntu nenašel  (Přečteno 3032 krát)

kanec22

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 33
    • Zobrazit profil
Chtěl jsem se zeptat, když instaluju ubuntu 15, tak mi nenajde stávajíc originál win xp a napíše, že nenašel jiný operační csystém, chtěl bych win xp zatím zachovat a vedle něho nainstalovat ubuntu, ale nerozumím možnosti jiné nastavení při instalaci oddílů, šlo by to úplně jednoduše napsat, na co kliknout jaké oddíly, ať zůstane XP na disku? díky moc za odpověď


mám tam sda1 asi 100 GB zelený proužek a pak sda2 asi 400 GB žlutý proužek
« Poslední změna: 16 Srpen 2015, 19:13:56 od kanec22 »

Martin Šácha

  • Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Guru
  • ******
  • Příspěvků: 5152
    • Zobrazit profil
Proc tu mas anketu?

Proc instalujes 15, kdyz je vsude jasne napsano ze je lepsi pouzivat 14.04?
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

kanec22

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 33
    • Zobrazit profil
přečetll jsem kladné recenze o ubuntu 15, jednoduchá instalace..., tak jsem to zkusil vedle win xp z bootovací flashky, vše ok až na to, že to nenašlo win xp ale to je jak tady čtu klasický problém,  takže jsem chtěl zkusit tlačítko jiná instalace a tam udělat ty tři oddíly pro ubuntu a zachovat xp, tak jsem se chtěl zeptat, jak nejjednodušeji to udělat,
mám tam jak jsem psal sda1 100 GB a pak sda2 500 GB,
mám pocit, že ty winy jsou na tom sda1 100 GB, takže, kdybych to vynechal a nechal instalovat na to sda2, že by to šlo, tak se právě ptám, jak na ty oddíly, ať to nepopletu...a nemáznu XP

Děkuju moc za radu
« Poslední změna: 17 Srpen 2015, 12:41:02 od kanec22 »

Martin Šácha

  • Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Guru
  • ******
  • Příspěvků: 5152
    • Zobrazit profil
Prosimte fakt si stahni 14.04, instalace se temer v nicem nelisi a budes mit podporu az do roku 2019 (5 let). Podpora 15.04 konci pristi leden (jen 9 mesicu).

Kdyztak udelej printscreen, at vime jak to vypada. Ty dva oddily jsi delal ty, nebo instalator?
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

kanec22

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 33
    • Zobrazit profil
to dělal instalator

A ta verze 14. myslíš už ty winy najde? myslím, že asi taky ne, ty oddíly no.... :-[
Zkusím pak nabootovat tu 14 ku
« Poslední změna: 17 Srpen 2015, 12:49:41 od kanec22 »

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 4332
    • Zobrazit profil
Win. máš na sda1
Zmenši sda2 a na vzniklém místě si vytvoř oddíly pro ubuntu.

kanec22

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 33
    • Zobrazit profil
Aha, díky moc, zkusím to....

kanec22

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 33
    • Zobrazit profil
Tak jsem zkusil nastavit oddíly podle návodu,
pak instalace, nastavení času, klávesnice, samotná instalace.... a pak nakonec restart, a po restartu mi najelo automaticky Ubuntu, ale teď nevím, jestli jsem ty winy XP zachoval, jak to zjistím prosím tě? zase nějak při restartu F12 abych přepl systém?
Nejdou spustit ty winy....

Model: ATA ST500DM002-1BD14 (scsi)
Disk /dev/sda: 500GB
Sector size (logical/physical): 512B/4096B
Tabulka oddílů: msdos
Disk Flags:

Číslo  Začátek  Konec  Velikost  Typ       Systém souborů  Přepínače
 1     32,3kB   105GB  105GB     primary   ntfs            boot
 2     105GB    120GB  15,0GB    primary   ntfs
 3     120GB    131GB  11,0GB    extended
 5     120GB    130GB  9999MB    logical   ext4
 6     130GB    131GB  999MB     logical   linux-swap(v1)



Ale jinak to je bomba, z ubuntu najdu i složky a soubory na disku win, co jsem tam měl hudbu a fotky a podobně... :-) Paráda toto.

Díky moc za odpověďi
« Poslední změna: 17 Srpen 2015, 22:46:23 od kanec22 »

Jakub Vaněk

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 752
    • Zobrazit profil
    • Web programátora a studenta Jakuba Vaňka
V terminálu spusť tento příkaz a pošli jeho výpis:
Kód: [Vybrat]
sudo update-grub Ještě zkus při startu PC podržet shift.
Notebook: Lenovo Thinkpad X200, Xubuntu 16.04

kanec22

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 33
    • Zobrazit profil
Shift jen zastavil nabídku v biosu a když jsem ho pustil, tak zase naskočil ubuntu.
mám hard 500 GB ale mám to nějak zašité to místo a nevím kde, rád bych zvětšil místo, ty oddíly v ubuntu, jestli to jde.
A nebo bych musel znova instalovat vše?

