Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: [Vyřešeno] Nastavení zvuku  (Přečteno 2791 krát)

BlueManCZ

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 87
    • Zobrazit profil
[Vyřešeno] Nastavení zvuku
« kdy: 10 Února 2016, 18:43:05 »
Dobrý den,
potřeboval bych poradit ohledně zvuku na Ubuntu.

Mám nově nainstalované Ubuntu 14.04 na základní desce Z170-D3H s procesorem i5-6400 SkyLake a je zde audio čip Realtek ALC1150.

Hned po instalaci Ubuntu zvuk nefungoval, zřejmě nekompatibilní zvukovka.. Tak jsem hledal na internetu různé návody o postupy (konfigurace ALSY atd..) až se mi nějakým záhadným způsobem podařilo zvuk zprovoznit. Vypadá to asi tak, že v prohlížečích na youtube to hraje.. Funguje i mikrofon, což jsem testoval pomocí terminálu (arecord -D plughw:0,0 -f S16_LE - | aplay -D plughw:0,0 -f S16_LE -).

Jenomže ve zvukovém nastavení Ubuntu (nastavení systému/zvuk) vidím zvuk konstantně ztlumený a nejsou zde dostupná žádná zařízení pro konfiguraci (jakoby to nevidělo nic připojeného). Prostě je to okénko "Přehrávat zvuk z:" prázdné.  Předtím tam bylo aspoň "prázdný výstup", teď nic. A aplikace (třeba Skype) se taky chovají, jakoby nebylo žádné zařízení připojené.

Nemáte někdo s něčím podobným zkušenosti nebo nějaké nápady na opravu?
« Poslední změna: 19 Března 2016, 09:48:29 od BlueManCZ »
Pokud vyřešíte problém určitého vlákna, připište do předmětu prvního dotazu [VYŘEŠENO].

Počítač: GA-Z170-D3H / IC i5-6400 SkyLake / Intel HD Graphic 530 / HyperX Fury 8GB RAM / WD10EZEX (WD Blue 1TB) / ATX-400PNF / ML X801
Distribuce: Debian 9.0 (x86-64)

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 4396
    • Zobrazit profil
Re:Nastavení zvuku
« Odpověď #1 kdy: 10 Února 2016, 19:05:52 »
Zkus nainstalovat pavucontrol.

BlueManCZ

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 87
    • Zobrazit profil
Re:Nastavení zvuku
« Odpověď #2 kdy: 10 Února 2016, 19:55:15 »
Zkus nainstalovat pavucontrol.
Teď jsem to zkusil, ale z neznámého důvodu mi to vyhodilo hlášku "Fatal Error: Unable to connect to PulseAudio"
A pomocí "alsamixer" v terminálu hlasitosti nastavovat jdou, ale to nic neřeší.
Pokud vyřešíte problém určitého vlákna, připište do předmětu prvního dotazu [VYŘEŠENO].

Počítač: GA-Z170-D3H / IC i5-6400 SkyLake / Intel HD Graphic 530 / HyperX Fury 8GB RAM / WD10EZEX (WD Blue 1TB) / ATX-400PNF / ML X801
Distribuce: Debian 9.0 (x86-64)

Jakub Vaněk

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 752
    • Zobrazit profil
    • Web programátora a studenta Jakuba Vaňka
Re:Nastavení zvuku
« Odpověď #3 kdy: 10 Února 2016, 19:57:14 »
Jaké to byly návody? Podle popisu to zní jako rozdrbaná komunikace ALSA - Pulseaudio.
Notebook: Lenovo Thinkpad X200, Xubuntu 16.04

BlueManCZ

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 87
    • Zobrazit profil
Re:Nastavení zvuku
« Odpověď #4 kdy: 10 Února 2016, 20:21:13 »
Jaké to byly návody? Podle popisu to zní jako rozdrbaná komunikace ALSA - Pulseaudio.
To je právě to, že já jsem nováček a moc tomu nerozumím. Takže je možné, že jsem něco rozdrbal.. Každopádně jsem aspoň nějaký zvuk zprovoznil. (Na chvíli). Teď jsem např. zkoušel postupovat podle tohoto návodu: http://itsfoss.com/fix-sound-ubuntu-1304-quick-tip/ a aby toho nebylo málo, tak zvuk zase přestal fungovat úplně, ale k tomu mi ještě zmizela většina ikon v nastavení. (Zůstaly jen Jazyky, Tiskárny, Landscape a Software & Aktualizace). Začíná se mi to nějak vymykat z rukou.. Pokud tomu rozumíte, nemohl byste mi poradit, jak správně nastavit ALSU - Pulseaudio?
Pokud vyřešíte problém určitého vlákna, připište do předmětu prvního dotazu [VYŘEŠENO].

