Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Přechod z Windows 10 na Linux - podpora konkrétních SW, výdrž baterie, etc.  (Přečteno 3102 krát)

Smety

• Návštěvník
Dobrý den,

zvažujeme s kolegou přechod na Linux. Momentálně k dispozici Windows 10, které vytěžují poměrně zásadně CPU (load cca. 80% v klidu), občas nějaký bluescreen apod. Rádi bychom se zdejších zeptali, jaké mají zkušenosti s provozem Linuxu co do výdrže baterie Linux kontra Windows, aktualizací, zálohování, stabilita, podpora a pod.

Pracovní stanice: C2D 2,6GHz, RAM 8GM, SSD disk, NB Lenovo ThinkPad W500 s Intel a ATI grafikou přepínatelnou(kolega R400 s 4GB RAM).  V NB máme také čtečky otisku prstů, integrované kamery atd., otázkou je, zda i na tento HW jsou ovladače.

NB je používán převážně na vývoj aplikací, používáme hlavně Photoshop CS6, NetBeans, PSPad, Intel XDK, FileZilla, After Effect.  Tyto aplikace bychom rádi využívali i na Linuxu.

Děkuji

« Poslední změna: 21 Srpna 2015, 20:45:23 od Smety »

Martin Šácha

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Závislák
Ubuntu zere typicky baterku rychlejc nez widle, protoze ovladace rizeni spotreby nejsou tak odladene. Na druhou stranu nedela na pozadi tolik kravin, takze se muze procesor a disk flakat...

Photoshop a podobne veci bud jedou ve wine, nebo nejedou - db.winehq.org. Spousta sw ma ale linuxovy port, pripadne existuje neco podobneho a casto i lepsiho.

Obecne je nejlepsi HW podporu otestovat na livecd, podporu aplikaci a vubec prostredi si osahat ve virtualu (nez si znicit system laborovanim). Samozrejme co nefunguje v ubuntu, muze fungovat ve fedore, opensuse, jinde a naopak... a oblibeny vyhledavac je nejlepsi kamarad.

Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

peedee

• Aktivní člen
  • *
K tomu sw: Ideálně je hledat alternativní programy, jako Gimp místo Photoshopu, InkScape místo Corelu atd. Vše má své pro a proti, záleží jak a co v daném sw uživatel potřebuje. Důležité je si uvědomit, že Ubuntu/Linux je jiný OS a zapomenout na to, že ve Win to funguje tak a tak a tady to nejde. Stejně tak, jak se nesnažíte naroubovat např. Photoshop na Android, nebudete ho cpát ani na Ubuntu. Mimochodem já doma používám výhradně nonMS software už přes 8 let a musím říct, že kdybych nebyl v práci nucenej MS používat, bez problému bych se bez něj obešel a byl bych i šťastnější :) Hlavní Linuxový pro je bezpečnost, stabilita a rychlost. Další výhody jsou už subjektivní.

patapon

• Aktivní člen
  • *
pokial chcete mat s kolegom "nepadajuci" photoshop a podobne windows programi, ktorre su velmi narocne na spravnu funkcnost, tak ostante u windowsu, pretoze na linuxe prave spominane programi nefunguju moc stabilne, mam stym velke skusenosti, a musim povedat, ze keby fungovali mocne programi na linuxe (photoshop, sony vegas atd...), tak by velmi vela ludi preslo z windowsu na linux, ale brani im vtom prave ta funkcnost, aj ked je to velka skoda.
Ubuntu 18.04-64 Bit
Snivam otom,ze Linux bude mat plne podporavatelny Hardware,tak jako je tomu u Windowsu.

kxmx

• Návštěvník
Ahoj, mě ubuntu vydrželo vždy alespoň o půlku víc než windows. Teď mám 3 roky staré lenovo g580 a po upgradu disku na ssd vydržím  3 hodiny (připojení k netu přes usb modem, chrome, pár terminálů). Co se hw týče tak bych měl strach z té Atiny. AMD nemá moc dobré ovladače. Nainstaluj si ubuntu vedle windows a mrkni se sám. Já jedu výhradně na nvidii. A k programům Photoshop CS6 mi ve wine fungoval bez problému a ostatní jsou multiplatformní krom pspadu, místo něj třeba gedit nebo sublime.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.