Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Zavaděč a aktualizace  (Přečteno 1872 krát)

matsn

• Návštěvník
Zavaděč a aktualizace
« kdy: 30 Srpna 2015, 18:12:02 »
Ahojte, mám nováčskovské dotazy, na které jsem nenašel jasné odpovědi.

1) Když nainstaluji Ubuntu vedle Windows 7 na notebook a rozhodnu se, že tam Ubuntu pak nechci, můžu jej odinstalovat a dostat i zavaděč do původního stavu, aby se mně při startu PC neptal, jestli chci Windows nebo Ubuntu? Pokud jsem pochopil správně, mělo by to jít... Prakticky vše je možno vrátit do původního stavu v PC, jako by tam Ubuntu ani nebyl? Tj. odinstaluji Ubuntu, spojím vyhrazené místo na HDD, přeinstaluji zavaděč...

2) Nainstaloval jsem poslední vydané Ubuntu na stolní počítač. Aktualizace na novější verzi je možná bez nové instalace, že jo? Zkrátka, vyjde nová verze, tak je možno nainstalovat bez narušení nastavení a instalovaných aplikací?

Možná dvě řečnické přesto neznalé Ubuntu otázky...

Děkuji za jejich objasnění
« Poslední změna: 30 Srpna 2015, 18:18:23 od matsn »

macu

• Stálý člen
  • **
Re:Zavaděč a aktualizace
« Odpověď #1 kdy: 30 Srpna 2015, 22:04:01 »
1) nabootuješ win7 z instalačního CD a někde tam v rescue modu či jak se tomu nadává zadáš

Kód: [Vybrat]
fixmbr
2) Ano i ne, aktualizace na novější verzi je možná, pokud nejsou velké změny ve verzích distribuce je vše OK, nicméně nějaké problémy to přinést může. Jsou-li ve vyšší verzi větší změny, může něco zahaprovat a budeš to rozjíždět dýl, než kdybys udělal čistou instalaci. Já osobně doporučuji vždy čistou instalaci, pokud máš /home na jiném oddílu než máš systém, tak o nastavení nepříjdeš (nemusíš jej zálohovat, ale kdyby jsi udělal chybku při ubgradu a nechtěně si ten oddíl s home zformátoval...pak je samozřejmě záloha vždy na místě).
PC: Intel i5-6600K, 16 GB DDR4 RAM, Intel 530HD, ASUS Z170 Pro Gaming, , 2TB Toshiba HDD Sata III DT01ACA200, Ubuntu 24.04 64bit, Gnome Shell 46
Ntb: HP Probook 650 G2, Intel Core I5-6300U, 8 GB DDR4 RAM, Intel Graphics 520, Ubuntu 25.04, Gnome Shell 48

matsn

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 01 Září 2015, 21:27:45 »
Tudíž k první otázce, vše je možno vrátit do původního stavu :-)?

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #3 kdy: 01 Září 2015, 21:36:31 »
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.