děkuju moc za radu

Generating grub configuration file ...
Warning: Setting GRUB_TIMEOUT to a non-zero value when GRUB_HIDDEN_TIMEOUT is set is no longer supported.
Found linux image: /boot/vmlinuz-3.19.0-25-generic
Found initrd image: /boot/initrd.img-3.19.0-25-generic
Found linux image: /boot/vmlinuz-3.19.0-15-generic
Found initrd image: /boot/initrd.img-3.19.0-15-generic
Found memtest86+ image: /boot/memtest86+.elf
Found memtest86+ image: /boot/memtest86+.bin
done
« Poslední změna: 18 Srpen 2015, 08:12:19 od kanec22 »

phplus

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1426
  • MSI ATI Radeon 7860, NVIDIA GeForce GTX 650
    • Zobrazit profil
Nechápu, jak  jsi mohl udělat takový nepořádek na disku. Proč jsi nové partitions naformátoval na ntfs? Tak se to nedělá a nezáleží na tom, zda máš distro 14 či 15. Nové partitions měly být ext4.

Jakub Vaněk

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 752
    • Zobrazit profil
    • Web programátora a studenta Jakuba Vaňka
Doufám, že se instalovalo na sda5.
Číslo  Začátek  Konec  Velikost  Typ       Systém souborů  Přepínače
 1     32,3kB   105GB  105GB     primary   ntfs            boot
 2     105GB    120GB  15,0GB    primary   ntfs
 3     120GB    131GB  11,0GB    extended
 5     120GB    130GB  9999MB    logical   ext4
 6     130GB    131GB  999MB     logical   linux-swap(v1)

EDIT: Znepokojují mě ty windows - ani grub je nenašel. Jedna z možností opravy by byla z instalačního cd windows opravit zavaděč, nabootovat do windows, přes chkdsk nechat zkontrolovat win partition, pak nabootovat do ubuntu livecd a znovu nainstalovat grub.
« Poslední změna: 18 Srpen 2015, 12:09:05 od Jakub Vaněk »
Notebook: Lenovo Thinkpad X200, Xubuntu 16.04

kanec22

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 33
    • Zobrazit profil
Aha, díky moc za info, tak to asi nedám,

já ty winy XP nepotřebuju, důležité soubory mám zálohované,
A to ubuntu mi připadá jednodušší, bez nějakých crackování programů, wiry, pořád aktualizace win, čištění...

Ale já to Ubuntu moc neumím z hlediska programů
Potřebuju PC na web stránky - chrome, poslouchat muziku - youtube, spotify, něco stáhnout..to už zkouším.
úprava fotek, design - gimp, video editor pro tvorbu klipů, snad najdu...hudba, programy pro el. kytaru, nahrávání více stop zvuku jak analog, tak asio, flash professional není na linuxu, snad nějaký linux soft najdu,

právě ale instalace programů, to nechápu... to exe ve win  je jednodušší aspoň zatím myslím , pak se nainstaluje a dobré ale ubuntu nevím,

chtěl jsem hru  War Thunder, stáhnul launcher pro linux ale co s tím dělat dál vůbec nevím  :( :(

Kdyby jste mi v tom poradili, byl bych moc vděčný, nechce se mi z ubuntu, je to takové jasné přehledné ale ty programy a tak, to nevím co s tím, :(

díky moc za rady...

Jakub Vaněk

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 752
    • Zobrazit profil
    • Web programátora a studenta Jakuba Vaňka
Pro war thunder je potřeba mít 64bitovou instalaci.
http://warthunder.com/en/game/requirements
Co se týče (nejen) programů na Ubuntu obecně, je dobré se podívat na wiki.ubuntu.cz.
Doporučuji na případné další dotazy (mimo opravu Windows) otevřít nové vlákno.
« Poslední změna: 18 Srpen 2015, 13:16:52 od Jakub Vaněk »
Notebook: Lenovo Thinkpad X200, Xubuntu 16.04

Milhouse

  • Moderátor
  • Guru
  • ***
  • Příspěvků: 5722
    • Zobrazit profil
WarThunder je i pod Steam. Steam je v Linuxu, provozuju oboje bez problému. Mám tedy 64-bit verzi...