Počítač: GA-Z170-D3H / IC i5-6400 SkyLake / Intel HD Graphic 530 / HyperX Fury 8GB RAM / WD10EZEX (WD Blue 1TB) / ATX-400PNF / ML X801
Distribuce: Debian 9.0 (x86-64)

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 4396
    • Zobrazit profil
Re:Nastavení zvuku
« Odpověď #5 kdy: 10 Února 2016, 20:35:57 »
Budeš muset začít znova s "čistým stolem" Doporučuji zkusit jiné distribuce. A vždy si nejprve vyzkoušej funkčnost zvuku v live verzi, až potom se pouštěj do instalace.

BlueManCZ

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 87
    • Zobrazit profil
Re:Nastavení zvuku
« Odpověď #6 kdy: 10 Února 2016, 20:41:34 »
Budeš muset začít znova s "čistým stolem" Doporučuji zkusit jiné distribuce. A vždy si nejprve vyzkoušej funkčnost zvuku v live verzi, až potom se pouštěj do instalace.
Uvažoval jsem nad tím. Myslíte, že Ubuntu 15.04 by mohlo mít oproti 14.04 nějaké změny v podpoře hardwaru?
Pokud vyřešíte problém určitého vlákna, připište do předmětu prvního dotazu [VYŘEŠENO].

Počítač: GA-Z170-D3H / IC i5-6400 SkyLake / Intel HD Graphic 530 / HyperX Fury 8GB RAM / WD10EZEX (WD Blue 1TB) / ATX-400PNF / ML X801
Distribuce: Debian 9.0 (x86-64)

martyj

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2276
  • Don't buy a new PC, download a better one !
    • Zobrazit profil
Re:Nastavení zvuku
« Odpověď #7 kdy: 10 Února 2016, 21:42:39 »
Čím novější verze, tím větší (širší) podpora HW.

http://wiki.ubuntu.cz/Vyd%C3%A1n%C3%AD

edit : https://wiki.ubuntu.com/VividVervet/ReleaseNotes

poznámky k vydaní
« Poslední změna: 10 Února 2016, 21:50:40 od martyj »
ASUS K50-IJ/Pentium Dual-Core CPU T4500@2.30GHz/RAM 4 GB/Intel GMA 4500M/Ubuntu 14.04 LTS (64-bit) - GNOME Flashback/puppy

Jakub Vaněk

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 752
    • Zobrazit profil
    • Web programátora a studenta Jakuba Vaňka
Re:Nastavení zvuku
« Odpověď #8 kdy: 10 Února 2016, 21:49:50 »
Podle mého názoru je o něco lepší HWE, při kterém máš systém LTS a jádro (+ ovladače, např. Mesa) z nejnovější verze.
Tohle by mělo zfunkčnit zvukovku v případě čisté instalace LTS: http://blog.coffeebeans.at/archives/896
Notebook: Lenovo Thinkpad X200, Xubuntu 16.04

BlueManCZ

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 87
    • Zobrazit profil
Re:Nastavení zvuku
« Odpověď #9 kdy: 10 Února 2016, 22:03:13 »
Podle mého názoru je o něco lepší HWE, při kterém máš systém LTS a jádro (+ ovladače, např. Mesa) z nejnovější verze.
Tohle by mělo zfunkčnit zvukovku v případě čisté instalace LTS: http://blog.coffeebeans.at/archives/896
Tak nakonec to vše vyřešila čistá instalace Ubuntu 16.04, která již obsahuje ovladače pro novější hardware (2015-16).

Ten odkaz, co jste posílal, jsem zkoušel, ale ničemu to u těch 14.04 nepomohlo.. 

Všem co se ozvali, moc děkuji a třeba se potkáme u dalšího problému, který způsobí moje velká neznalost..  :D Přešel jsem totiž z Windowsů.. Ale Ubuntu se mi líbí!
« Poslední změna: 19 Března 2016, 09:47:57 od BlueManCZ »
Pokud vyřešíte problém určitého vlákna, připište do předmětu prvního dotazu [VYŘEŠENO].

Počítač: GA-Z170-D3H / IC i5-6400 SkyLake / Intel HD Graphic 530 / HyperX Fury 8GB RAM / WD10EZEX (WD Blue 1TB) / ATX-400PNF / ML X801
Distribuce: Debian 9.0 (x86-64)

 


Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.