Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Vzdálený přístup s pokaženým SSH [vyřešeno]  (Přečteno 1726 krát)

martin.b

• Návštěvník
Vzdálený přístup s pokaženým SSH [vyřešeno]
« kdy: 19 Ledna 2016, 01:10:01 »
Dobrý den,
Na vzdáleném místě provozuji určité radioamatérské zařízení... z výpočetní techniky se sestává z PC s Win 7 a dvou mikropočítačů Raspberry Pi s OS Raspbian. Raspbian je založený na Debianu a v mnohém stejný jako Ubuntu, proto si dovoluji napsat na toto fórum.

Na Raspi na určitých portech běží WebIOPi + další pro ovládání relátek a spínání jednotlivých zařízení.  Pro mé stanoviště se mi povedlo získat veřejnou IP adresu, abych se mohl připojovat přímo a ne krkolomně přes TeamViewer do serveru s Win a odtud v případě potřeby přes Putty do Raspi.

Bohužel se mi nechtích povedlo SSH jednomu z Raspi nastavit stejný port jako měl Apache na tomto  Raspi. Od té chvíle není možný přístup přes SSH (Putty), ani přes FTP klienta (Filezilla), prostě se do Raspi nijak nedostanu a nijak nemohu změnit port Apache serveru na jiný. Vím, že jsem idiot:-) a sám si tady nadávám, že jsem nejdříve nezměnil ten port Apache, nebo pro SSH nepoužil jiný.... ale už se to prostě stalo...a chci se zeptat a moc Vás poprosit o radu, dá se do toho v tomto případě nějakým způsobem vzdáleně dostat a port překonfigurovat? Z Windows, z druhého Raspi... jakkoliv?

Byl bych moc vděčný za pomoc.

Obávám se, že nakonec mi asi nezbyde nic jiného, než na vzdálené místo vyrazit, připojit k Raspi klávesnici a monitor a přenastavit to ručně na místě..... bohužel všechna technologie je ve venkovním vytápěném Racku a v této zimě nechci do Racku, kde je i drahá radioamaterská technologie pouštět mráz a vlhkost.... dále si nedovedu představit jak si tam v tom sněhu venku rozložím monitor a klávesnici.....  Raspi je navíc zabudované v elektronice a bez jeho složité demontáže se nedostanu ke konektoru monitoru.... no prostě celkově je to průšvih...  Byl bych opravdu moc vděčný za radu, zda toto lze nějak vyřešit vzdáleně?
Děkuji moc všem....
« Poslední změna: 22 Ledna 2016, 11:38:50 od Petr Merlin Vaněček »

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
Re:Vzdálený přístup s pokaženým SSH
« Odpověď #1 kdy: 19 Ledna 2016, 08:05:25 »
Obávám se, že nakonec mi asi nezbyde nic jiného, než na vzdálené místo vyrazit, připojit k Raspi klávesnici a monitor a přenastavit to ručně na místě.....

Skoro bych se toho bál také. Pokud nenabíhá ssh dříve než apache, je to vyřízené a bez debat. Pokud ano, pak by mělo stačit jakkoliv restartovat ten strojek. Apache se nespustí s tím, že port je již obsazený.
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

Jakub Vaněk

• Stálý člen
  • **
    • Web programátora a studenta Jakuba Vaňka
« Odpověď #2 kdy: 19 Ledna 2016, 13:46:40 »
Nemusíš tam přímo zapojovat monitor a klávesnici, stačí, když si odtamtud vezmeš SD kartu nebo systémový harddisk a z notebooku upravíš daný soubor s nastavením. Trochu problém bude, jak bezpečně to RPi vypnout. Mělo by teoreticky stačit připojit na chvíli USB klávesnici, postupně stisknout sérii Alt-Sysrq-{R,E,I,S,U,O} a vždy mezi nimi chvíli počkat.
Notebook: Lenovo Thinkpad X200, Xubuntu 16.04

Martin Šácha

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
« Odpověď #3 kdy: 19 Ledna 2016, 14:50:45 »
Nebo to vypinat nemusis a restartnes si SSH... pak uz je to trivka.

Ctrl+Alt+F3 <user> Enter <passwd> Enter "sudo -i" Enter <passwd> Enter "service apache2 stop && service ssh restart" Enter

Nezapomen pak na to, ze na tty3 budes mit otevrene sezeni roota, az ho nebodes potrebovat chcipni to dvojitym "exit".
« Poslední změna: 19 Ledna 2016, 14:54:50 od Martin Šácha »
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

martin.b

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 21 Ledna 2016, 22:34:41 »
Hezký večer,
Problém už je vyřešený..."opravil" jsem to pomocí klávesnice a monitoru na místě....chvilku se to v tom sněhu vydržet dalo  ;D
Už mám i nastavené přesměrování potřebných portů z veřejné IP od poskytovatele do mé sítě a dále z mého routeru na jednotlivá zařízení a služby. Vzdálený přístup i vše ostatní funguje jak má.
Děkuji moc za rady, které jsem v tomto vlákně obdržel.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.