Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Neběží network manager  (Přečteno 3260 krát)

hajzlponak

• Návštěvník
Neběží network manager
« kdy: 01 Února 2016, 16:49:24 »
Navzdory počasí hezký den!

Dnes zapínám svůj HP 5103 s Kubuntu 14.04 LTS a internet nikde. Pochopitelně ještě až do včera všechno chodilo naprosto bez problémů. Najedu myší nad ikonu (přeškrknutá obrazovka) a vyběhne hláška viz nadpis. V nastavení manageru mi zmizela naprosto všechna zadaná připojení, nepřipojím se ani drátem ani wifinou. Nové nastavení se neuloží a smaže se. LED u RJ45 ani nemrknou. Pročítal jsem co nejvíce zdejších dotazů a zkoušel v komandlajně spousty příkazů včetně http://wiki.airdump.cz/Linux_shell_p%C5%99%C3%ADkazy_pro_Linux, ale pokaždé je přístup odepřen, zamítnuto nebo to nejde jinak.
Router, kabel atd. je plně funkční, jinak bych nemohl napsat tento dotaz.  ;)
Začínám mít pocit, že to možná bude hw porucha... Je divné, že se nepřipojím ani drátem ani wifi.

Může mi prosím někdo ze zdejších guru nějak poradit?

Zatím díky, dnes se odpojuji, mám noční a za chvíli jdu do hokny.

Mike

marek26340

• Návštěvník
Re:Neběží network manager
« Odpověď #1 kdy: 02 Února 2016, 22:17:05 »
Dobrý den,

zkoušel jste i toto?

sudo apt-get purge network-manager
sudo apt-get install network-manager

Bude ale potřeba ten internet...

S pozdravem, Marek.

Martin Šácha

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
« Odpověď #2 kdy: 03 Února 2016, 06:52:30 »
Kód: [Vybrat]
sudo service networking restart taky nepomohlo? Instalovaly se nejake updaty?
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

juwa2

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 03 Února 2016, 12:58:45 »
Kód: [Vybrat]
sudo service network-manager restart

hajzlponak

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 03 Února 2016, 18:07:41 »
Zdravím!

Vážím si snahy o pomoc a děkuji všem za to.

Konečně jsem se dostal ke kompu. Přikládám výpis toho, co se stalo v konzoli dle vašich návrhů.

Mě ještě napadlo toto: našel jsem původní flešku, ze které jsem kdysi instalil Ubuntu 14.04 LTS, nabootoval jsem a stroj se mě jen zeptal na SSID a heslo. Okamžitě jsem byl na netu, což znamená, že hw je O.K. a původní sw taky. Někde se něco smazalo... Nejsem ani z NDR ani soudruh, ale někde jsem tu chybu udělat musel. Stáhnul jsem na jinou flešku z netu network manager applet 0.9..8.8.orig.tar.xz. a jsem opět v koncích, jak to nainstalovat do Kubuntu.
Ve Woknows jsem našel exe soubor a už to jelo, zde jsem lama jak stodola.

Zatím díky!

Mike

juwa2

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 03 Února 2016, 18:27:53 »
Máš porušené zdroje SW, proto se ti nedaří nic nainstalovat. Uveď si to do pořádku (dej to do defaultu), jinak se nepohneš.
http://askubuntu.com/questions/124017/how-do-i-restore-the-default-repositories
network manager ke stažení a instalaci:
http://security.ubuntu.com/ubuntu/pool/main/n/network-manager/network-manager_0.9.8.8-0ubuntu7.1_amd64.deb
« Poslední změna: 03 Února 2016, 18:40:56 od juwa2 »

hajzlponak

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 04 Února 2016, 16:10:16 »
Ahoj!

Zdroje sw jsou v pořádku, zatrženo je všechno jak kdysi bylo. Doporučovaný sw network-manager už mám stažen od minule, ale neumím to z flešky nainstalovat do systému.
Muon, update manager a podobný sw mi nepomůže, nic z netu nestáhnu, když to nechodí. Nepřipojím se ani kabelem ani wifinou.

