Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: SSD  (Přečteno 7339 krát)

Abby

• Závislák
SSD
« kdy: 10 Ledna 2016, 15:55:51 »
Ahojky, předem se omlouvám, pokud jsem to dala do špatné sekce, ale tahle mi přišla nejvhodnější. Mám notebook Dell Vostro V130, procesor i3 U380, 4 GB RAM a HDD 320 GB 7200 otáček. A protože mě štve, že probuzení uspaného notebooku trvá někdy až deset vteřin (u Windows 10 to bylo okamžitě, ale ty tam opravdu nechci), a ten HDD je celkově dost pomalý (třeba start Elementary OS trvá skoro půl minuty), rozhodla jsem se využít povánoční slevy a objednala jsem si SSD - http://www.czc.cz/corsair-force-lx-256gb/153999/produkt

No a zajímalo by mne, jestli bude zrychlení znát a jestli je toto SSD dobrá volba (ještě ho nemám, měl by prý být ve středu). Díky :-)
Dolehla na mě bída. Piju stará vína, jím plesnivé sýry a jezdím v autě bez střechy.

compaq

• Závislák
  • Díky všem za rady a tipy.
Re:SSD
« Odpověď #1 kdy: 10 Ledna 2016, 17:40:18 »
probouzení z ram se moc nezkrátí, bůhví čím to je, ale ostatní bude svižnější, cena je výborná, dobrý tip
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

Abby

• Závislák
« Odpověď #2 kdy: 10 Ledna 2016, 17:43:31 »
Nevím čím to je, když mi klasicky usne, tak je probuzení okamžité, za zlomek vteřiny, ale když zavřu víko, trvá to pokaždé různě dlouho, vždy však minimálně několik vteřin.
Takže tohle SSD je kvalitní? Neudělám s ním chybu?
Dolehla na mě bída. Piju stará vína, jím plesnivé sýry a jezdím v autě bez střechy.

Jakub Vaněk

• Stálý člen
  • **
    • Web programátora a studenta Jakuba Vaňka
« Odpověď #3 kdy: 10 Ledna 2016, 17:50:44 »
To spíš vypadá, že systém se uspí na disk (pomalé HDD) místo do rychlé RAMky. Něco by mohlo být v nastavení napájení.
Notebook: Lenovo Thinkpad X200, Xubuntu 16.04

Abby

• Závislák
« Odpověď #4 kdy: 10 Ledna 2016, 17:51:53 »
V nastavení nic takového nemám. Jsou tam akce, které se mají dělat při různých věcech, ale co se má dělat při zavření víka jsem nikde nenašla.

compaq

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 10 Ledna 2016, 18:09:04 »
bude to možná v nastavení v BIOSu, stroj dělá něco jiného při uspání a zavření...
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

Abby

• Závislák
« Odpověď #6 kdy: 10 Ledna 2016, 18:10:22 »
V BIOS se toho moc nastavit nedá a co se týče úspory energie, tak akorát podtaktování procesoru. Ale to je jedno, snad se to s tím SSD zlepší.

vxmery

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #7 kdy: 10 Ledna 2016, 18:13:30 »
A keď ho najprv uspíš (do RAM) a potom zaklapneš víko? Síce úkon naviac ale možno ho oblafneš.
Dobrá nálada nevyrieši všetky problémy ale naserie toľko ľudí, že stojí za to si ju zachovať.
Linux Mint 19.1 Cinnamon

Abby

• Závislák
« Odpověď #8 kdy: 10 Ledna 2016, 18:14:19 »
To jsem nezkoušela, díky za tip :-)

edit: tak to nepomohlo, vypadá to, že je asi v Elementary OS nějaká chyba a místo uspání do paměti dojde k uspání na disk. Ale abych pravdu řekla, zase tolik mi to nevadí, jinak totiž funguje dobře a hlavně vypadá hezky a to je hlavní :-)
« Poslední změna: 10 Ledna 2016, 18:16:17 od Abby »

Ventero

• Závislák
« Odpověď #9 kdy: 10 Ledna 2016, 18:29:39 »
Je treba rozlisovat spanek a hybernaci, kterezto maji lide spojene v jedno. Tak bych to nastaveni prosel jeste jednou, jestli se tam nenajdou vic nazvoslovi ...
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Abby

• Závislák
« Odpověď #10 kdy: 10 Ledna 2016, 18:33:00 »
Já tam mám je tohle, viz příloha. Jsou tam možnosti uspat do paměti a uspat na disk a vůbec tam není akce při zavření víka, tak nevím.

vxmery

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #11 kdy: 10 Ledna 2016, 20:15:12 »
Takže máš Elementary? Tam je dosť bugov týkajúcich sa Power záležitostí.
Keď chceš mať pokoj prejdi na *buntu 14.04 LTS, napr. Xubuntu si vieš pekne vyladiť do dizajnu Elementary like a budeš mať pokoj  ;)
Samozrejme proti gustu...  :)
Dobrá nálada nevyrieši všetky problémy ale naserie toľko ľudí, že stojí za to si ju zachovať.
Linux Mint 19.1 Cinnamon

Abby

• Závislák
« Odpověď #12 kdy: 10 Ledna 2016, 20:49:13 »
Já mám Elementary proto, že jako můj hlavní počítač je (a bude) Mac s OS X. Tento notebook mám ráda, ale OS X na něm nechodí a Unity v Ubuntu se mi ani trochu nelíbí a klasické Gnome také ne (panel vlevo aniž by šel přemístit, navíc trvale schovaný, dock se musí doinstalovat atd). Jestli se dá Ubuntu nastavit, aby vypadalo jako eOS nebo lépe jako OS X a opravdu to fungovalo, proč ne, zkusím to, stejně mě po výměně disku za SSD bude čekat nová instalace :-) Ale v tom případě prosím nějaký návod :-) Zkoušela jsem podle jednoho návodu udělat z Ubuntu vzhledově OS X a skončilo to nemožností se přihlásit, tomu bych se už ráda vyhnula.

