Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Nelze nainstalovat Ubuntu 14.04 [vyřešeno]  (Přečteno 3069 krát)

UraharaXII

• Návštěvník
Nelze nainstalovat Ubuntu 14.04 [vyřešeno]
« kdy: 27 Října 2015, 17:38:58 »
Do PC som vložil live CD a reštartoval som ho. Po reštarte sa mi nespustilo inštalačné rozhranie, ale klasicky Windows. Spustil som wubi z CD a nainštaloval pomocníka pre inštaláciu z CD. Po reštarte sa mi objavilo na obrazovke toto (príloha) a neviem čo ďalej. Mohol by mi niekto,prosím, poradiť?
« Poslední změna: 29 Října 2015, 13:58:52 od Milhouse »

Jakub Vaněk

• Stálý člen
  • **
    • Web programátora a studenta Jakuba Vaňka
Re:Nelze nainstalovat Ubuntu 14.04
« Odpověď #1 kdy: 27 Října 2015, 18:16:08 »
http://wiki.ubuntu.cz/Instalace/Wubi:
Citace
Instalace pomocí Wubi již není podporována a může vám zásadně poškodit systém!
K opravě Windows máte na obrazovce dostupné instrukce ("Opraviť počítač"). Pak bude potřeba odinstalovat WUBI.
K instalaci Ubuntu musíte nabootovat z live média. Asi jste neměl správně nastavené bootování v BIOSu/UEFI.
Notebook: Lenovo Thinkpad X200, Xubuntu 16.04

UraharaXII

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 27 Října 2015, 20:56:21 »
Odinštaloval som wubi a vypol secure boot. Po vloźení liveCD a reštarte sa mi znovu objavilo klasické Windows rozhranie a po Ubuntu ani stopa.

juwa2

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 27 Října 2015, 21:09:30 »
Osoba která není schopna ani nabootovat cédéčko by se neměla pouštět do instalace operačního systému.  NIKDY !!

UraharaXII

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 27 Října 2015, 21:41:08 »
Preto sa pýtam o pomoc.

martyj

• Závislák
  • Don't buy a new PC, download a better one !
« Odpověď #5 kdy: 27 Října 2015, 22:39:28 »
A v cem je tedy konkretne problem ? V BIOSu je nastavene bootovani z CD, ale nenabootuje, je to tak, nebo mi neco uniklo ?
ASUS K50-IJ/Pentium Dual-Core CPU T4500@2.30GHz/RAM 4 GB/Intel GMA 4500M/Ubuntu 14.04 LTS (64-bit) - GNOME Flashback/puppy

Jakub Vaněk

• Stálý člen
  • **
    • Web programátora a studenta Jakuba Vaňka
« Odpověď #6 kdy: 28 Října 2015, 07:12:24 »
Jestli on nemá Windows nainstalované v UEFI módu.
Ohledně té původní hlášky:
Citace
The error message suggests a WUBI installation. Your computer, though, is clearly booting Windows in EFI mode, and WUBI is incompatible with EFI. Therefore, if you did a WUBI installation, it won't work.
Na anglické Ubuntu wiki je docela slušný návod, ale nechce se mi jej překládat (https://help.ubuntu.com/community/UEFI):
Citace
Case when Ubuntu must be installed in UEFI mode

Having a PC with UEFI firmware does not mean that you need to install Ubuntu in UEFI mode. What is important is below:
  • if the other systems (Windows Vista/7/8, GNU/Linux...) of your computer are installed in UEFI mode, then you must install Ubuntu in UEFI mode too.
  • if the other systems (Windows, GNU/Linux...) of your computer are installed in Legacy (not-UEFI) mode, then you must install Ubuntu in Legacy mode too. Eg if your computer is old (<2010), is 32bits, or was sold with a pre-installed Windows XP.
  • if Ubuntu is the only operating system on your computer, then it does not matter whether you install Ubuntu in UEFI mode or not.
Citace
To install Ubuntu in UEFI mode:
  • Use a 64bit disk of Ubuntu. (Ubuntu32bit cannot be easily installed in UEFI mode. This is a problem if 32-bit UEFI is the only way your computer can boot, e.g. if you have a modern Intel Atom based laptop. In this case, you will need a complicated work-around.)
  • In your firmware, disable QuickBoot/FastBoot and Intel Smart Response Technology (SRT). If you have Windows 8, also disable Fast Startup.
  • You might want to use an EFI-only image to avoid troubles with mistakenly booting the image and installing Ubuntu in BIOS mode.
  • Use a supported version of Ubuntu. (vsuvka: Ubuntu 14.04) Support for UEFI appeared in 11.10, but has become more reliable in next versions. Support for UEFI SecureBoot appeared in 12.10 and 12.04.2.
  • Set up your firmware (BIOS) to boot the disk in UEFI mode (see the "Identifying if the computer boots the HDD in UEFI mode" paragraph below)
  • Then:
    • nothing special is required if you use the automatic installer of Ubuntu ("Install Ubuntu alongside others" or "Erase the disk and install Ubuntu"). Important: if you have a pre-installed Windows and you want to keep it, do not choose "Erase the disk and install Ubuntu".
    • if you use the manual partitioning ("Something else"), the difference is that you will have to set the /boot/efi mount point to the UEFI partition. And if there was not any UEFI partition on your HDD, you first will have to create it (see the "Creating an UEFI partition" paragraph below).
edit: oprava odkazů (na wiki zapomněli aktualizovat link), zvýraznění podstatného
« Poslední změna: 28 Října 2015, 07:48:31 od Jakub Vaněk »
Notebook: Lenovo Thinkpad X200, Xubuntu 16.04

UraharaXII

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 28 Října 2015, 11:51:04 »
Už sa mi to podarilo, ďakujem za pomoc.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.