Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Uspání do paměti/na disk  (Přečteno 1820 krát)

pema01

Uspání do paměti/na disk
« kdy: 02 Ledna 2016, 13:04:40 »
Ahoj,

mám tady další problém. Nejprve k "uspání do paměti":
Pokud kliknu na tuto možnost, obrazovka mi zhasne, ale nic jiného se neděje - PC stále běží, ale nic nedělá. Jak tedy úspěšně vykonat tuto možnost?

Druhý problém je "uspání na disk", neboť tuto možnost ani nikde nemám, což je škoda. SWAP mám veliký 3.72 GB (RAM mám ale 8GB).

Systém UBUNTU 15.10 je nainstalovaný na notebooku ASUS k53SD s procesorem Intel Pentium, gk HD Graphic + nVidia GeForce 610M a rozšířenou RAM ze 4 GB na 8 GB.

Děkuji za radu.
Specifikace mého Notebooku:
Grafika: Intel HD Graphic + nVidia GeForce 610M; RAM: 8 GB; CPU: Intel Pentium, síť: Qualcomm Atheros AR9485 Wireless Network Adapter, Disk: SSD

juwa2

• Závislák
Re:Uspání do paměti/na disk
« Odpověď #1 kdy: 02 Ledna 2016, 13:56:05 »
Uspání na disk (do swap oddílu) čili hibernaci si musíš aktivovat:
1. Vytvoř soubor 
Kód: [Vybrat]
/etc/polkit-1/localauthority/10-vendor.d/com.ubuntu.desktop.pkla2. Otevři ho v text. editoru a vlož následující text, pak dej "uložit":
Kód: [Vybrat]
[Enable hibernate by default in upower]
Identity=unix-user:*
Action=org.freedesktop.upower.hibernate
ResultActive=yes

[Enable hibernate by default in logind]
Identity=unix-user:*
Action=org.freedesktop.login1.hibernate;org.freedesktop.login1.handle-hibernate-key;org.freedesktop.login1;org.freedesktop.login1.hibernate-multiple-sessions;org.freedesktop.login1.hibernate-ignore-inhibit
ResultActive=yes
3. Restartuj.
« Poslední změna: 02 Ledna 2016, 14:07:44 od juwa2 »

pema01

« Odpověď #2 kdy: 02 Ledna 2016, 14:15:24 »
super, díky moc, funguje to.

A nevíš náhodou, v čem je problém v prvním případě?
Grafika: Intel HD Graphic + nVidia GeForce 610M; RAM: 8 GB; CPU: Intel Pentium, síť: Qualcomm Atheros AR9485 Wireless Network Adapter, Disk: SSD

juwa2

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 02 Ledna 2016, 15:25:40 »
Osobně jsem se s takovým problémem nesetkal. Zkus pogooglit na fórech... Není nějaký problém s RAM? Zkus ji otestovat.

pema01

« Odpověď #4 kdy: 02 Ledna 2016, 15:47:40 »
na forech píší,  že by to mohlo být grafárnou nebo nějakým nastavením v BIOSu...

Abby

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 02 Ledna 2016, 16:09:42 »
Nebudu zakládat nové téma kvůli podobnému problému, tak snad nevadí, že to píšu sem.

Jde mi o to, že když zavřu notebook, ten se uspí (pravděpodobně na disk) a probuzení trvá v rozmezí 5-10 vteřin a disk je při tom hodně aktivní. Když mi jen normálně usne, probuzení je okamžitě, pod 1 vteřinu. A já bych chtěla, aby i po zavření notebooku se tento uspal jen do paměti a ne na disk. Běžně totiž se mi stane, že zavřu notebooku, přenesu ho do místnosti vedle, otevřu a probouzí se takhle dlouho, je to otravné.
Díky moc za radu.
Systém je Elementary OS Freya (Ubuntu 14.04).

juwa2

• Závislák
« Odpověď #6 kdy: 02 Ledna 2016, 16:30:06 »
Co se bude "dít" po zavření víka (lid) lze určitě nastavit. Někde jsem ten postup onehdá viděl. Takže bych musel googlit >> googli sám..

Abby

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 02 Ledna 2016, 16:47:55 »
juwa2: děkuju. A když už tak sama :-)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.