Abby

• Závislák
« Odpověď #14 kdy: 10 Ledna 2016, 21:08:57 »
To je to, co jsem zkoušela a nějak se to nepovedlo. Ale zkusím to ještě jednou, třeba se to tentokrát povede :-)

Ventero

• Závislák
« Odpověď #15 kdy: 11 Ledna 2016, 09:38:44 »
Takze to tam rozlisene je. S tim vikem teda nevim a osobne bych to neresil. Je to pro me zbytecna kravina az snobarna. Ve windows toto okamzite nastavuji na neprovadet zadnou akci. Jednak neni tak slozite a pomale dvakrat ci trikrat kliknout a druhak, kdyz si obcas clovek potrebuje na chvili viko trochu vice zklopit, tak je uspani nezadouci. Taktez treba pri poslechu hudby nemusi byt aktivni monitor a vztyceny. Take to pestuje spatny navyk, ze clovek uz jen zaklapava viko a notas nikdy nevypne - i kdyz blby wokna to u notasu nastavuji i na vypinaci tlacitko. Tim se snizuje zivotnost baterie o 25 - 30% a take casto chybi kus te vydrze, kterou si uzere ten spici stav. Ale proti gustu ...  :D
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Abby

• Závislák
« Odpověď #16 kdy: 11 Ledna 2016, 10:50:54 »
Co je špatného na uspávání? Můj Macbook Pro nebyl od prvního zapnutí nikdy vypnuty, táhne mu čtvrtý rok a baterka je na 82%, tedy stejně jako u ostatních Macbooků. A opravdu si nemyslím, že má Apple nějaké zázračné baterky a ostatní výrobci šmejdy :-)

Martin Šácha

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Závislák
« Odpověď #17 kdy: 11 Ledna 2016, 12:16:41 »
Taky mam na notasu bezne pul roku uptime a donuti me restartovat az vnitrni touha po memtestu :)
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

Abby

• Závislák
« Odpověď #18 kdy: 11 Ledna 2016, 12:22:49 »
Řekla bych právě, že je to normální nevypínat a pouze uspávat. Doba Windows 98, kdy musel být restart několikrát denně je nenávratně pryč :-) A řekla bych, že v unixových systémech ani nikdy nebyla, alespoň tedy v OS X a i v OS 9 si nepamatuji, že bych Maca někdy vypínala, jen občas byl restart.

Mimochodem, zkusila jsem to Xubuntu, vzhled docela ujde i když je nezvyklý (ale pořád lepší než Unity), ale po instalaci Docky se mi v něm nezobrazují ikony některých programů (třeba terminál a správce souborů), místo jejich ikony tam je šedé ozubené kolečko. Jde to nějak změnit?

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #19 kdy: 12 Ledna 2016, 00:18:06 »
A ako to riesite pri uspavani s programami ktore sa "duplikuju" po uspani.
Ked uspim a zobudim ntb tak mi napriklad v spravcovi pribudne nova ikona pidgin.
Aj ked to asi nebude problem tak to vyzera "cudne".

Obr. po 2 uspaniach.
Lenovo Ideapad Slim 5 Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Abby

• Závislák
« Odpověď #20 kdy: 12 Ledna 2016, 00:22:26 »
Mě se programy po uspání neduplikují, systém je normálně ve stavu jako před uspáním.

Ventero

• Závislák
« Odpověď #21 kdy: 12 Ledna 2016, 08:33:48 »
Opet neni jasne o jakem typu spanku je rec. Jinak pry meky umi lepe hospodarit s energii za chodu OS - MacOS ma mensi spotrebu, coz dokazuji i namerene zbytkove teploty na stejnych modelech pod windows. jejich HW vzdy mel tu nejvyssi uroven vcetne baterii. Az do poslednich 3 let to jiste platilo. A o Ubuntu neustale zase ctu, ze energohospodareni ma velice mizerne.

Minil jsem vsak hlavne tu funkci vika. Ta mi prijde uplne nadbytecna a mnohdy kontrafunkcni ...

Martin Šácha

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Závislák
« Odpověď #22 kdy: 12 Ledna 2016, 08:57:58 »
Opet neni jasne o jakem typu spanku je rec. Jinak pry meky umi lepe hospodarit s energii za chodu OS

Pochopitelne, kdyz si HW prizpusobuji pozadavkum OS, a naopak optimalizuji OS na jeden HW.

To uz z principu u Ubuntu nejde...
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

Ventero

• Závislák
« Odpověď #23 kdy: 13 Ledna 2016, 12:19:28 »
To chápu. Já jen coby faktografickou odpověď na zmínku o zázračných bateriích  ;)

A zmiňované faktory nějaký ten znatelný rozdíl udělat umí ...

compaq

• Závislák
« Odpověď #24 kdy: 13 Ledna 2016, 20:58:22 »
U14.04 na dvou starších nb probouzí za 1-3 s i s připojením k wifi a netu...

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.