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

kanec22

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 33
    • Zobrazit profil
mam pocit, že jsem to tak udělal, stáhl ho ze steamu, ,

 a pak na ploše ikona- když na ni kliknu, otevře se terminál a rozbalí se něco na sto procent ale pak nic, nic se nespustí....

ukázka  konce z terminálu po kliknutí na ikonu War Thunder na ploše:

content/hq_tex/res/hq_tex_tanks/ussr_su_76m.dxp.bin
content/hq_tex/res/hq_tex_tanks/ussr_su_100.dxp.bin
content/hq_tex/res/hq_tex_tanks/ussr_t_26_4.dxp.bin
content/hq_tex/res/hq_tex_tanks/germ_flpz_iv_kugelblitz.dxp.bin
content/hq_tex/res/hq_tex_tanks/usa_halftrack_m3_t48.dxp.bin
content/hq_tex/res/hq_tex_tanks/germ_panzerjager_iv_l_70_a.dxp.bin
content/hq_tex/res/hq_tex_tanks/germ_panzerjager_tiger_p_ferdinand.dxp.bin
content/hq_tex/res/hq_tex_tanks/germ_panzerjager_iv_l_48.dxp.bin
content/hq_tex/res/hq_tex_tanks/usa_halftrack_m13.dxp.bin
content/hq_tex/res/hq_tex_tanks/germ_stug_iii_ausf_f.dxp.bin
content/hq_tex/res/hq_tex_tanks/ussr_su_57.dxp.bin
content/hq_tex/res/hq_tex_tanks/germ_nbfz_vi.dxp.bin
content/hq_tex/res/hq_tex_tanks/usa_halftrack_m15.dxp.bin
content/hq_tex/res/hq_tex_tanks/ussr_su_85m.dxp.bin
content/hq_tex/res/hq_tex_tanks/ussr_ussr_t_70a.dxp.bin
content/hq_tex/res/hq_tex_tanks/usa_m10_wolverine.dxp.bin
content/hq_tex/res/hq_tex_tanks/usa_halftrack_m16.dxp.bin
content/.content_info
compiledShaders/game.compute.dx11.bin
Checking files... 100%
Downloading files... 100%


a pak se nic nestane...



na liště vpravo nahoře mám ikonu steamu a rozkliknu, tak tam je už war thunder, kliknu na něj a zase jen terminál rozbalí něco na sto procent a konec.... :(



a když kliknu na stažený soubor bin ze stránek war thunder, nic se nestane:



phplus

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1426
  • MSI ATI Radeon 7860, NVIDIA GeForce GTX 650
    • Zobrazit profil
Hru neznám, hry nehraji tak Ti neporadím.

Jakub Vaněk

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 752
    • Zobrazit profil
    • Web programátora a studenta Jakuba Vaňka
Také nehraju hry, ale mám Google :P
Notebook: Lenovo Thinkpad X200, Xubuntu 16.04

kanec22

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 33
    • Zobrazit profil
no to je dobré :-)


já taky moc nehraju :-) ale chtěl jsem rozchodit aspoň ten war thunder a naučit se trochu jak instalovat programy zvenku do ubuntu....což mi připadá jako nedosažitelné oproti winům.....

jen když udělám na ploše zástupce pro ten soubor aces, tak po restartu pc zástupce cestu nenajde,

ještě jsem chtěl jestli se dají zvětšit oddíly v ubuntu, abych měl více místa pro ukládání instalace a tak....
umí to program Editor oddílů GParted?

« Poslední změna: 19 Srpen 2015, 08:58:58 od kanec22 »

kanec22

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 33
    • Zobrazit profil
Tak jsem nabootoval zavaděč do win xp, rozjely se :-)
ale jak se teď dostat do ubuntu? nebo nebude lepší, když ho nainstaluju znova a upravím si oddíly ať jsou dostatečně velké a ať můžu při startu vybrat který systém chci?
Ale ať nezkazím ty oddíly....:-( 
Ale to pude,

díky moc za za rady hlavně Jakubovi, :-)

Jakub Vaněk

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 752
    • Zobrazit profil
    • Web programátora a studenta Jakuba Vaňka
Tak nakonec jsme ten boot Windows vyřešili - pomohlo až přidání vlastní položky do grubu (na konec souboru /etc/grub.d/40_custom):
Kód: [Vybrat]
menuentry "Windows XP" {
set root=(hd0,1)
chainloader +1
}
Notebook: Lenovo Thinkpad X200, Xubuntu 16.04

kanec22

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 33
    • Zobrazit profil
Perfektní  8) , díky moc Jakube


Dan

kanec22

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 33
    • Zobrazit profil
Re:jiná instalace, jak zachovat win xp, když ho instalátor ubuntu nenašel
« Odpověď #22 kdy: 17 Září 2015, 11:12:39 »
chtěl jsem se zeptat na jednu věc, teď mi skvěle běží, win xp a ubuntu, moc paráda. grub na začátku, parádička ubuntu díky vám za ten návod tady výše.

Ale kdybych chtěl nainstalovat tak stejně ubuntu na noťas jako dualboot, kde je win 8.1, bude to úplně více méně shodné? Nebo tam jsou nějaké zásadní problémy ohledně UEFI a podobně,  a problémy kvůli win 10? Aby fungoval grub při spuštění PC a dalo se vybrat systém a podobně,

Nebo je jednodušší zformátovat hard a dát tam jen ubuntu, noťas mám jen na net, banku, poštu, nějaké obrázky, videa hudba, komunikace, spitify apodobně.....
Protože slyším stále více názory, že win 10 je špeh, apodobně....