Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Chybí /dev/sda2 a /dev/sda5 - je to problém ?  (Přečteno 1903 krát)

zdenek.nikl

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 6
    • Zobrazit profil
Chybí /dev/sda2 a /dev/sda5 - je to problém ?
« kdy: 30 Srpna 2015, 15:37:41 »
Dobrý den,
v NTB jsem měl disk 40 GB a nainstalován Ubuntu 15.04. Spustil jsem LiveCD a přes USB jsem připojil disk 120 GB a pomocí příkazu sudo ddrescue -v /dev/sda /dev/sdb --force jsem přenesl systém na větší disk. Po té jsem spustil Gparted a chtěl zvětšit sdb1 na plnou kapacitu disku. Podle internetových návodů jsem spustil Gparted na /dev/sdb a v Gparted zadal na linux-swap "Swap off". Zvětšil jsem extended partition na maximální kapacitu co šlo (asi 70GB). Pak jsem chtěl roztáhnout sdb1 na plných 120 GB, ale nešlo to. Jediné řešení, které jsem vyklikal bylo odstranění /dev/sdb2 a sdb5. Po tom jsem sdb1 zvětšil na plnou kapacitu disku. Disk jsem odpojil z USB a nabootoval do Ubuntu. Bootování trvalo trochu déle než normálně, ale nakonec systém naběhl a píši z něj tento dotaz. Jediné, co se nevytvořilo je oddíl sda2 a sda5 Swap. Systém se zdá být plně funkční, ale nevím, zda chybějící oddíly nemohou v budoucnu nadělat škodu. Případně prosím o radu, jak je znovu vytvořit.

Tady je výpis z fdisk -l

Disk /dev/sda: 111,8 GiB, 120034123776 bytes, 234441648 sectors
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disklabel type: dos
Disk identifier: 0xdfc4042d

Device     Boot Start       End   Sectors   Size Id Type
/dev/sda1  *     2048 234440703 234438656 111,8G 83 Linux


Děkuji za odpovědi a rady.

donny

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1861
    • Zobrazit profil
Re:Chybí /dev/sda2 a /dev/sda5 - je to problém ?
« Odpověď #1 kdy: 30 Srpna 2015, 16:09:24 »
Jsem z toho trosku zmaten.

- Na puvodnim disku (sda) jste mel tri oddily (sda1, sda2, sda5)
- s pomoci ddrescue jste to presunul na novy disk (sdb1, sdb2, sdb5)
- pak jste sdb2 a sdb5 odstranil.
- rosiril jste sdb1 na cely disk

V cem je problem? Pokud chcete smazane oddily znovu vytvorit, akorat budete muset zase zmensit sdb1, aby bylo kde je vytvorit.

A taky by melo rozlozeni disku souhlasit se zaznamy v /etc/fstab
archlinux @ i7-6700/GTX1080 8G/32G DDR4/.5TB NVMe/WD RED 3TB | Raspbian 8 @ Raspberry Pi
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better!

zdenek.nikl

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 6
    • Zobrazit profil
Re:Chybí /dev/sda2 a /dev/sda5 - je to problém ?
« Odpověď #2 kdy: 30 Srpna 2015, 16:50:51 »
Ano, je to presne tak jak pisete. Jde mi o to, ze pri kazde nove instalaci ubuntu se mi vzdy vytvoril sda1,sda2,sda5. Proto si myslim, ze jsou pro beh systemu nezbytne. Nyní je nový disk instalovan uz v NTB, takze uz se samozrejme hlasi jako sda. sda2,sda5 jsem pod root uctem odstranil, coz je asi drsne a ne chvalihodne, takhle do systemu sahat. Takze auto sice jede, ale nevim jestli jsem neodstranil brzdy a volant, kdyz to tak priblizim.
etc/fstab prohlednu, ted nejsem u NTB.
Omlouvam se, jestli pisu zmatene, ale jak jsem dal disk z usb do NTB, tak se samozrejme sdb zmenilo na sda a je v tom trochu gulas, ale je videt, ze jsou tu chytri lide a pochopili na co se ptam.
Dekuji
« Poslední změna: 30 Srpna 2015, 16:56:11 od zdenek.nikl »

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 4396
    • Zobrazit profil
Re:Chybí /dev/sda2 a /dev/sda5 - je to problém ?
« Odpověď #3 kdy: 30 Srpna 2015, 22:44:58 »
Dej sem screen z GParted.

zdenek.nikl

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 6
    • Zobrazit profil
Re:Chybí /dev/sda2 a /dev/sda5 - je to problém ?
« Odpověď #4 kdy: 31 Srpna 2015, 15:13:33 »
Tak tady je screen z Gparted.
120 GB disk je nyní v útrobách notebooku a je detekován jako sda.
40 GB původní disk je nyní v externí krabičce připojený přes USB.
Zajímavé je, že systém hlásí, že nelze přečíst z tohoto disku data, což je pravda, neobjeví se v správci souborů. Když jsem ho odpojil a znovu připojil, tak se detekoval jako sdc.