Existuje v kubuntu něco jako "poslední známá funkční konfigurace"? Nebo obdoba exe souboru, kliknout nebo v konzoli určit, kam nainstalovat, jenže v Linuxu stejně nevím kam a ani jakým příkazem...
Ani tudy cesta nevede?

Zkoušel jsem hodně příkazů, ale nic nepomáhá. Už se začínám psychicky připravovat na házení flinty, zatím hledám žitné pole.
Samozřejmě že jsem gigalama, ale aby se linux takhle z ničehonic zboural, to jsem si fakt nemyslel.
Jak je vidět, v mém případě myslet znamená h.... vědět.
Doufal jsem, že to půjde napravit mnohem snadněji, když to z flešky okamžitě chodí.

V každém případě děkuji za snahu!
Zřejmě mě reinstal nemine.

Mike

juwa2

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 04 Února 2016, 16:37:04 »
Pozor, od minule máš stažené něco jiného (.tar.xz)! Tenhle má příponu .deb a nainstaluješ ho pouhým spuštěním....
Takže stáhni a instaluj!
« Poslední změna: 04 Února 2016, 16:39:40 od juwa2 »

hajzlponak

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 04 Února 2016, 17:17:36 »
Ano, to mi došlo, díky. Poté mi sice systém ohlásil hotovou instalaci, ale žádná ikona manageru sítí se neobjevila ani po restartu. NM nebyl nalezen ani v Muonu. Jako bych nic neinstalil...

juwa2

• Závislák
« Odpověď #9 kdy: 04 Února 2016, 17:22:20 »
Pozor, network-manager nemá grafické rozhraní! Ještě si k němu tedy grafické rozhraní doinstaluj:
http://cz.archive.ubuntu.com/ubuntu/pool/main/n/network-manager-applet/network-manager-gnome_0.9.8.8-0ubuntu4_amd64.deb
 Pokud je nainstalován a řádně běží, uvidíš ho ve Sledování systému jako běžící proces. Taky by ses měl dostat na net...
« Poslední změna: 04 Února 2016, 17:36:02 od juwa2 »

hajzlponak

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 04 Února 2016, 17:48:19 »
Na netu bohužel pořád nejsem.
Ve sledování systému Gnome jsem nenašel žádný proces network manager.
Tvůj druhý odkaz nelze nainstalovat - instalátor balíčků hlásí "nelze splnit závislosti".

juwa2

• Závislák
« Odpověď #11 kdy: 04 Února 2016, 18:18:51 »
Přeinstaluj to. Pak si nainstaluj http://ubuntuhandbook.org/index.php/2014/07/install-backup-tool-systemback-1-0-ubuntu-14-04/
funguje to jako body obnovy ve Windows, ať už se nikdy do podobné situace nedostaneš.
A doufám, že máš aspoň svoje data a nastavení zvlášť na oddíle /home
Pokud ne, tak si to během instalace takto udělej, ulehčí ti to život.

hajzlponak

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 04 Února 2016, 18:44:43 »
O.K.

Díky za snahu a Tvůj jistě vzácný čas, vážím si toho.
HP 5103 je malej netbook, který mám převážně na surfení a na cesty, nic důležitého tam naštěstí ani v /home nemám. To něco málo hodím raději na SDHC (mám 64 a 32 Giga).
Původně na něm při koupi bylo SLED 11, který se mi podobným záhadným způsobem zhroutil. Napadlo mě, že bych mohl ochutnat nějaké jiné distro, pokud možno user friendly. Můžeš mi něco doporučit?
CPU Intel Atom 4x1,5 GHz, možno 64 bit OS, 2GB RAM. Rád bych si zase osahal něco jiného a třeba se něco přiučil.
Pokud je nutné téma uzavřít, prosím Tě o to.

Díky moc!

Mike

juwa2

• Závislák
« Odpověď #13 kdy: 04 Února 2016, 19:25:01 »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.