Jo a výpis z fstab:

# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point>   <type>  <options>       <dump>  <pass>
# / was on /dev/sda1 during installation
UUID=c2d65cdf-0968-4ce5-a50e-e1f85b10d8f3 /               ext4    errors=remount-ro 0       1
# swap was on /dev/sda5 during installation
UUID=aef2b475-9c0d-48df-9f7b-7f6a2a407423 none            swap    sw              0       0



Jinak jdu do NTB vrátit původní 40 GB disk a zkusím ddrescue znova a roztáhnout partition na 120 GB se zachováním sda2 a sda5 swap. Už tuším, kde jsem udělal chybu. Tak snad to teď překopíruju na ten nový disk bez chyb.

zdenek.nikl

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 6
    • Zobrazit profil
Re:Chybí /dev/sda2 a /dev/sda5 - je to problém ?
« Odpověď #5 kdy: 31 Srpna 2015, 16:04:21 »
Tak jsem udělal znovu ddrescue z 40 GB disku na 120 GB disk. Systém naběhne znatelně rychleji, když je tam linux-swap  oddíl. Přikládám obrázek z Gparted. Teď už jenom rada, jak mám sda1 natáhnout na těch 120 GB za použití unallocated 74 GB.
Děkuji za rady...
« Poslední změna: 31 Srpna 2015, 17:03:46 od zdenek.nikl »

livan

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 97
    • Zobrazit profil
Re:Chybí /dev/sda2 a /dev/sda5 - je to problém ?
« Odpověď #6 kdy: 31 Srpna 2015, 17:45:57 »
V gparted si zruš ten swap, myší potáhni pravý okraj sda1, přičem si nechej místo na swap a potom celkem vpravo udělej znovu ten swap. Pokud to nepújde myší, je buď v menu na pravém tlačítku myši nebo v hornim menu oddíl možnost změnit velikost. Předtím označ klepnutím myši ten oddíl, který chceš zrušit nebo změnit.
« Poslední změna: 31 Srpna 2015, 17:51:27 od livan »
nikdy nehovor nikdy a nerob iným to, čo nechceš aby oni robili tebe
DELL Latitude E6220, 4 GB RAM, Intel i5, 275 GB SSD, Manjaro XFCE

zdenek.nikl

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 6
    • Zobrazit profil
Re:Chybí /dev/sda2 a /dev/sda5 - je to problém ?
« Odpověď #7 kdy: 31 Srpna 2015, 17:53:16 »
No tak nějak jsem to zkoušel, ale ten 35 GB sda1 mi nejde prostě zvětšit. Nevím, jak mu říct, že může využít ten nealokovaný prostor.
Není někde na webu přesně postup s obrázky nebo video ?
Zkoušel jsem youtubovat a googlovat a nějak se mi nedařilo.
« Poslední změna: 31 Srpna 2015, 18:00:39 od zdenek.nikl »

Jakub Vaněk

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 752
    • Zobrazit profil
    • Web programátora a studenta Jakuba Vaňka
Re:Chybí /dev/sda2 a /dev/sda5 - je to problém ?
« Odpověď #8 kdy: 31 Srpna 2015, 18:27:20 »
Bohužel, tohle není LVM, takže musíš posunout /dev/sda2 doprava a až pak můžeš zvětšit /dev/sda1.
Notebook: Lenovo Thinkpad X200, Xubuntu 16.04

zdenek.nikl

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 6
    • Zobrazit profil
Re:Chybí /dev/sda2 a /dev/sda5 - je to problém ?
« Odpověď #9 kdy: 17 Září 2015, 10:13:07 »
Tak jsem to udělal tak, že jsem swap  odstranil, zvětšil kapacitu disku tak, aby mi zbylo 2 GB pro swap, který jsem posléze vytvořil. Nakonec bylo ještě potřeba upravit systém tak, aby se swap zapnul při spuštění pořítače. Když jsem vytvořil swap a restartoval NTB, tak bylo swap off, tak bylo potřeba ho zapnout.

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 4396
    • Zobrazit profil
Re:Chybí /dev/sda2 a /dev/sda5 - je to problém ?
« Odpověď #10 kdy: 17 Září 2015, 14:28:22 »
Nově vytvořený swap má jiné uuid než je zapsáno v souboru /etc/fstab
Aby se po startu automaticky připojoval, je třeba to uvést do souladu (nejsnáze - editovat fstab).

 


Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.